Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. marts 2004.
Et danskudviklet portalsystem til lægesekretærers hjemmearbejdspladser kan udvides til at blive til en egentlig sygehusportal.
Sygehusportal
Directory Services er rygraden i et nyt dansk system kaldet DigiTing til såkaldt fjernafskrivning, hvor lægesekretærer sidder hjemme og skriver digitale diktater ud på deres hjemme-pc.
Systemet er designet af Helle Thambo, der er it-konsulent med mange års erfaring fra sygehussektoren, og det er programmeret af udviklingshuset 2ndC. DigiTing bygger på Novells exteNd-portalsoftware, hvor Novells Directory Services-teknologi, eDirectory, styrer alle brugernes rettigheder.
- Jeg elsker i bund og grund at udvikle systemer, der aldrig bliver helt færdige. Her udmærker portalløsninger sig i allerhøjeste grad i kraft af deres struktur og ekstreme fleksibilitet, forklarer Helle Thambo.
Hun pointerer, at netop portaler kan fungere som navet i it-hjulet og være det system, som integrerer alle de andre systemer.
- Portaler med Directory Services kan anvendes alle mulige steder, hvor der er vægt på at styre arbejdsgange. I virkeligheden kan det system, vi har udviklet, bruges i en lang række virksomheder, siger Helle Thambo og peger på advokatfirmaer som et oplagt eksempel.
Digital diktering
Selve dikteringen kan foretages med en digital diktafon eller en lommecomputer. Digital diktering er i dag ikke ret udbredt på de danske sygehuse, men rummer en række fordele i forhold til traditionel diktering. Blandt andet højere lydkvalitet.
Diktaterne rummer personfølsomme data. Derfor er systemet designet, så den enkelte sekretær har sit eget personlige område. Tildelingen af rettigheder sker via eDirectory.
Når lægesekretæren logger på systemet uden for sygehusets firewall via et password sendt som en SMS, får hun kun adgang til de dele af systemet, som hun må anvende. Hjemme-pc'en forvandles automatisk til en "dum" klient.
Fleksibilitet
- Sygehusvæsenet er presset økonomisk, og det giver en stor fleksibilitet at anvende hjemmearbejdspladser, siger Helle Thambo.
Blok-lægesekretær Conny Gregersen, Sygehus Fyn, oplyser, at sygehussamarbejdet skal i gang med at lave en medicinsk teknologivurdering af fjernafskrivning.
- Jeg ser fjernafskrivning både som en personaleplejeting og som en måde at skaffe mere plads på hospitalerne, fordi sekretærarbejdspladser ikke længere er nødvendige. Samtidig får vi også et meget bedre produkt, fordi digital diktering er meget nemmere at høre for brugerne og samtidig hurtigere at skrive af.
Vurderingen munder sandsynligvis ud i et forslag om etableringen af et amtsligt lægesekretærbureau, hvor sekretærerne bliver ansat. Hvorvidt de så skal arbejde hjemmefra eller fra et fælles kontor ligger endnu ikke fast.
Adgang til lydfiler
Fra hjemme- eller bureauarbejdspladsen har lægesekretæren adgang til at hente digitale lydfiler samt adgang til journal- og registreringssystemerne.
Arbejdsgangen fra lægens diktering til en digital diktafon eller en lommecomputer til fjernafskrivningen er, at lydfilerne sendes til en pc og videre til serveren.
Her samles alle lydfiler i en database, der både giver sikkerhed og mulighed for let at finde filerne. Sekretæren kan fra sin pc søge på serveren og via portalen få adgang til lydfilerne.
Systemet kan også anvendes af vikarbureauer, hvor vikarerne typisk kan have adgang til systemer på flere forskellige sygehuse.
Større perspektiver
Det næste skridt bliver at lave helt personlige grænseflader ind til systemet.
Men portalsystemet rummer ifølge Helle Thambo langt større perspektiver end fjernafskrivning.
Det vil kunne anvendes til at være en samlet informationsplatform for både de ansatte på sygehusene og patienterne, netop fordi alle brugernes rettigheder kan styres helt præcist.
For patienternes vedkommende vil det for eksempel være muligt via en patientportal at give informationer om hele forløbet op til indlæggelsen. Det kan være breve eller informationer om den behandling, de skal i gang med.
Det vil også være muligt at skabe et system til patienterne, hvor de anvender portalen som adgangssystem til at arbejde under indlæggelsen, hvis de ønsker det.
EPJ via portal
Portalløsningen vil også kunne anvendes som rygrad i styring af elektroniske patientjournaler (EPJ) vurderer Helle Thambo:
- Der skal samles mange informationer sammen i journalerne. Det gælder både tekniske informationer og informationer om patienterne. Der er portalen ideel, fordi den giver mulighed for styringen af brugeradgangen til systemet, og det vil også være muligt at knytte lydfiler sammen med journalerne, siger hun.
Billedtekst: Helle Thambo:- Der ligger et utal af muligheder i at anvende Directory Services, men der er desværre ikke så mange, som har fået øje på dem. Foto Torben Klint