Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. november 2004.
Samtidig med at optimismen om it-investeringerne har nået det højeste niveau siden højvæksten i slutningen af 90'erne, tegner sig et billede, hvor virksomheder har en langt klarere dagsorden for it-investeringerne end tidligere.
Hensigten med investeringerne er klar: It-investeringerne skal enten være et redskab til rationaliseringer og effektiviseringer, eller de skal bruges strategisk til at sikre vækst. Der er relativt få selskaber tilbage, som ikke ved, hvad de vil med deres it-investeringer
Det vurderer analysefirmaet IDC's nordiske direktør, Per Andersen, på grundlag af investeringsindekset for fjerde kvartal 2004.
Tallene viser en klar polarisering mellem dem, der vil reducere, og dem, der vil øge it-investeringerne. Samtidig er der et markant fald i antallet, der vil holde dem uændret.
- Min antagelse er, at dem, der svarer "uændret", ikke nødvendigvis har været nede i budgetterne og sagt, at det ser ud til nul-vækst. For mange gælder derimod, at de ikke rigtig kan tage stilling til, om det skal stige eller falde, så det er nok det samme. De udtrykker typisk, at de ikke rigtig tager stilling til investeringerne og ikke har en dagsorden for dem. Det er en både interessant og positiv tendens, siger Per Andersen.
Virksomheder, der ønsker at reducere investeringerne, har typisk som mål at opnå rationaliseringsgevinster.
- Det vil måske i sig selv gøre markedet mindre, men samtidig indebærer det forretningsmuligheder for leverandørerne, i og med at man ved at opgradere platform og infrastruktur kan sænke sine drifts- og vedligeholdelsesomkostninger betydeligt, siger Per Andersen.
Boks:
Offentlig sektor bremser op
Strukturreformen har længe drevet forventninger om stigende investeringer i den offentlige sektor. Nu lægger samme faktor en dæmper på.
De kommende kommunesammenlægninger er beskrevet som Danmarks største it-projekt, der vil udløse investeringer i milliardklassen. Men de store investeringer kommer ikke indenfor det kommende halve eller hele år, fremgår det af IDC's investeringsindeks.
Indikationen bekræftes af Lars Monrad-Gylling, administrerende direktør for kommunernes kerneleverandør, KMD, og formand for IT-Brancheforeningen.
- Vores tal bekræfter, at de store nyanskaffelser er gået ned. Kommunerne skal jo igennem reelle fusioner, så derfor udskydes de store, fremadrettede investeringer. Det kan sagtens blive en stille periode de næste 24 måneder. Til gengæld ser vi en pæn mængde mindre, supplerende køb nu. Kommunerne kigger på hinanden og søger så vidt muligt at harmonisere deres it inden sammenlægningerne, siger Lars Monrad-Gylling.
Han tilføjer, at det ændrede miks i de kommunale investeringer til en vis grad favoriserer kommunernes eksisterende leverandører.
hjort
Boks:
Vi har talt med:
• Per Andersen, administrerende direktør, IDC Nordic
• Per Buchwaldt, formand for Dansk IT
• Jakob Lyngsø, direktør i IT Brancheforeningen
• Morten Kamper, direktør i FDIH
• Jens Fauring, it-chef, F Group
• Kim Skærlund, it- og logistikansvarlig, CompoTech
• Lars Monrad-Gylling, adm. dir. KMD,
• formand for IT-Brancheforeningen
• Niels Møllegaard, it- og Personaledirektør, Sydbank
• Frans Clemmesen, kontorchef, Videnskabsministeriet
Billedtekst:
Forskel. Tallene viser en klar polarisering mellem dem, der vil reducere, og dem, der vil øge it-investeringerne. Samtidig er der et markant fald i antallet, der vil holde dem uændret, fortæller Per Andersen, IDC Nordic.
Foto: Torben Klint