Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 31. oktober 2003.
Print af elektroniske patientjournaler stiller nye krav til sikker og decentral udskrivning.
Følsomme dokumenter
De elektroniske patientjournaler, der er ved at blive indført på danske hospitaler, vil kræve nye sikkerhedssystemer, når journalerne skal udskrives.
Da patientjournalerne i sagens natur indeholder personfølsomme oplysninger er det vigtigt, at de ikke falder i uvedkommendes hænder. Det kan ske, hvis der ikke er styr på udskrivningen af dem.
Printerfirmaet EuroForm i Smørum, der er HP-partner, har på den baggrund udviklet et system, der sikrer, at lægers og sygeplejerskers udskrivning af patientjournaler for eksempel i forbindelse med stuegang kan udskrives på den nærmeste printer under sikre forhold.
Systemet er baseret på en boks til sikker udskrivning af print-på-bestilling. Boksen, der er udviklet af det danske firma SafeCom, er konstrueret som en ekstern boks. Men problemet med at anvende boksen eksternt var, at den med sine fem-seks kabler ikke er robust nok til at anvende i et hospitalsmiljø.
Løsning var indbygning
- Derfor valgte vi at bygge boksen ind i printeren. Det eneste kabel, der nu befinder sig uden for maskinen, er kablet til den smartcard-læser eller andre typer af identifikationsenheder, man vælger at anvende. Dermed har vi fået skabt et robust system, forklarer administrerende direktør Kim Niebling, EuroForm.
Virksomheden har udviklet et DIMM (dual in-line memory module), som skaber den serielle forbindelse til den eksterne identifikationsenhed. Det kan for eksempel være magnetkort, smartkort eller biometriske sikkerhedssystemer. DIMM'et giver ekstern forbindelse til det serielle kort i printeren.
På den måde bliver printeren på en enkel måde skræddersyet til netop opgaven med udskrivning af EPJ.
Jobbet venter
Når sygeplejersker og læger går stuegang, kan de nu sende de opsamlede data fra lommecomputeren eller tablet-pc'en til en printserver, hvor jobbet ligger og venter indtil udskrivningen skal finde sted.
Derefter kan de gå hen til den nærmeste printer og identificere sig med for eksempel et smartcard. Først efter validering i serveren af identifikationsbeviset går udskrivningen i gang. De kan så tage dokumentet med sig med det samme og dermed sikre, at det ikke lander i de forkerte hænder.
Det er muligt at fastlægge det ønskede sikkerhedsniveau, og det er desuden muligt at kryptere data.
- Fordelen ved systemet er, at udskrivningen følger brugerne hen til den printer, de vælger. Desuden kan man anvende afdelingsprintere uden at give køb på sikkerheden, fordi adgangen til dokumenterne er personlig, pointerer Kim Niebling.
Billedtekst:
Kim Niebling, EuroForm: - Print-på-bestilling løsningen er sikker og sparer desuden store mængder af uafhentet print, fordi udskrivningen først sker, når brugeren står ved printeren. Foto: Torben Klint