Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. april 2004.
Pensionsselskabet PFA er i fuld gang med at udskifte hele sin it-platform, hvor Java-sproget J2EE bliver standarden for de nye applikationer.
Bedagede mainframe-baserede it-systemer er på vej til at blive faset ud hos PFA Pension. Den nye strategi hedder Intel-servere, Windows som primært styresystem og applikationer udviklet på Java 2 Enterprise Edition-platformen (J2EE).
- Vi får helt andre frihedsgrader ved at anvende en systemplatform baseret på J2EE. Den giver os både skalerbarhed og fleksibilitet, siger underdirektør Niels Saaby Johansen, PFA Pension.
Han står i spidsen for det omfattende teknologiprogram i virksomheden og er ikke i tvivl om, at J2EE-baseret applikationsserver-teknologi er det rette valg.
- Også i forhold til at tiltrække og fastholde it-medarbejdere, vurderer vi at J2EE er en fordel. Desuden er J2EE i dag nærmest en standard i finanssektoren, og driftsleverandørerne er både trygge ved teknologien og besidder den nødvendige kompetence, siger han.
Indtil nu har PFA baseret sig på et Siemens mainframe-system med styresystemet BS 2000. Systemet blev indført 80'erne. Men selv om systemet i mange år har kunnet følge med til PFA's kraftige vækst, så er det ved at være på tide at udfase det.
Fra fragmenteret til transparent
- Vi er nået dertil, hvor der ganske enkelt skal mere til it-mæssigt set. Vores system er i dag meget fragmenteret, når det handler om at stille funktionalitet til rådighed for brugerne på internet og intranet. Det skal være mere transparent for brugerne, og derfor er vi på vej med rendyrkede J2EE portaler, siger Niels Saaby Johansen.
Portalverdenen hos PFA består blandt andet i sagsbehandlerløsninger til medarbejderne, løsninger til partnere som pensionsmæglere og pengeinstitutter, virksomhedsløsninger og løsninger til slutkunderne.
Ifølge Niels Saaby Johansen giver portal-teknologien en mulighed for at opbløde værdikæden gennem langt bedre integration af it-systemerne og dermed en forbedret service til kunder og partnere.
- Det er det, der driver vores forretningsplan. Desuden ser vi at webservices til mæglere og slutkunder vil brede sig for eksempel i forbindelse med indbetalinger. Webservices til vores partnere vil give dem bedre mulighed for rådgivning og tjenesteydelser, understreger han.
Udskiftningen af it-systemerne kommer til at ske over en årrække.
Applikationsserver i centrum
Hjertet i den nye installation er applikationsserveren WebLogic fra BEA Systems. Applikationsserveren anvendes som udviklingsplatform. Hardwaremæssigt standardiserer PFA på Intel-servere fra HP og på databasesiden anvendes Oracle.
Valget af applikationsserver stod mellem IBM's WebSphere og WebLogic, som altså trak det længste strå. Men det betyder ikke, at PFA ikke anvender teknologi fra IBM. Blandt andet bruges Tivoli Identification Manager og Access Manager til styring af brugernes rettigheder.
- Og vi har ikke oplevet problemer med at få Tivoli-systemerne til at spille sammen med WebLogic, understreger Niels Saaby Johansen.
IBM har også været inde i it-projektet på konsulentsiden sammen med CSC og Netcompany.
Indfører SAP
PFA er også ved at indføre et nyt ERP-system fra SAP. Her kører lønmodulet, modulet til styring af medarbejder-ressourcer, og økonomisystemet er netop ved at blive sat i drift.
Niels Saaby Johansen forklarer, at den ny it-arkitektur hos PFA er distribueret, men at blandt andet systemovervågning og sikkerhed stadig er centraliserede funktioner.
PFA har været inde i overvejelser om en samlet medarbejderportal med en web-baseret brugergrænseflade.
Men nogle applikationer er for komplekse til at afvikles via en portal og andre, som for eksempel Microsoft Office, kræver Windows som styresystem. Så virksomhedens strategi er, at nogle systemer er browser-baserede, mens andre bygger på klassisk pc-teknologi.
Fokus på TCO
- Vi har hele tiden fokus på vores forretningsplan, og totalomkostningerne (TCO) ved systemerne er konstant et væsentligt element, når vi træffer beslutninger, påpeger Niels Saaby Johansen.
Det nye it-system vil som det nuværende blive driftet ude i byen hos PFA's driftsleverandører Siemens Business Services og CSC.
Billedtekst:
Niels Saaby Johansen, PFA Pension: - Vi standardiserer it-systemerne mest muligt for at optimere totalomkostningerne.
Foto: Torben Klint
Boks:PFA
PFA Pension blev grundlagt i 1917 af arbejdsmarkedets parter og er i dag en af Danmarks førende leverandører af firmapensioner. Produkterne er inden for to hovedområder: Langsigtet pension med indbygget økonomisk sikkerhed ved sygdom, invaliditet og død. Og helbredsforsikringer med indbygget forebyggelse af sygdomme.
PFA er i dag fortsat ejet af kunderne, og hele virksomhedens overskud kan bruges til fordel for kunderne. I dag er over en million danskere kunder hos PFA, og koncernens balance udgør 178 milliarder kroner.