Nyt dankort godt mod engelsk syge

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. august 2004.


Ulovlig kopiering af kreditkort koster den engelske finanssektor milliarder. Dankort A/S frygter engelske tilstande, men foreløbig er ulovlig kortkopiering i Danmark et meget lille problem.

Bankernes flercifrede millioninvestering i det nye chipbaserede dankort skal først og fremmest forhindre ulovlig kopiering af betalingskort.
Det er en meget høj pris for at løse et relativt lille problem. I Danmark koster ulovlig kopiering hvert år bankerne beskedne to til fire millioner kroner, mens andre betalingskortrelaterede ulovligheder ifølge Dankort A/S koster et tocifret millionbeløb.
Men bankerne er overbevist om, at problemerne med ulovlig kopiering ville vokse markant, hvis ikke magnetstriberne på kortene bliver udskiftet med en chip
- I England er problemet i milliardklassen, og det er nærliggende at tro, at de grupper af mennesker, der udfører kriminaliteten måske bare skifter land, når briterne bliver færdige med at implementere deres chipkort, siger Jakob Rasborg, der er kommunikationschef i Dankort A/S.
Færre sikkerhedsparametre
Hen over sommeren har diskussionen om, hvorvidt det nye dankort skulle udstyres med billede og lasergraveret underskrift, bølget frem og tilbage. Diskussionen har først og fremmest drejet sig om, hvorvidt det mindskede sikkerheden, at det nye dankort ikke er forsynet med foto af ejeren.
Jens Lindboe-Larsen, medejer af det danske konsulentfirma Pluscon, mener, at der har været diskuteret på det forkerte grundlag.
- Tingene er blevet blandet sammen. Fotoet handler mere om tryghed for indehaveren af kortet, end det handler om sikkerhed. Adskillige undersøgelser viser, at den, der skal tage imod kortet, i mange tilfælde hverken kigger på billedet eller for den sags skyld på underskriften, siger han.
Få dankortforbrydelser
I 2003 blev der anmeldt 1.071 forbrydelser begået med et dankort eller et kontokort. Ikke noget voldsomt tal taget i betragtning, at der i Danmark er 3,4 millioner dankort-brugere, og at der i 2003 blev foretaget over 500 millioner dankort-betalinger.
Cirka 18 procent af alle dankort-transaktioner foretages uden brug af pinkode, og altså ved at indehaveren af kortet blot skal skrive under eller benytter kortet til betaling over internettet. I en sådan situation er det irrelevant, om kortet er udstyret med en chip eller en magnetstribe, da hverken den ene eller anden forhindrer, at underskriften bag på kortet efterlignes.
Jens Lindboe-Larsen mener, at det nye chipbaserede dankort er betydeligt mere sikkert end det forrige. Chippen, der bedst kan sammenlignes med en lille cpu, indeholder blandt andet "intrusion detection". En funktion, der gør, at et forsøg på uautoriseret læsning af chippen bremses, og den låses. En anden betragtelig forøgelse af sikkerheden bunder i, at chippen er meget svær at kopiere.
- Magnetstriberne på de gamle dankort kunne man kopiere med udstyr, enhver kunne komme i nærheden af. En uautoriseret læsning og efterfølgende kopiering af de nye chips ville umiddelbart skulle foregå i et forskningslaboratorium. Det ville være en alt for bekostelig affære at anskaffe det selv, siger Jens Lindboe-Larsen.

Boks:
Om EMV-chippen
Chippen i det nye dankort er en såkaldt EMV-chip.
EMV er et akronym for et sæt specifikationer, udarbejdet af EMVCo, LLC.
EMVCo, LLC blev stiftet i februar 1999 af Europay, Mastercard og Visa, der hver ejer en tredjedel.
Den seneste version af specifikationerne, EMV 2000 version 4.0, blev publiceret i december 2000.
Specifikationerne bygger på en eksisterende serie af standarder, ISO 7816, for integrerede kredsløbskort med kontakt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere