Fire amter udvikler fælles XML-system

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. december 2002.


Et amtsligt afregningssystem - AS2002 - vil være tjent hjem på kun tre år, fordi fire amter er gået sammen om udviklingen. Systemet er platformsuafhængigt og baseret på XML.

DIGITAL FORVALTNING

It-udviklingssamarbejde betaler sig. Det er den korte version af de erfaringer, som fire jyske amter har draget af et fælles it-udviklingsprojekt.

Den lange version rummer nogle få forbehold:
- Man skal ikke være for mange samarbejdspartnere i udviklingsfasen, for så bliver det for besværligt. Og så skal man vide - og være enige om - præcis hvad det er, man vil have udviklet, siger kontorchef Ole Kjærgaard, Ringkjøbing Amt.
Ringkjøbing Amt, Viborg Amt og Ribe Amt kom med i it-udviklingsprojektet sidste sommer på invitation fra Århus Amt, som havde fået ideen, men gerne ville have nogle partnere for at mindske omkostningerne.

- Systemet var for uoverskueligt for os selv at udvikle. Der fandtes ikke et færdigt system, som kunne bruges til at opfylde kravene i en ny lovgivning om afregning for brug af sociale tilbud, og vi var ikke begejstrede for Amtsrådsforeningens anbefaling om at afvente en videreudvikling af et KMD-system til kommunal afregning, fortæller initiativtageren til udviklingsprojektet, kontorchef Per Grønbech, Århus Amt.

Hurtig beslutning
Aarhus Amts eget gamle system kunne der ikke være tale om at videreudvikle på; det var en ældre, hjemmelavet model, der i forvejen stod til udskiftning, blandt andet fordi det kun kunne opdateres af it-chefen himself.

Lovgivningen om afregning via grundtakstmodellen blev vedtaget i maj 2001 med ikrafttræden 1. januar 2002.
- Vi kunne have ønsket os mere tid, et halvt år var lige i underkanten, men vi startede med at kontakte et par leverandører. Valget faldt hurtigt på VW-data, som havde kontakt til to af de andre amter, siger Per Grønbech.
Et fjerde amt blev kontaktet, og en foranalyse viste, at de fire amters behov kunne opfyldes i et samlet udviklingsprojekt, selv om Århus Amt har en Microsoft-platform og de tre andre amter kører Lotus Notes. Også amternes databaser er fra forskellige leverandører.

- Det var en udfordring for os at bygge en fælles løsning, som både skulle være meget fleksibel i forhold til forskellige teknologier og grænseflader og forskellige behov for integration med andre systemer, siger salgschef Jan Brinck, WM-data.

Udveksling og integration
Kernen af systemet, som populært sagt er en stor regnemaskine, kommunikerer med præsentationslaget via XML, og det giver det platformsuafhængige system meget fleksible muligheder for dataudveksling med andre programmer.
- Fleksibiliteten var vigtig for os. Vi har for eksempel lige integreret afregningssystemet med vores ERP-system, og skal have det integreret med vores nye ESDH-system, siger Ole Kjærgaard fra Ringkjøbing Amt.

Han er godt tilfreds med både udviklingsfasen og resultatet. Det samme er initiativtageren, Århus Amt.
- Der vil altid være gnidninger og kæpheste, når fire amter skal udvikle sammen, men særlig slemt har det ikke været, og resultatet kan vi bestemt godt være bekendt, siger Per Grønbech, Århus Amt.

- Vi kan varmt anbefale fælles udvikling, og vil selv gøre det en anden gang. Men vi har blandt andet lært, at en lidt længere forberedelsesfase med flere fælles diskussioner nok vil være en styrke. Og så kan man jo også altid diskutere, hvor mange samarbejdspartnere, der er det ideelle, siger Per Grønbech.

Kommunesystem
Ringkjøbing Amt arbejder pt. på at få et pilotprojekt i gang med en stor kommune i amtet, som godt kunne bruge et lignende afregningssystem.

WM-data er også ved at samle interesserede kommuner sammen til et fælles udviklingsprojekt. Der er en 10-15 stykker allerede, og udviklingen af KAS 2003 (Kommune Afregnings System) kommer til at gå stærkt, lover Jan Brinck.

- Vi bygger jo oven på den eksisterende kerne, som vi nu skal have til at understøtte kommunernes behov for udveksling af information og regninger, siger Jan Brinck, WM-data.

Boks:
AS2002 og grundtakstmodellen
Det amtslige afregningssystem, der er udviklet af WM-data for Ringkjøbing, Ribe, Viborg og Århus amter, hedder AS2002.
Kontorchef Per Grønbech, Århus Amt vurderer, at tilbagebetalingstiden på udviklingsomkostningerne bliver tre år.
Afregningen af sociale ydelser for brugere af sociale tilbud mellem amter og kommuner blev pr. 1.1.2002 meget mere kompleks end hidtil. Til gengæld er der med de nye regler (og et it-system, der understøtter dem), blevet meget bedre overblik over udgifterne.
- Århus Amt betaler hvert år 7-800 millioner kroner, som er amtets halvdel af udgifterne til brugere af sociale tilbud. Indtil 1. januar i år anede vi ikke, hvilke af de flere tusinde enkeltsager, der kostede hvad. Nu kan vi se, hvad hver enkelt sag koster amtet. Det er også en stor faglig gevinst, siger Per Grønbech.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere