AF-samarbejde om IT sparer mange millioner kroner

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 5. april 2002.


Et utraditionelt samarbejde med svenskerne sparer både tid og penge. Til oktober har Arbejdsmarkedsstyrelsen en kopi af den svenske C.V.-bank oppe at køre, og til årsskiftet er den fællesudviklede Job-bank klar.

Lidt kultagtigt kan det siges, at Amandas nette søster lige er kommet til landet fra Sverige.
Indrejsen skete med Arbejdsmarkedsstyrelsens underskrift i tirsdags på en kontrakt med svenske AU-System på en ny og moderne C.V.-bank, der skal spille sammen med Amanda allerede fra dette efterår.
I tidernes morgen var det meningen, at Amanda også skulle have omfattet både C.V.-bank og Job-bank, men den tanke blev ifølge Mikala Kreiser, chefansvarlig for Arbejdsmarkedsstyrelsens digitaliseringsaktiviteter, droppet, allerede før navnet Amanda blev kendt for andet end at komme fra Kerteminde.
- Vi har derfor i den seneste tid set os om efter egnede systemer til C.V.- og Job-bank. Og svenskernes C.V-bank er velfungerende, faktisk er de længst fremme i Europa med selvbetjening inden for arbejdsmarkedsområdet, siger Mikala Kreiser.
Opgaven med at lave C.V.-bank vandt AU-System i konkurrence med oprindeligt 20 udbydere, hvoraf seks blev prækvalificerede og tre afgav tilbud.
- AU-System har udviklet systemet til den svenske Arbejdsmarkedsstyrelse, men alligevel var det et svært valg. Vi er dog ikke kede af, at vi har valgt en svensk leverandør. Jeg har heller ikke noget imod at sende det signal til markedet, at vi gerne går over Sundet efter vand, hvis vi dÈr finder den bedste løsning, siger IT-direktør i Arbejdsmarkedsstyrelsen siden medio december 2001, Michael Wright.
Sparer 30-40 millioner
Selve kontrakten om anskaffelsen af C.V.-bank er ikke stor i kroner og øre, for den svenske Arbejdsmarkedsstyrelse har foræret kollegerne i Danmark kildekoden til systemet. For C.V.-bankens vedkommende bliver der tale om en kort og fyndig migrering af det svenske system, så det kan gå i drift i dansk version 1. oktober.
- Der er flere penge i det efterfølgende udviklingsarbejde på Job-bank, som kommer til at foregå sammen med svenskerne. Deres Job-bank trænger også til modernisering, fordi den ikke spiller sammen med C.V.-bank, siger Michael Wright.
I alt vurderer han, at løsningen med at overtage den svenske C.V.-bank giver en besparelse på 15-20 millioner kroner i penge og endnu mere tid.
- Vi sparer nogenlunde samme beløb ved at dele udviklingsomkostningerne til Jobbank med svenskerne, så i alt drejer det sig om besparelser på 30-40 millioner kroner i forhold til at starte på bar bund og selv betale for hele udviklingen, siger Michael Wright.
Det dansk-svenske samarbejde om kravspecifikationerne til Job-bank er allerede i fuld gang.
Bag ønsket om at få en ny C.V.-bank og Job-bank, som skal integreres med Amanda, ligger flere overlappende visioner.
Dels skal selvbetjeningen i AF-systemet øges for at kunne yde bedre service over for både virksomheder og arbejdssøgende. Og dels skal AF's Jobbank blive dÈn naturlige indgang til at søge job og finde nye medarbejdere i Danmark.
- Der ligger mange muligheder i mere selvbetjening. For eksempel vil der blive frigjort mange ressourcer hos sagsbehandlerne, når de ledige selv kan melde sig ledige og udføre den nødvendige grundregistrering over nettet, siger Mikala Kreiser.
- Så findes oplysningerne allerede i systemet. Efter lidt kontrol kan de genbruges i Amanda og og i C.V.-bank og skal ikke tastes ind igen af sagsbehandlerne, som får frigjort tid fra rutinearbejdet, som de kan bruge til at forbedre serviceniveauet over for dem, der trænger til rådgivning, siger Mikala Kreiser.
Hun fortæller, at det er Arbejdsmarkedsstyrelsens erklærede politik, at den ledige skal gøres til helt i sit eget liv i stedet for at blive gjort til klient, og at selvbetjeningen fremover vil gøre det muligt at behandle folk mere individuelt og give dem bedre redskaber til at handle.
Mange af de 7-800.000 danskere, der hvert år er i kontakt med AF-systemet på grund af ledighed, er kun berørt af sæsonledighed - eller i stand til hurtigt selv at finde sig et nyt arbejde uden rådgivning.
- Fremover vil en ganske stor gruppe slet ikke behøve at møde personligt op på arbejdsformidlingen, så selvbetjeningsmuligheden er noget af en serviceforbedring, siger Mikala Kreiser.
De 2.300 ansatte på landets arbejdsformidlinger bruger i øjeblikket flere hundrede årsværk på ledighedsmelding og grundregistrering af ledige.
Job-bank
Også for virksomhederne bliver der mulighed for mere selvbetjening, når Job-bank efter planen går i luften ved årsskiftet. I dag er det AF-medarbejdere, der taster jobordrer (ledige job, red.) ind i Amanda og Aida. Sidstnævnte er et system til opslag blandt andet på lokal-tv.
- Visionen er, at virksomhederne fremover selv taster deres ledige job direkte ind i Job-bank i stedet for at ringe eller faxe til AF-kontoret, siger Mikala Kreiser.
- Job-bank skal gerne blive lige så interessant at besøge, som de bedste private jobsøgningstjenester er i dag. Et sted, hvor også veluddannede mennesker i arbejde smutter forbi for at orientere sig om stillingsmarkedet, siger Mikala Kreiser.
Michael Wright fortæller, at den svenske Job-bank konstant er på Top 10-listen over mest besøgte web-steder. Han ser den kommende danske Job-bank som en moderbank for de øvrige job-banker.
- Den vil blive meget besøgt, når vi gennem aftaler får sikret, at flere opslag end de statslige kommer til at ligge i Job-banken. Mange af de private tjenester er meget interesserede i at samarbejde og udveksle jobopslag, så det bliver ikke noget problem. Og for virksomhederne bliver det mere attraktivt at lægge job ind, når de ved, at de bliver formidlet bredt ud, siger Mikala Kreiser.
C.V.-banken går efter planen allerede i drift i oktober, men inden da skal der ske omstilling til netalderen hos alle AF-medarbejdere.
- Nogle skal have andre kompetencer, fordi der sker en ændring i arbejdsopgaverne, og alle skal have netadgang. Det sker hen over sommeren i forbindelse med implementeringen af Amanda på Windows. Det er en grundpille i digitaliseringsprojektet at lægge arbejdsgange om, siger Michael Wright.

Billedtekst:
Ifølge Mikala Kreiser, chefansvarlig for Arbejdsmarkedsstyrelsens digitaliseringsaktiviteter, er der store serviceforbedringer i vente for både ledige og
virksomheder, når C.V.-bank og Job-bank er
oppe at køre ved årets udgang.
Foto: Hans Juhl

Boks:
Pilotforsøg
AF Nordjylland og AF Vestsjælland er allerede nu pilottestere af de ændringer, som digitaliseringsprojektet i Arbejdsmarkedsstyrelsen medfører. Der er både ændringer i den fysiske organisation, ændrede kompetencer i bred forstand, et IT-kompetenceløft og den store ændring det er at møde kunderne på nettet i stedet for i køen på kontoret.
- De to regioner har selv meldt sig og er meget engagerede og entusiastiske. Det har været vigtigt for os at køre pilotprojektet for at digitaliseringen ikke skulle komme bag på de 2.300 ansatte, siger Mikala Kreiser.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere