Kommunerne vil have bedre styring

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. september 2002.


Danske kommuner har fået øjnene op for fordelene ved at bruge Business Intelligence-produkter. De ønsker bedre rapportering, styring, overblik og mulighed for at agere i stedet for at reagere.

Både KMD, SAS Institute, Targit og SPSS melder om en eksplosiv stigning for Business Intelligence-løsninger (BI) på det kommunale marked inden for det sidste års tid.
Mens SAS' strategi på det kommunale marked er udvikling af løsninger i partnerskab med kommuner, som senere kan få dækket deres udviklingsomkostninger ved videresalg til andre kommuner, så sender KMD i øjeblikket en række knap så dyre og tunge BI-moduler på markedet med en fart af mindst et i kvartalet.
De lander tilsyneladende på et tørt sted lige midt i kundernes behov.
- Vores mål var at få tyve brugere i 2002, men jeg tror vi når op på fyrre. 16 kommuner er allerede i gang, siger Ole Møller Madsen, som er ansvarlig for området hos KMD.
KMD-produktet, som er udviklet med rekordfart efter en ledelsesbeslutning i sommeren 2001, hedder KMD Essentia, og bygger på Business Objects fra Component Software.
Rapportering
Essentia kører som ASP-løsning på KMD Nethotel, men kræver ikke drift af datawarehouse-server.
Som ny Essentia-kunde har kommunen en engangsudgift til en infrastrukturplatform, som giver mulighed for at hente data ind enten via snitfladerne i KMD-systemerne eller fra kommunens egne databaser.
- Essentia er en trykknap eller frontend til data. Vi valgte Business Objects som platform, fordi det er meget brugervenligt og unikt godt til at distribuere personaliseret rapportering ud i kommunen og institutionerne, siger Ole Møller Madsen.
Han fortæller, at KMD Essentia er 80 procent færdigt til en mellemstor kommunes behov. De sidste 20 procent gøres færdigt på konsulentbasis.
Fandt mønster
Ude i kommunerne er brugerne glade. Fra Sæby meldes der om bedre overblik over det komplicerede dagpengeområde, fordi medarbejderne får alle oplysninger serveret på en overskuelig måde i Essentia. Tidligere måtte de hives ud af flere forskellige dagpengestatistikker.
For nylig fandt socialforvaltningen et mønster i sygemeldingerne fra en stor virksomhed i kommunen, som viste sig at stamme fra nye arbejdsrutiner.
De er nu ændret til gavn for både virksomhed, kommune og dagpengebudgettet.
Ifølge Ole Møller Madsen mener kommunens medarbejdere ikke, at de uden Business Intelligence-systemet ville have opdaget mønstret. Og eksemplet fra Sæby viser, at der er mange muligheder for bedre styring i kommunerne og for at agere i stedet for at reagere, når problemområder overvåges, og der er bedre adgang til information og analyser.

Boks:
KMD Essentia videnområder
De videnområder, der allerede findes Essentia-moduler til, er:
¥ Politiker/Topledelse (ledelsesinformation).
¥ Fravær/løn (personale).
¥ Dagpenge.
¥ Skolenøgletal er lige på trapperne.
¥ Et modul til Effektmåling på det sociale område kommer efter nytår og senere i 2003 kommer Balanced scorecard.

Billedtekst:
- Kommunerne er meget interesserede i Business Intelligence. KMD har ikke før haft en løsning, der passede til
kommunernes behov, men interessen for KMD Essentia viser, at en mindre kompliceret løsning på ASP-basis opfylder behovet, siger Ole Møller Madsen, ansvarlig for KMD Essentia.
Foto: Thomas Juul




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere