Magt og handling skal rydde digitale minefelter

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. juni 2002.


Den Digitale Taskforce er en unik treårig indsatsstyrke med 20 medarbejdere. Konstruktionen er effektiv, mener medarbejderne.

I sidste uge sagde vicedirektør i IT-Brancheforenigen, Jane Eis Larsen, til CW, at Den Digitale Taskforce mangler at finde den helt rigtige model til, hvordan man laver gensidigt forpligtende tværgående projekter.
Modellen bør ifølge interesseorganisationen både omfatte udviklingsomkostninger, og hvordan man forpligter alle på tværs til at tage løsningerne i brug.
I samme anledning, nemlig det halvårlige statusmøde i Dialogforum, gav Dansk IT udtryk for en anden side af samme sag, da brugerorganisationen efterlyste flere centrale, tværgående initiativer, og at centrale myndigheder træder i karakter.
Svær opgave
Når organisationerne efterlyser mere fælles fodslag, skal det ikke tages som udtryk for, at de er utilfredse med den Digitale Taskforces indsats, understreger de.
Efterlysningen skyldes mere, at digitalisering på tværs i den offentlige sektor er en stor og svær opgave med mange minefelter.
- Det er meget kompliceret at få det hele med; der skal skabes hul igennem alle det offentliges barrierer, og hertil egner den fælles offentlige konstruktion, der administrativt er placeret oven på Finansministeriet, sig faktisk fortrinligt, forklarer projektleder Morten Hass, Den Digitale Taskforce.
- Projekt Digital Forvaltning har en bestyrelse af helt tunge offentlige embedsmænd, som mødes en gang om måneden. Bestyrelsen er magtfuld, fordi den har mandat fra regeringen, amter og kommuner til at skubbe på digitaliseringen af forvaltningen. Oven i købet er bestyrelsesmedlemmerne tæt på forberedelsen af finansloven, det almindelige lovarbejde og forhandlingerne om den kommunale økonomi.
Det hele er meget væsentligt for Projekt Digital Forvaltnings succes, vurderer Morten Hass.
Som FN-styrken i Bosnien
Vejen til digitalisering af den offentlige sektor er brolagt med forhindringer og delopgaver, som skal løses i forskellige ministerier.
Både i Justitsministeriet og Finansministeriet kigger man på lovene, henholdsvis på formkrav til skriftlighed og på muligheden for regelforenkling.
Videnskabsministeriet tager sig af standarder, den fælles infrastruktur, for eksempel Den Digitale Indkøbsportal DOIP og XML-projektet, der skal gøre udveksling af data på kryds og tværs til en leg.
Midt i det hele - og fysisk oven på Finansministeriet og med afdelingschef Adam Wolf fra Finansministeriet som chef - sidder Den Digitale Taskforce som edderkoppen midt i spindet, der er forankret i alle verdenshjørner af den offentlige sektor.
- Mange af de steder, hvor det er nødvendigt at sætte Den Digitale Taskforce ind, har der været grænsestridigheder mellem flere myndigheder i årevis. Det er ofte følsomt, hvis der skal spares penge eller flyttes og afgives kompetencer. Så af og til kan vi godt føle os som FN's indsatsstyrke i Bosnien, der skal rede trådene ud, siger projektleder Lars Frelle-Petersen.
Som dyrene i Zoo
Arbejdsformen for taskforcens cirka 20 medarbejdere, som er stationerede fra ministerier, KL og Amtsrådsforeningen, er udelukkende projektorienteret.
Hver medarbejder initierer en række projekter rundt omkring i den offentlige sektor, som denne først slipper, når de involverede myndigheder selv har overtaget førertrøjen.
- Vi arbejder helt tværgående og trækker på hinandens kompetencer uden skelen til hierarki. For de øvrige medarbejdere i Finansministeriet er vi som dyrene i Zoologisk have, de kommer og ser på, hvordan vi gør, siger projektleder Lars Frelle-Petersen.
Han fortæller, at man i starten lurede meget på hinanden, for hvor lå nu den enkelte medarbejders loyalitet?
- Det har vist sig ikke at være noget problem, men tværtimod en styrke, for i praksis er man både loyal over for taskforcen og sit ministerium. Faktisk er det meget nyttigt, at der er nogen, der kan se tingene fra flere sider og lobby'e begge veje, siger Lars Frelle-Petersen.
- Det er et meget effektivt set up. At vi kommer så mange forskellige steder fra og sidder ovenpå Finansministeriet kan ikke undervurderes. Folkene i taskforcen kender mange kroge af den offentlige sektor og kan derfor gennemskue, om modstand mod samarbejde er sagligt begrundet eller skyldes krig om opgaverne, siger Morten Hass.
- Vores samlede viden og indsigt kombineret med en magtfuld bestyrelse gør, at vi kan komme videre, selv når fire-fem ministerier sidder i hver sit hjørne af den samme proces, siger Morten Hass.

Billedtekst:
Digitalisering af den offentlige sektor er en stor og svær opgave,der rummer mange minefelter. Medarbejderne i Den Digitale Taskforce, der skal løse opgaven, føler sig ind imellem som FN's indsatsstyrke i Bosnien, der rydder miner og reder trådene ud,når der er flersidige grænsestridigheder mellem myndighederne.
Foto: Scanpix




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere