Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. juni 2004.
Ulead DVD Workshop klarer kunsten at forene det simple og avancerede. Programmet kan fabrikere DVD'er i samme kvalitet som en købefilm og er samtidig meget nemt at gå til.
Videoredigering
Når man støder på medieprogrammer til professionelle har man ofte fornemmelsen af at stå ved kontrolpanelet til en rumfærge. Man aner simpelthen ikke, hvor man skal trykke for at starte.
Det er lidt modsat et professionelt digitalkamera. Her trykker man bare på knappen, og kameraet gør sit yderste for at danne et godt billede. Alt det avancerede ligger skjult under overfladen.
Det samme gælder for Ulead DVD Workshop 2. Programmet er simpelt i en grad, der ellers er forbeholdt konsumprogrammer.
Toppen af skærmbilledet viser en simpel arbejdsgang, hvor man optager og redigerer video, opbygger DVD-menuer og til sidst brænder DVD'en.
Der er massevis af menu- og grafik-eksempler med programmet, så en begynder kan komme sikkert frem til et brugbart produkt. Programmet er dog ikke til de absolutte nybegyndere, da der er nogle få faldgruber, som for eksempel muligheden for at blande videomenuer efter amerikansk- og europæisk-videostandard. Det vil de fleste DVD-afspillere overleve, men det er ikke standard.
Kigger man under overfladen, viser DVD Workshop sine styrker. Det kan importere video i flere formater, og der er indbygget en glimrende, men basal videoredigering.
Programmet kan også snuppe video direkte fra DVD'er, hvis disse ikke er krypteret. Derved kan man redigere videre på sine DVD-produktioner og anvende de biblioteker af videoklip, der kan fås i dag.
Der kan tilføjes op til otte lydspor og 32 spor med undertekster til video. Det hele forgår på intuitiv og enkel vis, der ikke fås bedre på markedet. Skulle der være digitale stillbilleder, håndterer DVD Workshop dem som et lysbilledshow med variable overgange.
Rigtig godt menudesign
Det bliver bedre endnu, når man virkelig går i gang med menudesign. Her har Ulead gjort det muligt at opbygge menuer med alle de muligheder, som ses på købe-DVD-film i dag. Der er endda en mulighed for at indføje de såkaldte "påskeæg" i menuerne, hvilket er skjulte menupunkter, der starter en bonusvideo.
Dertil kommer mulighed for at opbygge menuer i lag, hvor der tilmed er variabel transparens. Det gør det muligt at opbygge avancerede menuer i bedste Hollywood-stil. Også lydsiden er gjort lækker, idet Ulead har tilføjet muligheden for at styre lydstyrken separat for menuer. Og det er virkelig noget, som man kommer til at elske, da niveauerne ofte enten er for høje eller lave.
Der er understøttelse af AC-3 Dolby digital lyd, hvor programmet selv kan håndtere tokanalslyd og understøtter femkanalslyd, der er indkodet eksternt.
Og her kommer det største minus ved programmet. Den indbyggede MPEG-komprimering er ikke helt i top. De meget kræsne bør derfor anvende et af de bedre MPEG-komprimeringsprogrammer, som for eksempel TMPGEnc.
Billedtekst:Professionelle faciliteter, styret ved hjælp af velordnede menuer. Det er kendetegnende for Uleads redigeringsværktøj Workshop 2.