Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 1. oktober 2004.
Kunderne startede det. Pres fra store koncerner i eksempelvis automobilindustrien tvang leverandørerne af it-serviceydelser til at levere outsourcing-ydelser fra lavprisområder som Indien. Nu vender de alle blikket mod offshore.
- For det første skal man som serviceleverandør have en offshore-strategi for ikke at blive opfattet som dyr. For det andet ser serviceleverandører som HP, IBM og så videre det som en måde at komme ind på lukrative nye markeder som Indien og Kina, hvor vækstraterne er meget højere end i Europa. At starte med at få en partner, opbygge forretningsrelationer og måske købe et selskab derude er nok den bedste måde for dem at komme ind og konkurrere med de lokale selskaber om at sælge deres egne ydelser derude, siger Martin Canning, IDC's Vice President for Services Research i Europa.
Kun en meget lille del af offshore-outsourcing vil gå direkte fra Europa til de lokale leverandører i Indien og andre steder. IDC anslår, at i 2008 vil det kun have et omfang af 1,8 procent af it-servicemarkedet, svarende til cirka tre milliarder dollars. Det tilskriver Martin Canning blandt andet politisk korrekthed.
Et omfattende rundspørge i IDC Services Survey for 2004 afslører, at 77 procent af it-cheferne end ikke vil overveje at benytte sig af offshore-outsourcing. Det bruger vi ikke, det er for politisk følsomt, lyder en ofte gentaget forklaring.
- Til gengæld har de ingen problemer med at gå til deres sædvanlige it-serviceleverandør og få dem til at tage sig af det, noterer Martin Canning.
Han forventer, at den politiske følsomhed omkring it-servicemarkedet efterhånden vil forsvinde i Europa og peger på, at man jo ikke på produktsiden bekymrer sig om oprindelseslandet.
- Når den er så markant, skyldes det både tab af job og en kombination af angst og såret stolthed over, at de gamle kolonier og tredjeverdenslande udkonkurrerer os på it og videnarbejde. Men offshoring-fænomenet forsvinder ikke, og Europa har også brug for det på grund af faldende befolkningstal. Om noget er det et alarmsignal til de europæiske regeringer om at tage deres uddannelsespolitikker op til revision, for mangel på it-kompetencer lurer i horisonten, mener Martin Canning.
Den dyre intimitet
Besparelsen ved offshoring skal op omkring 30 procent, for at det kan svare sig, og for at ledsagende omkostninger til projektstyring med mere hentes hjem.
Over for besparelsen vejer brugerne diverse risici: Driftsrisikoen, farerne ved at miste den direkte kontrol og for at miste intimitet i forholdet til leverandørerne af it-ydelser.
Den store Deutsche Bank har forretningsrelationer med flere offshore-leverandører, men Anthony Langley, der er Chief Technology Officer for bankens Sourcing Management Team, understreger, at man har været ekstremt selektiv, og at arbejdet er vanskeligt.
- Vi har testet det grundigt og set på både risici og omkostninger. Driftsrisikoen er en betydelig faktor, men dertil kommer en række "blødere" faktorer, som blandt andet handler om tillid og intimitet.
Manglende forståelse for konkrete, komplekse forretningsforhold og planer for forretningsudvikling er et af de svage punkter.
- Det intime kendskab til og forståelse for din forretning reduceres, og det udgør en risiko. Men det er en afvejning. Intimitet er dyr, og derfor opgiver du noget af den til fordel for standardiserede processer, siger Anthony Langley.
Billedtekst: Som serviceleverandør skal man have en offshore-strategi for ikke at blive opfattet som dyr, siger Martin Canning, IDC's
Vice President for Services Research i Europa.