Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. januar 2004.
Softwarehuset ConfigIt har med patenteret teknologi placeret sig i førerfeltet inden for systemer til konfigurering af produkter.
produktkonfigurering
Produkter kan nu forsynes med deres egen indbyggede logik for, hvordan de kan arbejde. Det gør det utrolig nemt at tilpasse dem til forskellige opgaver.
Mere end ti års dansk forskning har resulteret i en banebrydende og patenteret teknologi inden for konfigurering af komplekse produkter. Teknologien betyder, at en konfigurator kan indbygges i produkterne.
Teknologien hedder virtuel tabulering og løser en række af de problemer, der traditionelt har været forbundet med produktkonfiguratorer.
Forskningen bag teknologien kaldet formel verifikation er udført af professor Henrik Reif Andersen og Henrik Hulgaard, DTU, og det kommercielle produkt er udviklet af softwarefirmaet ConfigIt i København, som samarbejder tæt med IT-Universitetet i København.
Danske forskere har internationalt ry for at være førende, når det gælder kompleks matematik bag konfiguratorer.
Mange muligheder
Eksempler på produkter, hvor teknologien fra ConfigIt i dag anvendes, er styringscomputere til køleanlæg fra Danfoss, vindmøller fra Vestas og salg af rejseforsikringer hos forsikringsselskabet Europæiske.
Teknologien reducerer kompleksitet og eliminerer fejl i salgs- og produktionsprocesser, men kan også indbygges i selve produktet.
Teknologien kan også være til stor nytte i salgsprocesser, hvor sælgere umiddelbart kan sammensætte produkter baseret på bestemte regler. Endelig rummer den også en søgefunktion til offline-søgning i elektroniske kataloger og databaser.
Brud med fortiden
Traditionelle konfiguratorer bygger på en matematisk model kaldet Constraint Propogation som er meget en kompleks teknologi udsprunget af forskning inden for kunstig intelligens påbegyndt i 60'erne.
ConfigIts konfigurator arbejder på en helt anden måde. Regler for hvordan et produkt kan konfigureres suges ud af it-systemer via særlige værktøjer. Derefter oversættes de til en såkaldt VT-fil, der er et opslagsværk, som indeholder alle regler i et lukket udfaldsrum.
VT-filen fylder meget lidt - ofte mindre end 20 kilobytes, hvilket indebærer, at den let kan indlejres i forskellige elektroniske systemer hvor konfiguratoren så kan arbejde med den.
- I modsætning til andre metoder laves de komplekse beregninger én gang for alle, siger administrerende direktør Svend-Erik Jensen, ConfigIt.
Systemet gør det muligt at håndtere langt flere variable end traditionelle konfiguratorer.
Desuden er det i traditionelle konfiguratorer nødvendigt at "massere" de regler, systemet arbejder med, hver gang der foretages en ændring. VT-teknologien er ikke følsom over for hvordan regler er formuleret, men interesserer sig udelukkende for reglernes logik.
Fejlfrit og hurtigt
- I og med, at de er et resultat af en datalogisk raffineringsproces giver VT-filerne en større sikkerhed mod fejl i både udviklingen og anvendelsen af konfiguratorer. Resultater giver en kortere udviklingstid og forhåndsgaranti på løsningens svartider. Desuden kan systemerne skaleres til at løse fra mindre til meget store problemstillinger, forklarer salgsdirektør Lars Høgsted, ConfigIt.
VT-teknologien er en landvinding for området pervasive computing (computere i alt), fordi den kan være med til at gøre selv meget komplekse produkter lette at opsætte til forskellige krav.
- Jo mere komplekst et produkt bliver, jo mere kommer teknologien til sin ret, påpeger Svend-Erik Jensen.
ConfigIt koncentrerer sig i dag om at udvikle produkter rundt om kerneteknologien, som er færdigudviklet.
billedtekst: Lars Høgsted (tv.) og Svend-Erik Jensen, ConfigIt: - En af fordelene ved VT-teknologien er, at den er enkel at lære at anvende. Der kræves ikke konsulenthjælp. Foto: Torben Klint