Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. april 2004.
Kim Bybjerg er udnævnt til europæisk salgsdirektør i Equant med ansvaret for tele- og datakommunikationen i nogle af verdens største virksomheder - et job han fik efter en bemærkelsesværdig indsats med vækst i Norden, mens salget i verdens teleselskaber ellers gik ned.
Den 41-årige danske Kim Bybjerg er netop blevet udnævnt til europæisk salgsdirektør i teleselskabet Equant. Et internationalt topjob med ansvaret for et par hundrede millioner dollar om året - godt over en milliard kroner - med forsyning af teletrafik og teletjenester hos 12 af verdens største virksomheder med hovedkontor i Europa.
Den officielle nye titel for Kim Bybjerg i Equant er "Head of Global Large Accounts, EMEA". En såkaldt "Large Account-virksomhed" defineres i teleselskabet som en erhvervsvirksomhed med en årlig omsætning på mere end 10 millioner dollars. Men som regel er omsætningen langt større, og Equant-kunderne ligger næsten alle på Top100-listen over verdens største virksomheder. Store virksomheder, som vi alle kender med deres "brands" i vor dagligdag. Men lige præcis hvilke virksomheder, der er tale om, holder Equant og kunderne tæt til kroppen. Teleinfrastruktur er strategisk så højt prioriteret, at navnene pr. refleks anses som forretningshemmeligheder.
Equant, et datterselskab i France Telecom, har totalt 21 store erhvervsvirksomheder over hele verden i kategorien "Large Accounts". De 12 af de 21 har hovedkvarter i EMEA (Europa) og er dermed direkte underlagt Bybjergs direkte salgsansvar. De otte af de 21 har hovedkvarter i USA og opererer i Europa, og det europæiske ansvar ligger dermed også i Kim Bybjergs job, og blot en enkelt "Large Account-kunde" ligger uden for USA og Europa.
Hemmelige kunder
Equant med en totalomsætning på 2,949 milliarder dollars i 2003 - en tilbagegang på en procent i forhold til 2002 - kan dog på grund af sin børsnotering ikke fuldstændig hemmeligholde, hvem kunderne er. En del kunder fremgår således af selskabets krævede meddelelser til investorer og presse. Det er blandt andre APL, CLSA, Coca Cola Amatil, ESA, Eurocormar, Eurogiro, Giesecke & Devrient, KCA Deutag, Kuehne & Nagel, RCL, Renault Nederlands, SLI og
Souza Cruz. Så vidt Computerworld erfarer, tæller kunderne også et stort nordisk rederi, et stort nordisk mobiltelefonselskab og et stort, tysk sportstøjfirma.
Den nordiske belønning
Det nye topjob til Kim Bybjerg er utvivlsomt belønningen efter fem års succes i de nordiske lande. Han kunne således præstere en vækst på ni procent i omsætningen som nordisk salgsdirektør i 2003. Det var ikke blot en succesrig fremgang men et trofæ, som fik koncernledelsen til at glippe med øjnene. De fleste andre teleselskaber havde i 2003 minusser eller i bedste fald nul på salget - også den øvrige del af Equant-koncernen.
- Sådan et resultat giver taletid, siger Kim Bybjerg.
Hans nye job hænger formentlig også sammen med, at han er dansker! Eller måske snarere, at han ikke er tysker, franskmand eller englænder. For alle multinationale selskaber kan det ofte være en større og indviklet kabale, hvis et af de store lande besætter en lederpost, uden at de andre store lande bliver tilgodeset. De spilleregler gælder også for Equant som franskejet selskab.
- Det ønsker jeg ikke at kommentere direkte, men jeg vil ikke afvise, at min nationalitet kan have indgået i mine chefers overvejelser. Det er rigtig nok, at jeg oplever en positiv nysgerrighed for min person, når jeg møder vore kunder, men om det er fordi, jeg er dansker eller er to meter og to centimeter høj, det ved jeg ikke rigtig, siger Kim Bybjerg.
- Det er dog nok rigtigt, at vi som danskere er kendte for at gå mere direkte til biddet i en forhandling. Jeg har ingen politisk agenda. Siger tingene som de er. Går efter bolden og ikke efter manden. Men jeg er også atypisk dansk ved ikke at være underlagt det såkaldte danske BMW-syndrom, hvor man bliver mæt når BMW'en er parkeret i garagen. Jeg fortsætter og vil levere resultater og nye mål, siger Kim Bybjerg.
Mere end netværksleverandør
De nye mål er, at teleselskaber som Equant ikke længere blot er netværksleverandører, men mere leverandører af service og løsninger. Teknologifikseringen er væk, og Equant skal i dag ind hos kundernes forretningsmæssige ledelse, fordi der er så meget fokus på omkostninger i erhvervslivet.
- Vi coacher og skal forklare, hvad vi som service- og solution-provider betyder forretningsmæssigt. Det betyder, at vi stadig konkurrerer med teleselskaber som AT&T og BT. Men også med selskaber som IBM, CSC og HP, fordi vi outsourcer, har offshore-callcentre (Cairo) og kan overtage hele kundens infrastruktur med voice, mobil, data, servere og mailboxe, siger Kim Bybjerg, Equant.
Billedtekst:
Kim Bybjerg, Head of Global Large Accounts, Equant EMEA. Jobbet som direktør for teleselskabet Equants største europæiske kunder er den 41- årige og to meter og to centimeter lange dansker netop udnævnt til, blandt andet fordi han er dansker
Foto: Torben Klint
Boks:
CV for Kim Bybjerg
1. Personlige data:
Født den 15. august 1962.
Taler flydende tysk og engelsk samt en del fransk.
Gift med Anne (40 år) og har børnene Anders (8) og Christian (10).
2. Fritid:
Løb, svømning, golf, ski og dykning. Medlem af Junior Chamber og Rotary. Sad for Venstre i byrådet i Høje
Taastrup (1992-94).
3. Uddannelse:
1978-81 Student (mat/samf) Greve Gymnasium.
1979 Voksenpædagogisk kursus.
1980 Studiekredsleder.
1986 Premierløjtnant, Hærens Officersskole.
1986-88 Virksomhedsøkonomi, organisation, ledelse og samarbejde samt markedsføring (Merkonom).
1991 On The Job Training, Siemens AG, München - som del af lederuddannelse.
2002-03 Leadership Development Program, Master
Class, UK.
4. Job:
1986-88 KTAS Kabel-tv, salgskonsulent.
1989 Siemens A/S, Division Telekommunikation, salgskonsulent (Siemens telefoncentraler EWSD til KTAS, JTAS og Statens Teletjeneste).
1989-91 Siemens A/S, salgschef. Division Telekommunikation.
1991-94 Siemens A/S, salgsdirektør. Transmissionssystemer (inkl. LAN/WAN), Division Telekommunikation,.
1995-98 Anixter Danmark A/S, administrerende direktør. Start af dansk datterselskab af Anixter (USA).
1998-99 IBM Global Services, senior salgschef. Network Services it-løsninger til SMV markedet i Danmark.
1999-2000 Equant Skandinavien, nordisk salgschef.
2001-04 Equant Nordic, nordisk salgsdirektør. Ansvarlig for salg i Danmark, Island, Norge og Finland, salgsteam og salgschef i hvert land.
Siden 2004 Equant Global Large Accounts, EMEA, europæisk salgsdirektør. Ansvarlig for de 12 vigtigste globale Equant-kunder med hovedkontor i EMEA. Equant