Artikel top billede

Objektiv fra Canon med 11 gange zoom

Et objektiv med 11,1 gange optisk zoom har længe været efterspurgt og ventet fra Canon. Vi har nu skudt løs med det nye EF-S 18-200mm F3,5-5,6 IS-objektiv. Find ud af om det er noget værd.

Objektiv fra Canon med 11 gange zoom

Det har længe været ventet, at Canon ville producere et objektiv med 11,1 gange optisk zoom.

Konkurrenten Nikon introducerede allerede sin udgave af et objektiv med dette brændviddeområde for næsten tre år siden og har markedsført det med meget stor succes.

Men nu har Canon også dette særdeles fleksible allround-objektiv på programmet - pakket med Canons egen fremragende optiske billedstabilisering, der yderligere giver mellem tre og fire eksponeringsværdier at arbejde med.

Enten i form af længere lukkertider med håndholdt kamera uden rystede billeder eller i form af anvendelse af længere brændvidder - ligeledes uden at billederne bliver ødelagt på grund af kamerarystelser.

Låsbart objektiv

Canon har forsynet sit nye 18-200mm objektiv med en lille smart detalje: når objektivet er i 18mm-enden kan en lille låsetap sikre at det ikke ved at uheld "zoomer ind" under transport, og derved risikerer skader.

Umiddelbart skal dette objektiv ses som et alternativ til kombinationen af Canons EF-S 18-55mm F3,5-5,6 IS og EF-S 55-250mm F4-5,6 IS objektiver.

Mange kompromiser

Når man udvikler et objektiv med så stort et zoomområde, må man nødvendigvis indgå flere optiske kompromiser, der potentielt indebærer introduktion af eksempelvis tøndeforvrængning, kromatisk aberration samt pudeforvrængning ved forskellige brændvidder.

I tilfældet EF-S 18-200mm F3,5-5,6 IS er Canon sluppet rimeligt om ved de fleste af disse optiske kompromiser - og det følgende skal ikke læses som om, at der er tale om et ringe objektiv.

I vidvinkelenden optræder både tøndeforvrængning og kromatisk aberration, der naturligvis især bliver synlige med specielle testopstillinger, men som næppe vil bemærkes i det daglige, med mindre man er meget kritisk, og går meget tæt på detaljerne i motivet.

I objektivets teleende opleves tilsvarende lidt pudeforvrængning og kromatisk aberration.

Når man arbejder med, eller tæt på objektivets største blændeåbning, optræder desuden noget uskarphed eller "blødhed", der betyder, at motivet ikke står fuldstændigt knivskarpt. Går man et par blændetrin op forsvinder dette fænomen.

Når man opvejer fordele og ulemper vinder fordelene med den store fleksibilitet, man opnår med 11 gange optisk zoom - alligevel bliver det ikke til mere end et 4-tal i karakterbogen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere


Tech Transformation Trends 2025

Tech Transformation Trends er konferencen, hvor vi sætter fokus på de helt store Danske virksomheders digitale transformationer og måden de driver virksomhed på. Dagen byder på cases og vidensdeling, der vil give inspiration som kan være med til at løfte din strategi og navigere i fremtidens digitale landskab.

06. marts 2025 | Læs mere






White paper
Sådan: Opgradér din printerløsning uden store investeringer