Fra fem ERP-systemer til et

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. april 2004.


Ambu A/S er i gang med at sætte fremtidens strategi på skinner. I strategien indgår udskiftning af fem ERP-systemer med et fælles koncernsystem.

Fem forskellige ERP-systemer, som primært skyldes opkøb af forskellige virksomheder, skal reduceres til ét fælles system hos Ambu-koncernen, der producerer medicinsk udstyr.
Oprydningen i ERP-systemerne skal give fuld integration mellem selskabets afdelinger, der er spredt over hele verden. Samtidig skal systemet øge gennemsigtigheden i virksomhedens processer og effektivisere dem.
- Målet for os har ikke været at få ét ERP-system, men at optimere vores forretningsprocesser. At vi så er endt med et system er alligevel meget logisk. Det sparer os blandt andet for at skulle understøtte forskellige systemer og sikrer ensartet datakvalitet, fastslår chefen for forretningsudvikling hos Ambu, Paul Berendt Petersen.
Ambu søsatte sidste år et strategiprojekt, der løber frem til 2005. Projektet er blandt andet en følge af, at Ambu i 2001 overtog Medicotest A/S kombineret med, at virksomheden ønsker at øge fokuseringen på de tre største forretningsområder: human ventilation, kardiologi og neurologi.
På de øvrige forretningsområder, som er udstyr til uddannelse i førstehjælp og udstyr til immobilisering ved ulykker, satser virksomheden på at fastholde og gerne øge sin solide position på markedet.

Fælles virksomhed
Første led i strategiplanen har været at skabe en fælles og mere effektiv virksomhed. Til den ende har virksomheden igangsat cirka 80 definerede opgaver, der skal løses. En af disse opgaver er konsolidering af ERP-infrastrukturen.
- Sidste sommer lagde vi os fast på, at vi ville have et fælles ERP-system. Desuden har vi lavet en række delstrategier for styring af vores forsyningskæde, indkøb og produktion, forklarer Paul Berendt Petersen.
På ERP-siden har virksomheden oprettet en ny intern funktion bemandet med tre fuldtidsansatte, hvor de to er forretningskonsulenter og den tredje projektleder.

Standardsystemer
Valget af ERP-system var ikke baseret på en stor og omfattende kravspecifikation.
- Vi gik udelukkende efter standardsystemer, der kunne være interessante for os, siger Paul Berendt Petersen.
De eksisterende systemer, der skulle udskiftes, var Movex i Danmark, Concorde XAL i Danmark, England, Spanien Italien og Malaysia, FACT i USA, KHK i Tyskland og CCMX i Frankrig.
I samarbejde med WM-data fravalgte Ambu i første omgang en række amerikanske systemer, fordi de i for høj grad var baseret på amerikansk regnskabspraksis.
Virksomheden endte med at prækvalificere tre systemer. Det var my SAP Enterprise fra SAP, Movex fra Intentia og Axapta fra Microsoft Business Solutions.
SAP blev fravalgt ud fra en vurdering af, at systemet var for stort og komplekst. Axapta faldt på, at det krævede flere tilretninger end Movex, samt at systemet ifølge Paul Berendt Petersen kommer lidt til kort, når det gælder styring af forsyningskæder på koncernniveau.

Valgte Movex
Derefter gik Ambu i forhandlinger med Intentia om at anskaffe og implementere Movex i den Java-baserede version 12.6.
Hardwareplatformen er en central IBM iSeries-server med styresystemet OS/400. I alle datterselskaberne har ERP-brugerne adgang til systemet via webbrowsere.
Ambu har valgt selv at stå for driften af systemet, men overvejer at lægge overvågning og servicering af systemet ud til en underleverandør.
- I stedet for at lave implementeringen som et stort projekt valgte vi at gennemføre den som en række delprojekter. Det er marginalt dyrere, men sikrer, at implementeringen kommer til at fungere som en læringsproces for os, forklarer Paul Berendt Petersen.

Bredt forankret
Et vigtigt led ved indførelsen af det nye ERP-system er, at implementeringen er forankret hos både topledelsen, virksomhedens centrale procesejere og ude hos brugerne.
- Det er vigtigt, at vores forretningsgange lægges om. Vi baserer os på standarder og er klar over, at ét system ikke kan løse alle vores behov. Vi har derfor været igennem alle vores processer, analyseret potentialet i tilretninger og vurderet, om de ville give et tilstrækkeligt udbytte, pointerer Paul Berendt Petersen.
Sammen med ERP-konsulentfirmaet HerbertNathan & Co. har Ambu gennemført en forretningsplan for at belyse udbyttet af investeringen i det nye ERP-system samt etablere forretningsmål i forhold til den overordnede strategi. Potentialerne blev opdelt i forskellige typer som for eksempel effekt på bundlinien via besparelser og effektivisering ved at strømline processer ved blandt andet reduktion af papirgange.

50 potentialer
- Vi fik identificeret 50 potentialer, som samlet kan give os en pæn besparelse de næste fem år. Vi har opnået at forberede en meget fokuseret ERP-implementering ved at sætte kroner og øre på målene, siger Paul Berendt Petersen.
Han understreger, at han stærkt anbefaler andre virksomheder at lave den samme øvelse.
Forretningsplanen er central for styringen af hele ERP-projektet og styringen af ændringer i processer.
- Vi har sikret, at alle procesejere har overblik over konsekvenserne af projektet, og samtidig har vi opbygget en viden, som reducerer vores fremtidige udgifter til ERP-konsulenter, siger Paul Berendt Petersen.
Blandt de centrale gevinster, Ambu forventer at høste med det nye ERP-system, er mindre kapitalbinding i lagre, delte tjenester mellem virksomhedens afdelinger, mindre fragt, bedre planlægning af kapacitet og produktion samt bedre salgsprognoser.

Billedtekst:
- Vi har lagt en it-strategi direkte i forlængelse af vores forretningsstrategi, siger Paul Berendt Petersen, chef for forretningsudvikling, Ambu. Foto: Torben Klint

Boks:
Kort om Ambu
Ambu er stiftet i 1937 af dr. Holger Hesse og startede med at producere udstyr til måling af blodprocenten. I dag er virksomheden en verdensomspændende koncern med hovedkvarter og produktion i Ballerup og Ølstykke. Også i Malaysia og Kina har virksomheden produktionsfaciliteter. En række af hovedmarkederne i USA, Japan og Europa betjenes med salgskontorer, mens yderligere en række lande dækkes via distributører.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere