Dansk alternativ til MBA

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. maj 2002.


Privat udbyder lancerer certifikat-uddannelse i Business Administration. IT-branchens
travle og selvlærte ledere er oplagte elever, mener manden bag uddannelsen, som forventer, at stå i spidsen for en førende europæisk business-skole i løbet af fem år.

Netværksvirksomheden AVT, Association of Visionary
Thoughts, lancerer et alternativ til de MBA-uddannelser, der tilbydes på Copenhagen Business School, franske Insead og de amerikanske universiteter. Ideen er, at det ikke skal koste så mange penge at uddanne sig på lederniveau. Og holdningen er, at man bruger alt for meget tid på at lære ting, man aldrig får brug for på de traditionelle uddannelsessteder.
- Som topleder kan du sagtens få din virksomhed til at betale din MBA. Men du har ikke tid til at tage den. Som mellemleder har du mere tid til uddannelse. Til gengæld er det sværere at få virksomheden til at betale de mellem 300.000 og en million kroner, det koster at erhverve sig en MBA-titel, siger Dan Høyer. Han har netop droppet sit job som direktør hos Aston Group for at hellige sig målet om at gøre AVT's Institute of Executive Education til en fremtrædende spiller på det internationale uddannelsesmarked. Målet er at være en fremtrædende business school om fem år.
- Insead, der er et mega-brand i dag, er startet på akkurat samme måde. Især i Danmark er der et stort hul i uddannelsesmarkedet, som vi har tænkt os udfylde, siger den forventningsfulde idemand:
- Men tidsforbruget på en traditionel MBA er enormt, og tiden bevæger sig for hurtigt til at skulle lære en masse, man ikke har brug for. Vi har skåret ind til benet og præsenterer det, der er relevant for, at man kan fungere som leder. Uddannelsen er for folk med fart på. For IT-folk er det helt oplagt. Der er mange autodidakte i den verden.
Netværk vigtigst
Til september starter det første hold studerende på den nye uddannelse, der har fået navnet Certificate in Business Administration, CBA. Den varer et halvt år og er baseret på fjernundervisning via nettet, mens den del af undervisningen, der kræver fysisk tilstedeværelse, holdes en gang om måneden uden for arbejdstid, fredag eftermiddage til og med lørdage. Der er indlagt en studietur til blandt andet Harvard Business School midtvejs i forløbet.
- Ekskursionen er vigtig. Uddannelsen er blandt andet baseret på, at deltagerne skal komme ud med et solidt netværk, de kan bruge i deres videre karriere. Folk skal lære hinanden at kende, og det gør de bedst ved at rejse sammen, mener Dan Høyer.
Dan Høyer tog selv en MBA i USA for nogle år siden. Undervisningen var fantastisk interessant, siger han, men bagefter kan han også se, at han aldrig fik brug for meget af det, han lærte. Netværket er faktisk det mest brugbare, han fik med sig.
- Vi har nøje udvalgt de fag, der er mest relevante for en erhvervsleder og skrællet de øvrige specialiseringsfag fra. Ikke fordi, der er irrelevante fag i MBA, men når det skal gøres på et halvt år, har vi måttet vælge de væsentligste. Gennem mit netværk har jeg skaffet nogle meget dygtige amerikanske og danske professorer til at stå for undervisningen. For eksempel Patrick J. Robinson, MBA fra Harvard Business School, der leder kurset i General Management. Han har undervist på de største business schools i USA og er selvstændig konsulent i dag, fortæller Dan Høyer.
Can-do attitude
En anden af de amerikanske professorer, der kommer til Danmark for at undervise på CBA-uddannelsen, er Torben Møller. Han emigrerede for 30 år siden og er cand.scient og har en ph.d. i Computer
Science fra University of California, Berkeley. Han glæder sig til mødet med de danske deltagere på lederuddannelsen, som han skal undervise i Business Technology and Operations Management, der er et af uddannelsens i alt seks kurser.
- Det bliver spændende at se, hvad vi kan tilføre hinanden. De, med deres og jeg med min, nærmest to-kulturelle baggrund. Jeg tror, at amerikanske undervisere er specielt eftertragtede, fordi der i amerikansk forretningsliv er en can-do attitude, man ikke finder andre steder. Det er også en uskreven regel i den amerikanske universitetsverden, at man tager sin bachelor et sted, sin master et andet og sin ph.d. et helt tredje sted. Det sikrer et godt miks af erfaringer og perspektiver, siger Torben Møller.

Billedtekst:
- Det er fint at lære det hele, hvis man vil trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet i et par år og tage en MBA. Jeg tror bare ikke på, man bliver en bedre
leder eller forretningsmand af den grund, siger Dan Høyer.
I efteråret søsætter han et
billigere og hurtigere alternativ til den traditionelle MBA-
uddannelse.
Foto: Torben Klint

Boks:
Kun adgang for tunge erhvervsledere
AVT's Certificate in Business Administration er forbeholdt de få. 20 deltagere udvælges på baggrund af deres ansøgninger og gennem et spørgeskema udviklet af AVT og personlige interviews. Det skal sikre, at forudsætningen for at udvikle et netværk mellem deltagerne er bedst muligt. Undervisningsmaterialet og fagstrukturen er fra Harvard Business School, og undervisningen er baseret på virkelige cases. Hovedopgaverne inden for hver af uddannelsens seks fag skrives ud fra deltagernes egne problemstillinger fra deres virksomhed. Action-based learning hedder det princip. Opgaverne skal bestås med mindst et C minus efter det amerikanske karaktersystem. Uddannelsen koster små 60.000 kroner uden moms, men inklusive alt undervisningsmateriale og studietur til USA. Ansøgning kan ske via www.avt-people.com.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere