Netværk skal løse udbudsproblemer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. februar 2003.


Et pilotprojekt, hvor EU-landenes udbudsmyndigheder har samarbejdet uformelt om at løse problemer, var så stor en succes, at netværket bliver permanent.

EU-UDBUD
I fredags blev et nyt europæisk samarbejde om udbudsregler officielt stiftet, da repræsentanter for 27 landes centrale udbudsmyndigheder mødtes i Eigtveds Pakhus i København.

Den danske udbudsmyndighed Konkurrencestyrelsen var vært ved arrangementet, hvori også repræsentanter for EU-Kommissionen deltog.

- Det var et meget udbytterigt møde, hvor alle var meget interesserede i at udbygge det netværkssamarbejde, som vi har haft i fire år som pilotforsøg, siger kontorchef i Konkurrencestyrelsen Merete Rasmussen.

Hun fortæller, at København var det naturlige sted at holde stiftende møde, fordi det er Konkurrencestyrelsen, der oprindeligt initierede pilotprojektet 'Pilot Project on Public Procurement' i 1998.

I begyndelsen deltog kun seks EU-lande, men ni flere nåede at komme til, inden pilotprojektet sluttede midt i 2002.

Problemknusning
Det internationale netværk af udbudsmyndigheder tager sig for eksempel af fortolkningsproblemer og prøver at løse udbudsproblemer hurtigt og smidigt, så de ikke behøver ende i retten.

Merete Rasmussen fortæller, at pilotprojektets styregruppe har anbefalet, at udbudsnetværket blev permanent.

Pilotprojektet viste nemlig blandt andet, at årelange og ressourcekrævende internationale retssager mellem private virksomheder og offentlige myndigheder relativt nemt kan forebygges, når der er et uformelt samarbejde mellem landenes udbudsmyndigheder om at løse problemer, som opstår i udbudsfasen.

- Jeg er glad for initiativet. Al erfaring viser, at love og regler ikke kan stå alene. Det afgørende er, hvordan de virker i praksis, siger økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen.

Ministeren mener ligeledes, at et velfungerende EU-udbudsmarked forudsætter et godt samarbejde mellem de myndigheder, der skal indføre og administrere reglerne.

Nye udbudsdirektiver
Det lykkedes under det danske formandskab at nå andre ønskede mål end udvidelsen, nemlig at opnå enighed i ministerrådet om teksterne til de to nye udbudsdirektiver, som sigter på at modernisere og forenkle udbudsreglerne.
Det nye direktivforslag om varer, tjenesteydelser og bygge/anlæg og det ligeledes moderniserede søsterdirektivforslag om forsyningsvirksomhed er hermed klar til anden runde i parlamentet.

- Udbudsreglerne har stor betydning for, at den offentlige sektor fungerer effektivt, og at erhvervslivet kan udvikle sig ved at levere høj kvalitet til kritiske offentlige efterspørgere, siger økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen.

Ifølge Merete Rasmussen vil det være realistisk, at de to nye udbudsdirektiver er endeligt vedtaget om cirka et år. Herefter går der yderligere 21 måneder, før de skal være implementeret i landenes lovgivning.

Billedtekst:
- Jeg er glad for initiativet. Al erfaring viser, at love og regler ikke kan stå alene. Det afgørende er, hvordan de virker i praksis, siger økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen.
Foto: Peter Schlüter




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere






White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis