For IT, dronning og fædreland

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. september 2002.


Jens Moberg, ny formand for IT-Brancheforeningen, vil give interesseorganisationen nok et nøk i retning af større brancheansvar og mere samfundsnytte.

Jens Moberg tøver lidt, inden svaret kommer. Men så kommer det med overbevisning.
- Jeg har valgt, at jeg godt vil påtage mig det ansvar her og gøre en indsats for Danmark, siger den nye formand for IT-Brancheforeningen.
Han har, fornemmer man, tænkt grundigt over, hvorfor han har sagt ja til hvervet, uagtet at han i forvejen har mere end et fuldtidsjob i Microsoft.
Den forskel, Moberg gerne vil gøre, er om at stille en del af sine talenter til rådighed. Ikke bare for IT-branchen, men også i samfundets tjeneste.
- Jens har kigget vores vedtægter igennem, og jeg må give ham ret i, at de er meget hvad-kan-samfundet-gøre-for-os-agtige, siger direktør for IT-Brancheforeningen Jakob Lyngsø.
- Jeg vil gerne have formålsparagraffen vendt 180 grader, så den handler om, hvad vi i branchen kan gøre for samfundet, forstået i det bredest mulige perspektiv. Lige fra hvordan vi betjener det offentlige, til hvordan den enkelte IT-virksomhed behandler sine medarbejdere, siger Jens Moberg.
- Jeg tror, at IT-branchen er en af de brancher, der virkelig har muligheden for at gøre en masse godt. Jeg synes også, at branchen har været sig det ansvar bevidst gennem længere tid, så nu skal vi have en formålsparagraf, der afspejler, hvad vi faktisk beskæftiger os med. Lad os gøre det til vores primære vision at sige, hvad vi kan gøre for Danmark, siger han og tilføjer som eftertanke:
- Det er en vision, jeg er overbevist om, at medlemmerne af IT-Brancheforeningen faktisk brænder for. Det er jo det, vi diskuterer, hver gang vi sidder i et selskab, der er mere løssluppent; hvad vi kan gøre for at gavne Danmark.
Medlemsundersøgelse
Måske en overraskende højstemt national udmelding fra en mand med en international lederstilling i en multinational virksomhed. For hvordan kan han, der færdes mest hjemmevant i store organisationer, dog varetage alle de små og mellemstore danske IT-virksomheders interesser?
- Jeg skal gøre mit bedste, smiler Moberg, og man aner, at det betyder en hel del mere end gennemsnitligt godt nok.
- Jeg tror, det er vigtigst for en formand at være meget lydhør og holde ørerne ned til varmerørene, så han ved, hvad der foregår. Det handler jo ikke om personlige kæpheste, og når ressourcerne skal orkestreres, foregår det i samarbejde med Jakob, siger Jens Moberg.
Det er formandens plan at gennemføre en storstilet medlemsundersøgelse med start allerede sidst i september. Store såvel som små virksomheder skal høres om, hvad der skal sættes fokus på. Der skal være en mere aktiv dialog med især de mindre IT-virksomheder, så det ikke altid kun er dem, der råber højest, der bliver hørt.
Medlemshjælp
- Og så skal vi spørge de mange små virksomheder, hvad vi kan gøre for at støtte dem. Hvordan vi kan gøre det nemmere at gå fra at være lille til at være stor. Ved stor forstår jeg ikke nødvendigvis kæmpe multinational, men at man har den nødvendige kritiske masse til at få succes med det, man beskæftiger sig med.
Moberg understreger, at IT-Brancheforeningen ikke agter at blande sig, hvis det ikke er en virksomheds ambition at blive stor. Men hvis man ønsker vækst, vil foreningen være der som en mis med et mentorprogram, matchmaking med henblik på kapital, som iscenesætter af samarbejder og som leverandør af gode råd om at finde sig til rette i rollen som underleverandør. Jakob Lyngsø uddyber:
- Vi er i en fase, hvor der er medlemmer, som har det tungt og hvor der skal etableres samarbejde med dem, som har det ikke så tungt, hvor det at få samarbejder i stand er blevet et fokusområde for at sikre, at så få som muligt går ned. Nu og for to år siden er helt forskellige situationer. I 2000 var der to cifre på væksten. Nu er vi nede på fire procent. Udviklingen har ændret IT-Brancheforeningens rolle.
Toget til fremtiden
- Det er jo ikke - som mange tror - slut med IT-branchen, selv om aktiekurserne er nede, og udviklingen fra 80'erne og 90'erne er slut. Måske oplever vi slutningen på begyndelsen, men det er absolut ikke det samme som begyndelsen på slutningen. Og branchens vækst er altså stadig den dobbelte vækst af gennemsnittet i de øvrige erhverv, siger Jens Moberg.
Han er overbevist om, at IT-branchen kan bidrage meget til fremtiden, og at branchen de næste mange år vil have en vækst, som er betydeligt højere end gennemsnittet.
- Det bør Danmark drage nytte af. Men det kræver et optimalt samspil mellem forskning og erhverv, hvis IT-branchen skal sikre Danmarks levestandard i fremtiden, siger Jakob Lyngsø.
-- Vi må ikke misse toget til fremtiden, og derfor må vi som samfund bevidst satse på IT. At komme foran kræver, at vi målrettet satser på ikke bare at holde tempo med Sverige og Finland, men at komme foran. Ellers kommer vi bagud, siger Jens Moberg om baggrunden for IT-brancheforeninges harske kritik af regeringens finanslovsforslag for nylig, hvor udspillet var status quo for midler til forskning.
- De gode takter i finanslovsforslaget er for eksempel digital forvaltning og større satsning på IT i folkeskolen, men der er behov for en mere målrettet indsats på forskningsområdet og på de længerevarende uddannelser. Dampen kan sagtens sættes mere op, og vi vil gerne være med til at løfte opgaven, siger Jens Moberg.
- Vi ligger stadig for lavt i forhold til EU-anbefalingen om at bruge tre procent af BNP på forskning. Det havde været dejligt, om regeringen havde sat sig for, at vi skulle forrest i toget i stedet for at sidde i en af de bageste vogne, siger han.
-Vi ser gerne en situation, hvor erhvervslivet stiller sin viden til rådighed for uddannelsessektoren så at sige gratis, og det offentlige til gengæld leverer det nødvendige antal ph.d.-stipendiater til virksomhederne. Man er nødt til at have fart på, når man kommercialiserer den forskning, som foregår på uddannelsesinstitutionerne, siger Jakob Lyngsø.
Den nye samarbejdsmodel går ud på, at man fra IT-branchens side vil gå aktivt ind i et samarbejde med det offentlige uden at bede om tilskud.
- Det er afgørende for os, at der er fokus på et godt samspil mellem forskning og erhverv. Er der ikke det, får vi ikke skabt den nødvendige udvikling. Vi får ikke skabt nye Navision'er og nye Giga'er. Når vi efterlyser flere ph.d.-studerende, er det, fordi de er det mest effektive link mellem erhvervslivet og den offentlige sektor, siger Jens Moberg.
Konkret vil foreningen samarbejde med Videnskabsminsteriet om en lille IT-forskerpark på femte sal på IT-højskolen i håbet om, at man senere kan flytte forskerparken til større lokaliteter, så der bliver plads til at uddanne flere kandidater på IT-højskolen. Det hele skal ske i tæt samarbejde mellem IT-Brancheforeningen, Ørestadsselskabet og Videnskabsministeriet og private investorer.
- For os er det vigtigt at få etableret et forskningsmiljø i hovedstaden, der er kropsnært til universiteterne - det er der ingen andre IT-forskerparker i hovedstaden der gør. De steder, hvor universiteter og forskerparker ligger tæt, har vi jo set, at der er en særdeles god effekt, siger Jakob Lyngsø.
Kvinder og børn
Han er frustreret over, at nogle af de studieretninger, der er vigtige for branchen, ikke har haft kapacitet til at tage alle kvalificerede ansøgere ind. Så meget desto mere som over 30 procent af de, der søger ind på IT-højskolen, hvor man må afvise mange ansøgere, er kvinder.
- At få flere kvinder ind i branchen er både en uddannelsesopgave for det offentlige og for branchen, men det er også i høj grad en opgave for hver enkelt virksomhed. Vi tror på, at branchen kunne få noget ud af en bedre balance mellem kønnene, fordi det tilfører flere forskellige angrebsmåder at løse opgaver på, og dermed kan vi levere et bedre produkt til vores kunder, anbefaler Moberg.
Den bebudede indsats fra regeringen for at styrke IT i folkeskolen får en varm velkomst i IT-Brancheforeningen.
- IT i fokeskolen skal være en metafærdighed. Ligesom at kunne regne og skrive og læse er IT et redskab, som eleverne i de større klasser skal bruge for at tilegne sig andre færdigheder i for eksempel fysik og matematik og fremmedsprog. Derfor er det vigtigt at få IT integreret i undervisningen tidligt i forløbet. Jeg tror derfor ikke så meget på nytteværdien af at give en computer til alle 7. klasser. Men det vigtigste er, at vi bruger ressourcerne, så flest mulige børn får det maksimale udbytte, mener Jens Moberg.
Sikker digitalisering
Digitaliseringen af den offentlige sektor oplever formanden også som afgørende.
- Digitaliseringen vil give samfundet et løft, og hovedparten af borgerne vil opleve øget kvalitet og fleksibilitet, og jeg tror også, at kommuner, amter og stat vil opleve større medarbejdertilfredshed, når rutineopgaverne forsvinder, fordi borgerne selv varetager dem. Det er også vigtigt, at det offentlige går forrest og viser vejen for den private sektor, mener Jens Moberg.
Jakob Lyngsø er enig, men løfter en advarende pegefinger.
- Det er kolossalt afgørende for os, at det nye statslige IT-sikkerhedsorgan har fokus på den IT-sikkerhed, som borgere og virksomheder har brug for, når den offentlige sektor digitaliseres. Vi vil ikke kunne tåle - hverken det offentlige eller IT-branchen - alvorlige sikkerhedssvigt i digital forvaltning, så det er ganske væsentligt, at organet tilsikrer, at de nødvendige ressourcer bruges på at gøre løsningerne så sikre, som de overhovedet kan blive. Det, IT-branchen tilsvarende kan og bør gøre, er at sørge for at bygge en passende sikkerhed ind i vores produkter, siger Jakob Lyngsø.
- Branchen arbejder hårdt på sikkerheden, men resultatet er ikke perfekt, siger Moberg og tilføjer, at der trods alt også hviler et ansvar på brugerne.
- Det er ikke nok, at der er ABS-bremser i bilen - chaufføren skal også huske at bremse, siger Moberg, som kun i disse ti sekunder denne ene gang under interviewet lyder mere som Microsoft-boss end som den nye formand for en IT-brancheforening, som han vil gøre sit til at gøre mere voksen, samfunds- og ansvarsbevidst.

Boks:
Nyt makkerpar i dansk IT
Den 21. august kunne Jens Moberg (t.h.), netop indtrådt i fyrrerne og nyudnævnt Regional Director Northern Europe og
Vice President EMEA i Microsoft, føje endnu en tung titel til sit C.V: nemlig som bestyrelsesformand for Danmarks ældste og største sammenslutning af IT-virksomheder, IT-Brancheforeningen. Jens Moberg afløste formanden gennem to et halvt år, Michael Mathiesen, tidl. 2M Invest, som trak sig fra både formandspost og bestyrelse i foreningen som følge af 2M Invests konkurs denne sommer.
Ledelsesmæssigt kommer Jens Moberg, lige som sine forgængere, til at køre parløb med administrerende direktør Jakob Lyngsø (t.v.), som siden 1995 har stået for kontinuitet og ledelse i IT-Brancheforeningen.
FOTO: TORBEN KLINT

Billedtekst:
- Jeg tror, der bliver meget synergi mellem formandsjobbet og mit arbejde i Microsoft. De input, som jeg får i IT-Brancheforeningen vil være yderst værdifulde for mig som leder i Microsoft, fordi jeg så ved mere om, hvad der foregår i samfundet og i branchen. Jeg tror omvendt også, at det vil være en fordel for mig i formandsjobbet, at jeg har et internationalt job og dermed har kendskab til, hvad der foregår i andre lande, siger Jens Moberg, ny formand for IT-Brancheforeningen.
Foto: Torben Klint.

Boks:
Foreningens formålsparagraf
Foreningens formål er at hævde branchens anseelse og varetage branchens interesser, især over for offentlige myndigheder. Foreningen har tillige til formål at fremme det kollegiale sammenhold mellem medlemmerne samt markedsføre branchen bedst muligt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere