Indien får skylden for Vestens jobflugt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. maj 2004.


Den 72-årige F.C. Kohli, som opbyggede Indiens største it-virksomhed Tata Consulting Services, tilbyder
videns-udveksling med danske studerende og afviser, at Vestens jobtab skyldes lavtlønslande.

globalisering
Vestens frygt for tab af it-job ved outsourcing til lavtlønslande som Indien, Kina og Østeuropa er enøjet og overvurderet. Noget af frygten skyldes, at Vesten er for lukket i udveksling af viden, og mange glemmer, at jobflugten også skaber produktivitet og arbejde i både afsender- og modtagerlandene.
Det er den 72-årige F.C. Kohlis synspunkt. Han er manden som startede Tata Consulting Services (TCS) i 1969. I dag Indiens største it-virksomhed med over en milliard dollars i omsætning, 24.000 ansatte, heraf 5.000 ph.d'er og 17.000 CMM-certificerede (level 4 & 5).
- Vore lønninger er i snit en femtedel af Vestens, og vi leverer it-løsninger af høj kvalitet. Vi er som Infosys og Wipro også ledelseskonsulenter i branchespecifikke forretningsløsninger, men det betyder ikke, at vi og andre lavtlønslande får alle Vestens it-job, siger F.C. Kohli.
Østens it-legende
Han gik på pension som bestyrelsesformand i 2002. Men han arbejder fortsat i TCS, hvor han stadig har sit kontor og sin stab. Ligesom han stadig rådgiver den indiske regering og utallige råd og nævn om it og industripolitik. Han er en it-legende i Østen, hvor han kaldes "Faderen for den indiske softwareindustri".
Indien er førende i verden med såkaldt Business Process Outsourcing (BPO), hvor vestlige virksomheder - også danske - lægger stadig mere arbejde, blandt andet callcentre, backoffice, softwareudvikling og konsulentarbejde. Det giver Indien en omsætning på tre-fire milliarder dollars om året.
- Vi skal samarbejde og dele vor viden. Det er også mit tilbud til danske studerende og virksomheder. Kom ud til os i Indien og læs på vore universiteter. Besøg min virksomhed, og lad os lære af hinanden. Om det skal være i uger eller halve år, det kan vi aftale. Vi tror på videndeling, siger F. C. Kohli, TCS.

Tre millioner pc'er
Den kommercielle gevinst er ifølge Kohli, at når studenten eller forretningsmanden er tilbage i Danmark, vil han skabe nyt arbejde, og noget går måske til TCS. Vi lever med it i en globaliseret verden, så økonomien går begge veje. Når virksomheder som IBM, Accenture, Oracle og EDS placerer sig i Indien, giver det både outsourcing af vestligt arbejde, højere produktivet og arbejde på nye markeder.
Et nyt stort marked er Indien selv med en milliard mennesker i 80 "lande", som taler 87 sprog. Kun seks procent (60 millioner) taler engelsk, og de har tre millioner pc'er.
- Der er gået valgkamp i USA's tre millioner tabte arbejdspladser i de sidste tre år. Inflationen og renten har været lav, og mange mistede job skyldes øget produktivitet i virksomhederne. Der er i perioden "kun" skabt 100.000 nye arbejdspladser i Indien. Selv om vi er store, har vi kun to procent af verdens totale omsætning på software, siger F.C. Kohli.

Nordjysk samarbejde
Direktør Ragnar Norddahl, Artech, har siden 1988 været TCS' Business Agent i Norden, hvor han har formidlet mange it-aftaler mellem TCS og danske virksomheder. Men indtil nu har ingen studerende taget imod TCS-tilbuddet om vidensudveksling. Kun Aalborg Universitet samarbejder med TCS om trådløse og mobile teknologier (4G). TCS finansierer således to stillinger på universitetets nye Wing-laboratorium.
- Vi har talt med Kohli og vil nu foreslå nogle udvekslingsprogrammer med uddannelsesstederne og samarbejdsprojekter med Indien, så vi kan lære af hinanden, det er en noget klogere måde at reagere på end tidens outsourcing-kamp på tabte arbejdspladser, siger direktør Jakob Lyngsø, IT-Brancheforeningen.

Billedktekst: Faderen til Indiens Softwareindustri, 72-årige F.C. Kohli, Tata Consulting Services (TCS) vil have danske studerende på videnudveksling. TCS-agent Norden Ragnar Norddahl (tv) og direktør Jakob Lyngsø, IT-Brancheforeningen (th) går ind for ideen. Foto: Hans Juhl




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere


Tech Transformation Trends 2025

Tech Transformation Trends er konferencen, hvor vi sætter fokus på de helt store Danske virksomheders digitale transformationer og måden de driver virksomhed på. Dagen byder på cases og vidensdeling, der vil give inspiration som kan være med til at løfte din strategi og navigere i fremtidens digitale landskab.

06. marts 2025 | Læs mere






White paper
Sikkerhed gjort enkelt: Beskyt din virksomhed direkte i browseren