Lange udsigter i sager om dybe links

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. juni 2002.


Newsbooster-sagen nærmer sig, men afklares ikke i fogedretten. Ti andre sager - og international præcedens - afhænger af udfaldet.

Selv om der er berammet fogedretssag den 24. og 25. juni i Københavns Byrets fogedafdeling afgøres sagen om dybe links højst sandsynligt ikke her.
Retssagen skyldes, at Danske Dagblades Forening har begæret et fogedforbud mod, at nyhedssøgetjenesten Newsbooster benytter sig af dybe links til artikler i medlemmernes onlineudgaver. Foreningen ønsker at beskytte medlemmernes eneudnyttelsesret til artiklerne.
- Vi vil ikke acceptere, at andre snylter på medlemmernes arbejde. De har afholdt udgifterne til at producere artiklerne, og så har de også retten til en eventuel videre udnyttelse i online tjenester, siger juridisk konsulent i DDF, Holger Rosendal.
På den anden side mener Newsbooster ikke, at de krænker hverken ophavsret, citatret, databasebeskyttelsesregler eller markedsføringslovens bestemmelser.
- Vi linker loyalt, og vi overholder god skik på nettet. Vi har intet ønske om at modarbejde dagbladenes mulighed for at tage betaling for indhold på nettet, siger Anders Lautrup-Larsen, direktør for Newsbooster.

Flere retssager
Hvis Danske Dagblades Forening får medhold i et eller flere punkter i sin begæring under fogedsagen, er der ikke tale om en endelig sejr. Ifølge reglerne skal DDF nemlig senest 14 dage senere anlægge justifikationssag ved retten.
Taber DDF til gengæld, har Newsbooster formentlig også kun vundet en midlertidig sejr.
- Jeg vil gætte på, at Dagbladene kærer afgørelsen, hvis vi taber i fogedretten. Men det kommer selvfølgelig an på, hvad der står i dommen, siger Holger Rosendal, DDF.
Op mod ti sager om dybe links eller nyhedsresumeÈr afhænger af udfaldet af Newsbooster-sagen. Holger Rosendal bekræfter nemlig, at DDF har sendt i alt et par håndfulde e-mails eller breve til andre web-steder. Han ønsker ikke at oplyse, hvem der har fået brev, men siger:
- Vores respektive modparter ønsker selvfølgelig at afvente retssagen den 24. og 25. juni, og det accepterer vi. Når man har en retssag lige forude, er det vanskeligt at komme længere med lignende sager. Man anlægger jo ikke ti på Èn gang, siger Holger Rosendal.

Varm kartoffel
Hverken FDIH, IT-brancheforeningen eller IT-ordførerne fra Venstre eller Det radikale Venstre ønsker her før retssagen at have en mening om dybe links eller om sagen.
Anders Møller, IT-ordfører, Venstre, drister sig dog til at filosofere:
- Hvis DDF vinder, vil konsekvenserne jo nærmest være i strid med regeringens IT-handlingsplan, hvor det hedder, at brugeren skal være i fokus. Men på den anden side må man ikke stjæle. Måske kan en landingsbane være, at medierne tager mikrobetaling i brug, siger Anders Møller, V.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere