Lange udsigter i sager om dybe links

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. juni 2002.


Newsbooster-sagen nærmer sig, men afklares ikke i fogedretten. Ti andre sager - og international præcedens - afhænger af udfaldet.

Selv om der er berammet fogedretssag den 24. og 25. juni i Københavns Byrets fogedafdeling afgøres sagen om dybe links højst sandsynligt ikke her.
Retssagen skyldes, at Danske Dagblades Forening har begæret et fogedforbud mod, at nyhedssøgetjenesten Newsbooster benytter sig af dybe links til artikler i medlemmernes onlineudgaver. Foreningen ønsker at beskytte medlemmernes eneudnyttelsesret til artiklerne.
- Vi vil ikke acceptere, at andre snylter på medlemmernes arbejde. De har afholdt udgifterne til at producere artiklerne, og så har de også retten til en eventuel videre udnyttelse i online tjenester, siger juridisk konsulent i DDF, Holger Rosendal.
På den anden side mener Newsbooster ikke, at de krænker hverken ophavsret, citatret, databasebeskyttelsesregler eller markedsføringslovens bestemmelser.
- Vi linker loyalt, og vi overholder god skik på nettet. Vi har intet ønske om at modarbejde dagbladenes mulighed for at tage betaling for indhold på nettet, siger Anders Lautrup-Larsen, direktør for Newsbooster.

Flere retssager
Hvis Danske Dagblades Forening får medhold i et eller flere punkter i sin begæring under fogedsagen, er der ikke tale om en endelig sejr. Ifølge reglerne skal DDF nemlig senest 14 dage senere anlægge justifikationssag ved retten.
Taber DDF til gengæld, har Newsbooster formentlig også kun vundet en midlertidig sejr.
- Jeg vil gætte på, at Dagbladene kærer afgørelsen, hvis vi taber i fogedretten. Men det kommer selvfølgelig an på, hvad der står i dommen, siger Holger Rosendal, DDF.
Op mod ti sager om dybe links eller nyhedsresumeÈr afhænger af udfaldet af Newsbooster-sagen. Holger Rosendal bekræfter nemlig, at DDF har sendt i alt et par håndfulde e-mails eller breve til andre web-steder. Han ønsker ikke at oplyse, hvem der har fået brev, men siger:
- Vores respektive modparter ønsker selvfølgelig at afvente retssagen den 24. og 25. juni, og det accepterer vi. Når man har en retssag lige forude, er det vanskeligt at komme længere med lignende sager. Man anlægger jo ikke ti på Èn gang, siger Holger Rosendal.

Varm kartoffel
Hverken FDIH, IT-brancheforeningen eller IT-ordførerne fra Venstre eller Det radikale Venstre ønsker her før retssagen at have en mening om dybe links eller om sagen.
Anders Møller, IT-ordfører, Venstre, drister sig dog til at filosofere:
- Hvis DDF vinder, vil konsekvenserne jo nærmest være i strid med regeringens IT-handlingsplan, hvor det hedder, at brugeren skal være i fokus. Men på den anden side må man ikke stjæle. Måske kan en landingsbane være, at medierne tager mikrobetaling i brug, siger Anders Møller, V.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere