Dampende digital radio

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 11. juni 2004.


Damp-radio eller DAB-radio? Vi har prøvet en Intempo Digital PG01 DAB-radio. Dejlig radio, men DAB er i dag mere digital damp-radio end radio-revolution.
transistorforvandling
Forkortelsen DAB står for Digital Audio Broadcast og er den digitale afløser for analog FM-radio. Naturligvis skal radio være digital. Det har talrige fordele. Dels forsvinder analoge problemer som støj og forstyrrelser fra refleksioner, dels er der alle it-mulighederne i digital transmission.
Oven i det kommer naturligvis alle mulighederne for at sælge forbrugerne nye budskaber om digital kvalitet i radio.
Hylderadio
Intempo PG01 er en sådan enhed. Det er basalt set en radio med to indbyggede højttalere på tre tommer, der afgiver op til 5 watt, og mulighed for både FM og DAB.
I DAB-modus fungerer radiomodtagelse på simpleste vis. Man kan vælge genre, som for eksempel rock, og bladre mellem de stationer, der sender denne type musik, ved hjælp af to knapper.
Der vises stationsnavn og musiktitel for det aktuelle nummer, eller der vises kun stationsnavnet, hvis man ikke har valgt andet. Radioen kan også anvendes som clockradio.
De forskellige yndlingsstationer kan indkodes på de fire forudindstillinger. Designet er skandinavisk gråt med lyst træ og nydeligt ifølge flere uafhængige iagtagere. Der er mere plastic end metal i enheden. Den er vellydende, selv om højttalerne sidder så tæt, at der ikke er meget stereoeffekt.
Der kan beklageligvis ikke tilsluttes andet end hovedtelefoner, så alle ideer om at optage den digitale musik kan man godt glemme.
DAB er usnedigt
Og det gør man hurtigt, for der er ikke megen fidus ved DAB i forhold til internetradio eller hybridnettets radiokanaler, hvis det bare drejer sig om baggrundsmusik. Er man til rendyrket hifi, er sagen lidt anderledes, men det kræver, at stationen udsender musikken med en minimumsbåndbredde, og det er der ingen, som garanterer endnu.
På grund af nyhedens interesse er DAB-radioer endnu dobbelt så dyre, som de burde være. Og det er synd for Intempo. De har nemlig fabrikeret en glimrende reolradio, der lider under et for højt prisniveau.

Bokse: Intempo PG01

Pris: set til ca. 2.000 kr.

Flere oplysninger:
www.intempo.dk

Om DAB
En DAB-frekvens kan indeholde mellem fire og 12 radiokanaler. Frekvensen sender med i alt 1.152 kbit/s data, der deles mellem tale og musikprogrammer.
Al komprimering af lyd forgår i MPEG-2 layer 2, hvilket er en komprimering beregnet til høje bitrater. Lyd i CD-kvalitet kræver således 256 kilobit/s ved MP2, mens 192 kilobit/s er nok i MP3. DAB stammer fra et EU-projekt fra 1987, og teknologien er lidt gammeldags i forhold til nutidens, hvor MPEG-4 vil være mere oplagt, da denne kompressionsform netop er beregnet til lave båndbredder.
Siden DAB er beregnet til at erstatte FM, er USA gået efter en anden digital standard, hvor analoge FM- og AM-sendere bruges til udsendelse af de digitale signaler, da man ønsker, at digital radio skal være et alternativ - ikke en erstatning for FM-radio.
Men radiostationerne er de store vindere ved DAB-teknologien Ved at skifte fra det nuværende FM-system til DAB kan Danmarks Radio nedsætte sendeeffekten for alle sendere i Danmark fra omkring 250 kW til cirka 25 kW og al signaltransmission kan foregå via billige telekabler.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere