Den røde løber rulles ud for e-handel

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. september 2002.


Nyt samarbejde mellem KMD og WM-data skal fjerne barrierer og booste e-handel i kommunerne.

Der er stadig masser af barrierer for kommunale e-indkøb, både hos kommunerne og deres leverandører.
Men med en nys underskrevet samarbejdsaftale har WM-data og KMD nu gjort det til en fælles sag at gøre porten mere vid, høvle noget af dørtrinnene og billedligt talt rulle den røde løber ud for e-handel mellem kommunerne og leverandørerne.
Samarbejdet tager udgangspunkt i WM-datas BTS-koncept (Business Transaction Services), som allerede er i luften i Sverige.
Det foretrukne format
BTS' omdrejningspunkt er en transaktions-hub, (knudepunkt red.) som data mellem de aktører, der e-handler med hinanden, sendes igennem.
Fidusen er, at samhandelsparterne kan sende handelsdokumenter som indkøbsordrer og fakturaer afsted til modtager i deres eget foretrukne format.
I handels-hubben bliver data og dokumenter omformet til modtagerens foretrukne format og sendt videre.
- Hverken indkøber eller leverandør behøver at bekymre sig om formater, for det problem løser vi for dem. Kunden kan derfor sende EDI til en leverandør, der kun modtager XML-format. Eller leverandøren kan sende regningen på en fax, og kunden kan få den direkte ind i sit ERP-system, siger Alan Changtrakul, e-business Manager hos WM-data e-applications.
Leverandør-aktivering
Han har ansvaret for den danske leverandør-aktivering, som udgør WM-datas ende af samarbejdet med i første omgang KMD om kommuneleverandører.
Senere er det WM-datas plan at indgå aftaler med andre samarbejdspartnere om at aktivere andre grupper af leverandører, som er interessante for dem.
- Det her er vores svar på hønen-ægget problematikken i e-handel. Det er en fornuftig løsning, der kan være til glæde for alle parter, siger Alan Changtrakul om aftalen med KMD.
Aftalen præsenteres for de kommunale indkøbere på IKA Hands On temadagene om
e-indkøb 30. september - 1. oktober i Odense.
Mens WM-data skal levere leverandørerne på et sølvfad for kommunerne, så er det KMD, der kommer med kunderne, nemlig de for tiden 35 kommuner på e-handelsløsningen WebIndkøb.
- Vi har erkendt, at vi ikke er eksperter på leverandører og
e-kataloger. Vi har brug for at få skubbet e-kataloger fra leverandørerne ind i WebIndkøb i det rigtige format, og den opgave har vi fundet en samarbejdspartner til, som mener
e-handel alvorligt, siger chefen for KMD's e-handelsløsning, Jens Otto Størup.
Han ser det som en stor fordel for kommunerne, at de nu kan få kataloger og handelsdokumenter i det format, der svarer til deres ønsker og udviklingstrin i e-handel.
- Nogle kommuner har fokus på bilagshåndtering, nogle på aftalekatalog, og nogle er nået til at sætte strøm til bestillingerne. Men fælles for alle kommunerne er, at de ikke magter at forholde sig til 10 forskellige katalog- eller kommunikationsløsninger fra deres leverandører, siger Jens Otto Størup.
Snart flyvende
Selv om resten af 2002 er reserveret til pilotfase, så tror Alan Changtrakul på, at BTS kommer hurtigt i luften, fordi organisationen allerede eksisterer i Sverige.
I efteråret er planlagt infomøder med danske leverandører og kommuner.
WM-data har allerede en positivliste på 250 leverandører, som er aktive inden for e-handel.
Der er ikke direkte økonomi i samarbejdsaftalen mellem WM-data og KMD, men begge parter får noget ud af det ved hver især at opkræve betaling fra henholdsvis leverandørerne og kommunerne i hver sin ende.

Boks:
Business Transaction Services
BTS-konceptet kommer fra WM-data i Sverige, hvor den svenske regering allerede i 1995 satte et arbejde i gang for at fremskynde e-indkøb i det offentlige.
Det resulterede i SFTI-standarden (Single Face to Industry), som gav WM-data i Sverige ideen til at lave en transaktions-hub til e-handel, som dengang var EDI-baseret. Den svenske stat e-indkøber for otte-ni milliarder svenske kroner om året gennem BTS. Ca. 1800 leverandører er sluttet til BTS i Sverige.

Billedtekst:
- Fælles for alle kommunerne er, at de ikke magter at forholde sig til 10 forskellige katalog- eller kommunikationsløsninger fra deres leverandører, siger Jens Otto Størup, chef for KMD's e-handelsløsning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere