Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. december 2003.
Philips og firmaet E-ink udvikler på en ny skærmteknologi, hvor skærmbilledet ser ud som om, det er trykt på papir.
Læsevenlighed
Traditionelle computerskærme er ikke gode at læse på. Det er grunden til, at for eksempel e-bogen aldrig har fået det forventede gennembrud.
Derfor er Philips og det amerikanske firma E-ink sammen i gang med at udvikle en ny displaytype, hvor skærmbaggrunden til forveksling ligner papir.
- Traditionelle LCD-skærme er baggrundsbelyste, og CRT-skærme udsender også lys. Det gør dem ubehagelige at læse på i længere tid ad gangen, forklarer Peter Kurstjens, der er chef for Philips' udvikling af den nye skærmtype.
Lavt strømforbrug
En vigtig egenskab ved E-ink-skærmen er at den bruger langt mindre energi end traditionelle skærme. For eksempel bruger den ikke strøm, når den viser et billede på skærmen, men kun når man skifter til næste side, og den er ikke oplyst.
Desuden fylder den langt mindre end hidtidige e-bog-computere.
- Vi regner med, at skærmen især vil blive brugt i mobile miljøer, hvor for eksempel bøger, aviser eller præsentationer kan ligge på et hukommelseskort, siger Peter Kurstjens.
Philips vil ikke bygge de apparater, hvor E-ink-skærmen indgår, men vil koncentrere sig om at udvikle selve teknologien.
Teknologiske udfordringer
De første apparater med teknologien kommer på markedet i Asien til næste år, men der udestår stadig en række teknologiske udfordringer, før E-ink-skærmene når deres fulde potentiale.
Det gælder især, at skærmen i dag er af glas, forklarer Peter Kurstjens:
- Vi arbejder med at udvikle et plastikmateriale, der både er robust og fleksibelt, så man både kan bøje det og spilde kaffe på det. Det er svært i praksis, og vil tage nogle år at udvikle, vurderer han.
Billedtekst: Peter Kurstjens fra Philips viste på NEXT skærmen, som Philips og E-ink sammen har udviklet.