Minibærbar fra Toshiba skuffer

Toshibas ry som producent af solide bærbare computere sættes på en prøve med NB 100. Den minibærbare computer byder i hvert fald ikke på vanlig stil fra den japanske producent. Se her hvorfor den skuffer.

Minibærbar fra Toshiba skuffer

Når vi modtager en computerkasse med Toshibas logo på siden her på redaktionen, så åbner vi den altid med en vis portion forventning om at få en god oplevelse.

For Toshiba er i manges - også vore - øjne en af de bedre producenter af bærbare computere.

Desværre blev vores forventninger ikke helt indfriet, da vi åbnede kassen med Toshibas første bud på en Eee PC-klon, Toshiba NB 100.

Der er i bund og grund ikke noget i vejen med NB 100. Men der er heller ikke noget specielt ved den, og derfor fortjener den ikke helt Toshiba-logoet i vore øjne.

NB 100 er en helt igennem standard netbook med en Intel Atom N270-processor (Diamondville) på 1,6 GHz, en gigabyte ram, 120 gigabyte harddisk (Toshibas egen 2,5", 5400 rpm-model), tre USB-porte, 802.11 b/g trådløst netværk, Bluetooth, 0,3 megapixel webkamera, SD-kort-læser, en skærm på 8,9 tommer med de sædvanlige 1.024 x 600 pixel opløsning og Windows XP Home.

Ingen designpris i vente

Toshiba vinder ganske givet sjældent de mest prestigiøse designpriser for deres sædvanlige laptop-design, der nok bedst kan beskrives som "praktisk".

Det samme gælder for NB 100, der har et helt kantet, klassisk design uden de store overraskelser. Ja, man vil nok nærmere kalde det gammeldags, og mest af alt ligner den en helt almindelig bærbar computer, der er gået på skrump.

Så hverken på specifikationer eller design skiller Toshiba NB 100 sig ud fra den efterhånden store mængde af mininotes, hvor der ellers er begyndt at komme gang i designværkstederne, blandt andet med introduktionen af Asus Eee PC S101.

Overraskende tastatur

Det mest overraskende ved designet af NB 100 er dog tastaturets udformning. Tasterne minder i størrelse og udformning faktisk mest af alt om de taster, som vi så på den første Asus Eee PC 701.

Forskellen på de to er dog, at Eee PC 701 var væsentligt mindre, blandt andet fordi den kun havde en skærm på 7 tommer. NB 100 har en 8,9 tommer stor skærm, og på andre konkurrerende modeller, blandt andet Acer Aspire One og MSI Wind, får man væsentligt større taster.

Samtidig er Toshiba-tasterne udformet på en måde, så de "spidser til" i toppen, hvilket betyder, at det areal, man rent faktisk kan ramme med fingerspidserne, er mindre end selve tastens areal.

Netop de små tastaturer er mininotes væsentligste akilleshæl, og derfor undrer man sig såre over, at Toshiba ikke har valgt at tage ved lære af eksempelvis HP 2133, der nok har klassens bedste tastatur.

Tastaturet har ellers et udmærket layout, der blandt andet inkluderer en fornuftig og logisk placering af piletasterne, samt en fuld række funktionstaster fra F1 til F12. Enter-tasten og den højre skiftenøgle er måske lidt små, men til gengæld har mellemrumstasten en fornuftig størrelse.

Trackpad'en er placeret lige under mellemrumstasten og er desværre en anelse for lille til vores smag. Samtidig kan man let komme til at hvile højre tommelfinger på den, hvilket kan give nogle fejl. En god idé er at slå klikfunktionen på trackpad'en fra, så man ikke uforvarende kommer til at markere hele teksten og erstatte med noget andet.

Uigennemtænkt standardvare

Toshiba skal dog have ros for at have gjort den venstre musetast større end den højre, men de er stadig meget små og har en dårlig respons.

Det skyldes primært, at der skal være plads til statuslamperne lige under tasterne, hvor man let kan se, om der er strøm på, om harddisken eller det trådløse netværk kører og så videre. Disse lamper sidder helt rigtigt.

Den 8,9 tommer store skærm har en opløsning på 1024 x 600. Det er Toshibas sædvanlige "TruBrite-teknologi", der giver en skinnende overflade med et flot og levende billeder.

På ét punkt skiller Toshiba sig lidt ud fra mængden. Hvor det efterhånden er standard at udstyre de små computere med et batteri på tre celler, så har Toshiba smidt en ekstra i NB 100, der således som standard kommer med et batteri på fire celler.

Desværre var det ikke noget, vi mærkede noget til i vores test. Vi satte maskinen til at afspille lidt film med WiFi-tændt og tilsluttet og skærmen på 2/3 styrke. Den opsætning kørte batteriet tomt på lidt under 2,5 time. Toshiba lover godt nok fire timers brug, men heller ikke her adskiller NB 100 sig fra mængden: 2,5 time er helt standard - altså for et tre-cellet batteri.

Alt i alt virker det lidt som om, Toshiba ikke helt har gjort deres arbejde godt nok. Ligesom alle andre blev de nok overraskede over Asus' store succes med at sælge Eee PC'er, og i stedet for at bruge den fornødne tid på at udvikle en "rigtig Toshiba-netbook", så blev det blot til en standard-vare, som der ikke rigtig blev tænkt over.

Med hovedet under armen

At Toshiba NB 100 nok er lavet lidt med hovedet under armen understreges da også af, at den leveres med Toshibas eget dvd-afspilningsprogram præinstalleret. Hvad man skal bruge det til på en computer uden dvd-drev er for os en gåde.

Toshiba NB 100 kan pt. købes for cirka 2.800 kroner. Det er en fin pris for en helt almindelig mininote. Og det er da også, hvad man får. Det ekstra, man normalt får, når man køber en bærbar fra Toshiba, skal man desværre lede lidt for længe efter, men vi glæder os til, at Toshiba kommer ind i kampen og viser os, hvad deres designere, ingeniører og teknikere kan præstere, når det skal være mini.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere