It-chefen - i klemme eller i front

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. november 2004.


I større virksomheder er det i stigende grad forretningscheferne, der sætter sig på it-området. Næste generations it-leder efterlyses.

- It-cheferne har ofte svært ved at navigere i ledelsen. Kun få fører an i bestræbelserne på at få ægte, forretningsmæssige fordele ud af it-investeringerne, og to-tre år med økonomisk nedgang og snævert fokus på at skære omkostninger har ikke gjort det lettere for dem at komme med strategiske synspunkter. Men nu da konjunkturerne er ved at vende, er tiden kommet til at tage diskussionen om, hvem der bedst styrer it-området i virksomhederne.
Eric Monnoyer, partner i rådgivnings- og konsulentvirksomheden McKinsey & Company, kridter banen op. Han efterlyser en ny ledelsesstil i it-afdelingen og en it-chef, der kan få øje på måder, hvorpå it kan ændre og udvikle virksomheden frem for bare at drive den.
Ellers er den bedste løsning måske, ifølge Monnoyer, at overlade it-tøjlerne til virksomhedens forretningsledere. Selv om også de har svagheder med deres manglende it-viden, og det er svært at involvere dem i investeringsbeslutninger og få dem til at tage ansvar for at få høstet gevinsterne ved nye it-systemer.
Rådgivnings- og konsulentfirmaet McKinsey har gennemført en dybtgående analyse af it-ledelsen i 90 store, europæiske virksomheder med en samlet it-købekraft på 20 milliarder euro. Fokus har været på dynamikken mellem it-chefen, lederne af forretningsenhederne og den administrerende direktør. Som led i den har Eric Monnoyer interviewet snesevis af virksomhedsledere og it-chefer om, hvordan de tackler it og hinanden, og han ser klare adfærdsmønstre for, hvad der sker, når der er problemer.

Som udgangspunkt falder opfattelsen af it i tre kategorier. Den første, hvor it er et problem. Den anden - og største - hvor it ikke ses som et problem, men heller ikke noget værdifuldt, bare noget man er nødt til at have. Og den tredje - meget lille - hvor it ses som potentiel løftestang til at transformere virksomheden.
- I selskaber, hvor it er et problem, er det på topchefens dagsorden. Det er noget, han skal ordne, og som regel gør han det ved at fyre den gamle it-chef og finde en ny. Det er der noget psykologi i - den gamle it-chef har mistet sin troværdighed, med rette eller urette, siger Eric Monnoyer.
Herefter sker der det, at den administrerende direktør arbejder tæt sammen med it-chefen for at løse problemerne.
- Det nyder it-chefen. Han har topledelsens bevågenhed, der er opmærksomhed om hans arbejdsfelt, som dermed bliver betydningsfuldt. Direktørens stærke engagement virker, og problemerne forsvinder, men dermed forsvinder topchefens opmærksomhed også. It-chefen lades alene tilbage og må klare sig selv, siger Eric Monnoyer.
Her kommer it-chefen i knibe, hvis han ikke har været i stand til at bygge bro til lederne af forretningsenhederne, konkluderer McKinsey.
Rent galt kan det gå, når it-chefen efterfølgende typisk forsøger at få kontrol ved hjælp af IT Governance-styringsredskaber; stringente regler og formelle procedurer, der kan udløse en veritabel skyttegravskrig mellem forretningsenhederne og den nu frustrerede it-chef, som ikke længere har topchefen i ryggen.

Eric Monnoyer advarer it-cheferne mod at lægge sig ud med forretningscheferne. Opstår der en konflikt, bliver it-chefen ofte taberen. Han vil være nødt til at eskalere konflikten ved at gå til topchefen. Men topchefen vil altid holde med den, der varetager bundlinien i virksomheden.
I stedet gælder det om at kommunikere åbent. Et kernepunkt for it-chefen er at vinde forretningschefernes tillid. Det handler om forståelse - at hjælpe dem til at forstå it og kommunikere med dem på deres eget forretningssprog.
- Prøv at udvikle nære, fortrolige forhold til to-tre højtplacerede forretningschefer. Så kan topchefen også se, at du er smart nok til at få de rette sponsorer og kan navigere som en leder, anbefaler han.
Eric Monnoyer har også gode råd til forretningscheferne.
- De bliver betalt for at træffe beslutninger, de forstår implikationerne af. Men de er utilbøjelige til at indrømme, at der er noget - såsom it - de ikke forstår. De er under pres fra deres fæller; hvis du ikke forstår, er du idiot! Men de bør erkende deres mangel på viden, samarbejde med it-chefen og nægte at træffe beslutninger, før de har den fulde forståelse. Sige stop! Fremprovokere en krise!

I it-afdelingen kan styringen af it deles op i tre lag: It-driften, it-management, som inkorporerer planlægning og organisering af it, og endelig it-lederskab, hvor visionerne tegnes, og retningen udstikkes.
- Det tredje ser vi ikke meget til, siger Eric Monnoyer.
At tage skridtet til det strategiske lag kræver, at driften, selve it-maskineriet, kører som smurt.
- Det gælder om at have et kompetent hold i it-afdelingen at uddelegere til, så du selv kan fokusere på at skabe værdi for virksomheden længere ude i værdikæden.

Læs også magasinet Computerworld CIO, der
følger med avisen i dag.

Boks:
dansk tendens
- I større virksomheder er det i stigende grad ledere fra forretningssiden, der overtager it-området. Det er en stærk kombination - også en man skal bide mærke i. Jeg tror, vi efterhånden ser et ændret spor, hvor forretningsfolkene i en periode er it-chefer, fordi det er en vej i deres karrierespor, siger Per Buchwaldt, formand for Dansk IT.

Billedtekst:
Eric Monnoyer, partner i McKinsey & Company, efterlyser en ny ledelsesstil i it-afdelingen og en it-chef, der kan få øje på måder, hvorpå it kan ændre og udvikle virksomheden frem for bare at drive den.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere