Netværk skal løse udbudsproblemer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. februar 2003.


Et pilotprojekt, hvor EU-landenes udbudsmyndigheder har samarbejdet uformelt om at løse problemer, var så stor en succes, at netværket bliver permanent.

EU-UDBUD
I fredags blev et nyt europæisk samarbejde om udbudsregler officielt stiftet, da repræsentanter for 27 landes centrale udbudsmyndigheder mødtes i Eigtveds Pakhus i København.

Den danske udbudsmyndighed Konkurrencestyrelsen var vært ved arrangementet, hvori også repræsentanter for EU-Kommissionen deltog.

- Det var et meget udbytterigt møde, hvor alle var meget interesserede i at udbygge det netværkssamarbejde, som vi har haft i fire år som pilotforsøg, siger kontorchef i Konkurrencestyrelsen Merete Rasmussen.

Hun fortæller, at København var det naturlige sted at holde stiftende møde, fordi det er Konkurrencestyrelsen, der oprindeligt initierede pilotprojektet 'Pilot Project on Public Procurement' i 1998.

I begyndelsen deltog kun seks EU-lande, men ni flere nåede at komme til, inden pilotprojektet sluttede midt i 2002.

Problemknusning
Det internationale netværk af udbudsmyndigheder tager sig for eksempel af fortolkningsproblemer og prøver at løse udbudsproblemer hurtigt og smidigt, så de ikke behøver ende i retten.

Merete Rasmussen fortæller, at pilotprojektets styregruppe har anbefalet, at udbudsnetværket blev permanent.

Pilotprojektet viste nemlig blandt andet, at årelange og ressourcekrævende internationale retssager mellem private virksomheder og offentlige myndigheder relativt nemt kan forebygges, når der er et uformelt samarbejde mellem landenes udbudsmyndigheder om at løse problemer, som opstår i udbudsfasen.

- Jeg er glad for initiativet. Al erfaring viser, at love og regler ikke kan stå alene. Det afgørende er, hvordan de virker i praksis, siger økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen.

Ministeren mener ligeledes, at et velfungerende EU-udbudsmarked forudsætter et godt samarbejde mellem de myndigheder, der skal indføre og administrere reglerne.

Nye udbudsdirektiver
Det lykkedes under det danske formandskab at nå andre ønskede mål end udvidelsen, nemlig at opnå enighed i ministerrådet om teksterne til de to nye udbudsdirektiver, som sigter på at modernisere og forenkle udbudsreglerne.
Det nye direktivforslag om varer, tjenesteydelser og bygge/anlæg og det ligeledes moderniserede søsterdirektivforslag om forsyningsvirksomhed er hermed klar til anden runde i parlamentet.

- Udbudsreglerne har stor betydning for, at den offentlige sektor fungerer effektivt, og at erhvervslivet kan udvikle sig ved at levere høj kvalitet til kritiske offentlige efterspørgere, siger økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen.

Ifølge Merete Rasmussen vil det være realistisk, at de to nye udbudsdirektiver er endeligt vedtaget om cirka et år. Herefter går der yderligere 21 måneder, før de skal være implementeret i landenes lovgivning.

Billedtekst:
- Jeg er glad for initiativet. Al erfaring viser, at love og regler ikke kan stå alene. Det afgørende er, hvordan de virker i praksis, siger økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen.
Foto: Peter Schlüter




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere