Kompaktmodel med superzoom og supermakro

Canon benyttede blandt andet Photokina til at vise sine to nye digitale kompaktkameraer med 20 gange optisk zoom og supermakrofunktion. Vi har testet det ene. Se her om det er pengene værd.

Kompaktmodel med superzoom og supermakro

Når man får PowerShot SX10 IS i hånden, bringer det stærke minder om en lille D-SLR-model (det vejer 660 gram i skudklar tilstand), og kameraet har da også arvet en del funktioner fra Canons dyrere digitale spejlrefleksmodeller.

Således har den nye DIGIC 4 billedprocessor også fundet vej til det indre af SX10 IS på samme måde som Canons optiske billedstabilisering (IS), der, indbygget i objektivet, gør det muligt at hente op til hele fire eksponeringsværdier ekstra ud af motivet - i forhold til et håndholdt kamera uden IS.

Ligeledes fra Canons D-SLR-modeller har SX10 IS arvet muligheden for at flytte autofokusrammen rundt, og det nye kommandohjul (Canon kalder det for et multi-kontrol hjul) letter betjeningen meget.

Desuden kan kameraet arbejde sammen med Canons serie af professionelle flashenheder i Speedlite EX-familien og anvende trådløs fjernbetjening.

Separat stillfoto og video

SX10 IS er i stand til at optage videoklip, selv om det kun foregår i almindelig VGA-kvalitet (640 x 480 pixels, 30 billeder per sekund eller 320 x 240 pixels ligeledes med 30 billeder per sekund).

Men Canon har begået en betjeningsmæssig genistreg ved at forsyne kameraet med to separate udløserknapper - den traditionelt anbragte til stillfoto, og en anden anbragt på kameraets bagside, lige hvor man har sin højre tommelfinger placeret til udløsning af videofunktionen.

Det fungerer helt perfekt, for det indebærer, at man kan optage stillfotos, mens kameraets videofunktion kører.

Det medfører ganske vist en meget kortvarig afbrydelse af videoklippet, men stillbilledet optages i fuld opløsning og med de indstillinger, man har valgt til fotooptagelse. Lyden optages i stereo cd-kvalitet.

Kameraet anvender en 1/2,33 tommer "stor" CCD-baseret billedsensor med 10 millioner pixels, og billederne lagres på SD- og SDHC-flashkort.

Supermakro til frontlinseplan

Canon har valgt et objektiv, der dækker brændviddeområdet 28-560mm (i 35mm formatet), og starter derfor pænt nede i vidvinkelområdet.

Objektivet er forholdsvis lysstærkt med en største blændeåbning mellem F2.8 - F5.7 afhængig af den valgte brændvidde.

Hver gang man får et kamera med et så formidabelt zoomobjektiv mellemhænderne, bliver man imponeret. For det er nærmest ubeskriveligt at forklare, hvad 20 gange optisk zoom kan bruges til.

Men vi kan i hvert fald fastslå, at objektivet er i stand til at trække ting ind, som man dårligt nok kan se med objektivet i yderste vidvinkelindstilling.

Naturligvis er SX10 IS forsynet med en makrofunktion - det er faktisk forsynet med hele to. For holder man makroknappen trykket i bund skiftes til den såkaldte supermakrofunktion.

Med denne aktiveret kan man komme helt tæt på motivet. Man kan faktisk komme så tæt på, at objektivet rører ved motivet - det kaldes for at fotografere på frontlinseplan.

Det betyder, at det bliver mere end almindeligt vanskeligt at få lys ind på motivet, da objektiv og kamerahus kaster skygger - men muligheden er der.

Mange funktioner - nem betjening

Man kan vel nærmest sige, at Canon har proppet PowerShot SX10 IS med funktioner, så hvad enten man ønsker et fuldautomatisk eller et fuldt manuelt betjent kamera - samt en hel masse der imellem - er muligheden der.

De mest brugte funktioner har enten fået tilknyttet sin egen trykknap - det gælder eksempelvis valg af ISO, enkeltfoto eller serieoptagelse samt selvudløser, manuel fokus og makrofunktion. Desuden kan den programmerbare genvejsknap tilknyttes én ud af ti forskellige funktioner.

Nyt i PowerShot SX10 IS er funktionen Face Select & Track, der ikke alene genkender ansigter i motivet, men desuden kan fastholde det, selv om personen bevæger sig rundt inden for billedrammen.

Energimæssigt strømforsynes SX10 IS fra fire almindelige ikke-genopladelige alkaline-batterier i størrelse AA, men hvis man ønsker at arbejde intensivt med kameraet, vil det være en god idé at investere i en batterilader med fire (eller flere sæt) tilhørende Li-ion-batterier.

Udvidet ISO-område - med billedstøj

Ligesom med flere andre nye PowerShot-modeller har Canon i SX10 IS indbygget en ISO-funktion, der dækker området ISO 80 - ISO 1600 samt muligheden for at vælge ISO 3200 blandt motivprogrammerne.

Desværre er dette ISO-område ikke lige anvendeligt i alle situationer, for ved indstillinger fra og med ISO 400 begynder der at optræde synlig billedstøj. Og det kan godt undre i et kamera med DIGIC 4 billedprocessor, da der anvendes samme billedprocessor i Canons helt nye (det er faktisk ikke til salg endnu) semiprofessionelle D-SLR-model EOS 5D Mark II med helt andre og meget bedre resultater.

Men okay, der er bestemt også en vis prismæssig forskel, da man kan købe 6-7 SX10 IS'er til prisen for ét EOS 5D Mark II - så sammenligningen er måske ikke helt fair.

Tårnhøj makroopløsning

Fordi SX10 IS er i stand til at komme så fantastisk tæt på motivet med sin supermakrofunktion, bliver makroopløsningen også meget høj. Der bliver jo tale om, at objektivet dækker et ganske lille areal, når man går så tæt på motivet.

Da det som nævnt bliver vanskeligt at lægge lys på et motiv, som kamerahus og -objektiv skygger for, er det også forbundet med en vis usikkerhed at måle makroopløsningen.

Vi kunne med sikkerhed komme så tæt på, at det dækkede areal blot målte 39 x 29 millimeter - det giver en opløsning på omkring 2.380 pixels per tomme.

Hvad angår kameraets evne til at gengive farver (egentlig måler vi hvidbalancen for rød og blå) korrekt, måler vi ved hjælp af det GretagMacbeth standardfarvekort, vi almindeligvis anvender.

Her får vi resultaterne 29 procent (rød) og 21 procent (blå), hvilket er meget fint. Hvad angår billedstøjen ligger den ved ISO 100 på henholdsvis 1,6 procent (rød), 0,6 procent (grøn) og 1,0 procent (blå), hvilket ligger under middel.

Objektivets evne til at tegne skarpt, også helt ud i hjørnerne over hele zoomområdet, er helt i orden - andet ville også undre.

Test af ISO-støj




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere