Stressen stiger støt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. august 2002.


Flere og flere medarbejdere i danske virksomheder føler sig tynget af stress, udbrændthed og samarbejdsproblemer. Det viser nye tal fra Dansk Mentalhygiejne Center.

30 procent af de i alt 3.600 henvendelser til DMC - Dansk Mentalhygiejne Center - handlede sidste år om problemer på arbejdspladsen. Det fremgår af DMC's årsberetning for 2001.
Til sammenligning handlede kun 18 procent af kundernes opringninger for otte år siden om arbejdspladsproblemer, men siden er tallet steget støt igennem hele perioden.
Blandt de arbejdspladsrelaterede problemer dominerer stress/udbrændthed (25 procent), samarbejdsproblemer og voldsomme hændelser på arbejdspladsen. Tilsammen udgør de tre problemtyper en femtedel af alle henvendelser til DMC.
Om stigningen i henvendelserne om arbejdspladsproblemer til dels skyldes øget fokus på stress og udbrændthed i medierne, kan tallene ikke vise, men som administrerende direktør Leif Fr. Arnesen skriver i årsberetningen:
"Lige så lidt som det er lægernes skyld, at der findes så mange sygdomme, lige så lidt som det er advokaternes skyld, at der findes så mange tvister mellem mennesker, lige så lidt er det psykologernes skyld, at så mange henvender sig til dem for at få hjælp på grund af psykiske problemer."
DMC har i øvrigt også oplevet en stigende efterspørgsel fra virksomheder efter for eksempel assistance ved fyringsrunder, fusioner og omlægninger. For eksempel kan DMC's eksperter hjælpe ledelsen med vejledning om, hvordan man gennemfører en fyringsrunde på en ordentlig måde.
Det er to forskellige afdelinger hos DMC, der tager sig af henholdsvis de anonyme medarbejderhenvendelser og rådgivning til virksomhederne om håndtering af medarbejderne i krisesituationer.

Boks:
DMC - Dansk Mentalhygiejne Center
DMC er en 12 år gammel privat virksomhed inden for personalepleje. Hvis en virksomhed eller institution tegner abonnement (størrelsen står i forhold til antal ansatte), kan den enkelte medarbejder anonymt henvende sig til DMC og få hjælp til at klare såvel private som arbejdsrelaterede problemer. Blandt de 250 konsulenter, som DMC trækker på, er psykologer, læger, socialrådgivere, advokater, revisorer og psykiatere. De kan yde bistand ved for eksempel depression, mobning, stress, dødsfald i familien, økonomisk uføre, skilsmisse, misbrugsproblemer eller andet, som medarbejderen oplever som hæmmende for sin arbejdsevne. 170 danske virksomheder og institutioner har tegnet abonnement for deres i alt 150.000 medarbejdere. På referencelisten finder man blandt andre DSB, Post Danmark, Politikens Hus, GN Netcom A/S og Codan.
le

Billedtekst:
30 procent af henvendelserne til Dansk Mentalhygiejne Center handler om problemer på arbejdspladsen så som stress og
udbrændthed.
Modelfoto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere