Kaptajnen på IT-supertankeren

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. september 2002.


Lars Monrad-Gylling har på få år genskabt kundernes tro på KMD som seriøs forretningspartner. Han har tunet og moderniseret organisationen, åbnet den mod omverdenen, vendt skuden og sat kursen mod fremtiden og endnu højere mål.

Navigare necesse est. Det er nødvendigt at sejle.
Men det er sør'me også nødvendigt at styre skuden. Og det er afgørende vigtigt for at nå de rette mål, at der er adgang til fakta at navigere efter for alle beslutningstagere.
Ellers skal chefen deltage i alle detailbeslutninger, og det holder ikke.
Videndeling i organisationen og efterfølgende uddelegering af beslutninger er en af hjørnestenene i ledelsesfilosofien i KMD, en af Danmarks for tiden mest succesfuldt drevne virksomheder i IT-branchen.
- Efter min opfattelse har Lars Monrad-Gylling æren for, at KMD har ændret sig til en samarbejdsorganisation, som vil samarbejde med de øvrige aktører i den danske IT-branche. Det betyder meget for de mindre virksomheder i branchen. Og så har han moderniseret KMD. Snakken om monopolet er forstummet. Det er en flot ledelsespræstation, siger direktøren for IT-Brancheforeningen, Jakob Lyngsø.
Fakta-baseret ledelse
Manglen på adgang til fakta i organisationen var en anstødssten, da Lars Monrad-Gylling sidst i 1998 overtog ledelsen af KMD - som den første leder i Kommunedatas historie med sælgerbaggrund. Nøglen til sine resultater som leder af KMD igennem små fire år mener Lars Monrad-Gylling selv er, at han har skabt en åben virksomhedskultur med veldefinerede målsætninger på alle områder og adgang til valid styringsinfo som kundetilfredshedsmålinger, videnregnskab, medarbejdertilfredshedsundersøgelser - og selvfølgelig økonomiske nøgletal.
- Da jeg tiltrådte, var der ingen detaljeret rapportering af økonomiske nøgletal. Jeg har fået skabt rammerne for, at ledelsen kan foregå baseret på fakta. Beslutninger må ikke tages på mavefølelse, selv om der godt kan være brug for gefühl, når hastigheden skal sættes, siger Lars Monrad-Gylling.
Fra regneark til SAP
Selv følte direktøren sig velunderrettet om økonomien før KMD's store SAP-dag for godt et halvt år siden, men de fleste andre beslutningstagere i organisationen var ikke godt nok betjent. Derfor har der været en længere periode, hvor tal blev hentet ind, brudt ned i regneark og derefter distribueret ud til de relevante personer.
- Regnearksfasen var en god øvelse, som foregik sideløbende med forskellige organisationsændringer. Det var nok ikke gået helt så godt, hvis jeg havde indført SAP tidligere, siger Lars Monrad-Gylling med et smil.
Han smiler meget, og det virker mere ægte end de fleste andre direktør-smil i IT-branchen.
Det er, fordi smilet er ægte, siger folk, der kender ham.
Lars er en venlig mand, og han vil gerne have, at alle andre også er glade. Og det gør bestemt ikke noget, hvis de også er glade for ham, lyder tilføjelsen.
- Lars er dejlig at arbejde sammen med, og han og hans familie er behagelige og søde at være sammen med. Han er en sød fyr med et vindende væsen, siger Jakob Lyngsø, administrerende direktør for IT-Brancheforeningen, og tilføjer at KMD-direktøren - i modsætning til tidligere - altid er til at få fat i.
- Han er en behagelig og sympatisk person med en god, konsensussøgende ledelsesstil, lyder karakteristikken fra Jesper Scharff,
administrerende direktør for WM-data, som var direktør for marketing, salg og services i KMD i 1999-2000.
God leder
- Lars er et roligt og velafbalanceret menneske, som ved, at ting tager tid, og at et smil er en effektiv måde at skabe kontakt på, siger administrerende direktør Peter Perregaard, Oracle Danmark, som har kendt Lars Monrad-Gylling, siden de mødtes i IBM i midten af 80«erne.
- Han har stor social intelligens, og det er en forudsætning for at drive en moderne vidensvirksomhed med medarbejdere, der stiller individuelle krav. Lars er utrolig god til en-til-en-ledelse, til at sætte sig ind i den enkeltes væsen og få dem til at yde det optimale, siger kommunikationschef og Senior Vice President i KMD, Anders Rosbo.
Som leder er Lars Monrad-Gylling også rigtig god til at uddelegere både opgaver og ansvar, lyder skudsmålet.
- At få et godt økonomisk resultat, det er jo rosinen i pølseenden i en værdikæde, hvor man har styr på det hele. Hvis alt andet er i orden, skal resultaterne også nok komme, mener kaptajnen selv.
Og de kommer. Faktisk har Lars Monrad-Gylling nået samtlige de mål, som han i et strategi-interview med Computerworld i 1999 havde sat op som succeskritierier for de kommende år.
Strategien har været kontrolleret offensiv, forandring og fastholdelse samtidig.
Trods resultaterne føler Lars Monrad-Gylling, at der stadig er store udfordringer i jobbet som leder af KMD.
- Det kræver, ligesom i sportens verden, mindst den samme indsats at genvinde et mesterskab som at vinde det første gang, siger Lars Monrad-Gylling.
Da Lars Monrad-Gylling overtog roret, led KMD under en forældet virksomhedsstruktur, en forstenet monopol-virksomhedskultur - og en virkelig dårlig score på kundetilfredshed.
Når sine mål
- KMD lever af langsigtede kundeforhold, som er baseret på tillid, troværdighed og så videre. Vi skal vinde terræn over tid, ellers vil kunderne ikke forny deres kontrakt. Mit held var, at de menige KMD'er kunne se, at forandring var nødvendig. For som ny direktør skal du skabe forandring, siger Lars Monrad-Gylling.
Han karakteriseres som en dygtig sælger og købmand, der når sine mål.Som en holistisk leder, der er konsensussøgende og samarbejdsorienteret. Og som en virkelig god kommunikator og en politisk ål i mudder.
- Det kræver en særlig evne at lykkes i KMD, som jo har politisk bestyrelse og er ejet af kunderne. Lars havde allerede hos IBM særlige evner til at begå sig og manøvrere overalt. Samtidig er det hans svaghed, at han kan blive for politisk, at han ikke slår hårdt i bordet, siger Peter Perregaard.
Lars privat
De fleste hverdage smører Lars Monrad-Gylling madpakke til sønnen og kører ham i skole, inden han sætter kursen mod chefkontoret i KMD-hovedkvarteret i Lautrupparken i Ballerup.
Han er hjemme til aftensmaden fire ud af fem dage om ugen, men arbejder videre hjemme om aftenen efter puttetid.
- Du træffer mig sjældent på kontoret 18.30, men hvis du sender mig en mail kl. 22, svarer jeg ofte med det samme, siger Lars Monrad-Gylling, som bestemt ikke vil karakterisere sig selv som arbejdsnarkoman.
- Jeg tror, at både KMD og jeg har bedst af, at jeg også har tid til andet end arbejde, og at jeg får noget frisk luft. Men jeg tænker meget på virksomheden, også når jeg ikke er på arbejde, siger han.
Luften trækker han blandt andet i Bernsdorffsparken, hvor Lars Monrad-Gylling i den senere tid oftere og oftere er blevet set iført løbetøj.
Det er tæt på hjemmet, en ældre Charlottenlund-villa, som deles med fruen, sønnen på syv og datteren på to år.
Ferier og fritid tilbringes ofte i sommerhuset i Rørvig med familie og venner, afslapning og våde aktiviteter som fiskeri og vandski.
I sommerhuset kan det hænde, at Lars Monrad-Gylling folder sig ud som handyman. En disciplin, han nyder, da hjemmet på grund af for lidt tid er blevet til håndværkerdomæne.

Note:
Kaptajnens blå bog
Lars Monrad-Gylling er født i 1960. Cand. merc. fra Handelshøjskolen i København i 1985. Ansat i IBM Danmark i 12 år. 1997 kom han til KMD som salgs- og marketingdirektør. I september 1998 blev han udnævnt til administrerende direktør efter Tage T. Christiansen.

Note:
KMD som arbejdsplads
KMD blev i 2001 rated som Danmarks 11. bedste arbejdsplads af Oxford Research Institute. Ifølge KMD's egne undersøgelser ligger medarbejdertilfredsheden højt, og egenopsigelsen er kun fire procent om året.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere