Det kribler i Cambridge klyngen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 4. juni 2003.


KARRIERE & KOMPETENCE: De små kæmper, de lidt større har vokseværk, nyt blod kommer til udefra. På trods af international biotek-krise kribler det immervæk i Cambridge-klyngen med dens omkring 180 biotekselskaber.

Skær omkostningerne ned, fokuser og skaf øget indtjening. Styrk ledelsen. Og driv så virksomheden, som om der ikke er noget marked overhovedet før engang i 2004. Rådene om, hvordan biotekselskaberne i Cambridge skal undgå at blæse omkuld i den finansielle storm, kommer fra Stephen Bunting, adm. dir. i ventureselskabet Abingworth, som er i færd med at søsætte dets sjette Life Science Fund.
"Folk siger, tiden ikke er den bedste. Det har vi det fint med. Så er der færre om budet," fortsætter han og fastholder, at det antal selskaber, der får finansiering, rent faktisk er stigende.

På pengejagt
Sådan føles det ikke nødvendigvis, når man er biotekselskab på pengejagt. Det er blandt andre Amedis Pharmaceuticals, der blev etableret i 2000 og tog form i 2002. Amedis har to teknologiplatforme og udvikler lægemidler med særligt fokus på chipbaseret medicinsk kemi. Netop i februar flyttede det ind i nye, skræddersyede laboratoriefaciliteter i Cambridge Science Park.
"Vi håber at kunne lukke vores anden finansieringsrunde her til sommer, men det er et benhårdt marked, og det tager længere tid, end vi bryder os om," siger Amedis' chef for forretningsudvikling, Karen Thomas.
Som de øvrige i ledelsen har hun prøvet etableringsfasen før. Og hun er begejstret over Cambridge-miljøet. Ikke mindst fordi der er et solidt rekrutteringsgrundlag med alt fra teknikere til post-doc's, når man skal hyre folk.
Amura fra 1998, der kalder sig et drug design-selskab, er et af de lidt ældre selskaber med vokseværk.
"Vi kan vel karakteriseres som teenager. Først bliver man nurset og puslet om som lille. Så kommer nogle frustrerende år, hvor man er afhængig af pinagtige forældre for lommepenge. Det er venturekapitalisterne. Vi bruger pengene, og de minder os om, at penge ikke vokser på træerne," siger Clive Halliday, adm. dir. i Amura.
Han håber at kunne generere noget indtjening, eftersom Amura efter at have været et virtuelt selskab med bare et par medarbejdere overtog Incenta Ltd. for mindre end et år siden. 11 nye medarbejdere og nye laboratoriefaciliteter har betydet en stærkt øget burnrate for Amura.
"Vi har brug for licensaftaler eller andre samarbejder tidligere, end vi bryder os om, for vi har ikke råd til selv at bringe vores lægemiddelkandidater til fase 2. Alternativt er et industrielt salg af virksomheden en mulighed," siger Clive Halliday.

Hårdhudet samfund
I netværksorganisationen ERBI, Eastern Region Biotechnology Initiative, der markedsfører regionen, siger Jeff Solomon adm. dir.:
"Det er barskt, men Cambridge er et hårdhudet samfund. Folk får tingene til at køre, og de er godt på vej til også at få det kommercielle aspekt med. Det er godt, for vi har - ligesom resten af Europa - også brug for at få store selskaber til at vokse ud af vores miljø."
Krisen i bioteksektoren har ikke ført til noget markant lavere antal beskæftigede i Cambridges bioteknologi, vurderer Jeff Solomon.
Han ser kritisk masse som den måske væsentligste styrke for Cambridge. Det handler om mennesker, og når du arbejder i en højrisikosektor, er det vigtigt, der er mange selskaber, så du ikke er nødt til at flytte, hvis du mister dit arbejde og er nødt til at finde et nyt.
Klyngen har efterhånden et fuldstændigt mix af forskellige typer virksomheder, og det er også dem - frem for universiteterne - der spinner nye selskaber ud, siger ERBI-chefen.

Citat:
Folk siger, tiden ikke er den bedste. Det har vi det fint med. Så er der færre om budet.

Billedtekst:
Inde i Cambridge ligger det hæderkronede gamle universitet, hvis historie går tilbage til 1284. Omkring 14 kilometer syd for byen, på The Wellcome Genome Campus i Hinxton, finder man The Sanger Centre fra 1993, som har været bannerfører i kortlægningen af det menneskelige genom. The Wellcome Trust er i færd med at udvide campus med 27.000 kvm. Byggeprojektet ventes færdigt i 2007.
Foto: Scanpix




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere