Brug for mere IT i logistikken

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. august 2002.


Rod i stamdata i danske virksomheder står i vejen for brug af IT-systemer til blandt andet efterspørgselsstyring, og det giver unødvendigt store udgifter til sikkerhedslagre.

Virkeligheden stemmer ikke overens med danske virksomheders ønsker om, hvordan og hvor meget IT skal understøtte logistik-processen.
Generelt er tendensen at ønske sig at bruge flere IT-systemer, end man faktisk har investeret i.
- Danske virksomheder er stadig tilbageholdende med at tage visse IT-løsninger i brug, for eksempel Point of Sales-systemer, e-kataloger, GPS og RFI-tags, som er stregkodens afløser, siger konsulent Anne Uth, KPMG Consulting.
Tilbageholdenheden over for det nyeste nye er en af tendenserne i KPMG Consultings femte, årlige rapport: Den Danske Logistikanalyse 2002. Rapporten udkommer i begyndelsen af september.

Rod i stamdata
Årets undersøgelse sætter fokus på forsyningskæden.
Blandt andet korrekte stamdata og efterspørgselsstyring er kritiske succesfaktorer i logistikprocessen.
Men ifølge undersøgelsen forsømmer virksomhederne i stor stil at sikre kvaliteten af deres stamdata.
- Det er meget overraskende, at 20 procent rydder op i deres stamdata hvert halve år og 41 procent en gang om året. Det bør slet ikke være nødvendigt at rydde op, siger konsulent Anne Uth, KPMG Consulting.
Den megen oprydning i stamdata er ifølge Anne Uth symptom på, at virksomhederne forsømmer at uddanne medarbejderne i at bruge IT-systemerne korrekt, og at der ikke er lavet procedurer for korrekt håndtering af stamdata, vedligehold og fejlfinding.
Korrekte stamdata er afgørende for at få succes med for eksempel elektronisk dataoverførsel mellem virksomhederne, e-kataloger og anvendelse af stregkoder.
De tre områder er alle vækstområder, og såfremt stamdata ellers er korrekte, kan virksomhederne herigennem være i stand til at reducere logistikomkostningerne og samtidig yde en bedre service.

Efterspørgselsstyring
Næsten 70 procent af virksomhederne i undersøgelsen siger, at de er i stand til at overføre data elektronisk mellem hinandens systemer via EDI, web-EDI eller løsninger baseret på XML.
- Derfor kan det undre, at der ikke er flere virksomheder, der udnytter IT-løsningerne til at etablere efterspørgselsstyring, men en af forklaringerne kan være de dårlige stamdata, siger Anne Uth.
Bedre efterspørgselsstyring vurderes af tre fjerdedele af de deltagende virksomheder som afgørende vigtig, mens kun cirka en fjerdedel mener, at deres egen præstation på området står i forhold til vigtigheden.

Parate til SRM
Virksomhederne kompenserer for de manglende evner på området ved at etablere sikkerhedslagre, og det er dyrt.
På den positive side viser analysen, at danske virksomheder nu er parate til at håndtere deres leverandører via SRM - Supplier Relationship Management.
Herved kan opnås lavere indkøbspriser og højere leveringssikkerhed.
Forudsætningen er en central indkøbsfunktion og en åben og effektiv kommunikation mellem virksomheden og dens leverandører.
Tendensen med at reducere antallet af leverandører for enhver pris er tilsyneladende ved at blive erstattet af jagten på de rigtige leverandører.

Boks:
Den Danske Logistikundersøgelse 2002 97 virksomheder med en omsætning på mere end 75 milliarder kroner har deltaget i undersøgelsen Den Danske Logistikundersøgelse 2002 fra KPMG Consulting. Som noget nyt indeholder undersøgelsen i år fire best practise-cases fra Chr. Hansen A/S, Coloplast, Dandy og Grundfos og et sæt benchmark-nøgletal, som kan bruges til at indplacere ens egen virksomheds præstationsniveau.

Billedtekst:
- Det bør slet ikke være nødvendigt at rydde op i stamdata, siger konsulent Anne Uth, KPMG Consulting.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere