IDC: Året bliver konservativt og positivt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 22. marts 2002.


Der er atter udsigt til stigende IT-investeringer. Årets investeringsmode er konservativ og positiv. Outsourcing og IT-sikkerhed er nogle af opsvingets sikre vindere.

- En af de markante tendenser på det nordiske marked i 2002 vil være, at man i stigende grad outsourcer eller køber sig til ekspertise ude i byen, fordi det er mere fleksibelt end at ansætte folk og opbygge egne kompetencer, siger Susanne Arildsen, Nordisk Research Director i IDC.
Hun kalder årets investeringsmode for konservativ, men optimistisk.
Susanne Arildsen spår derfor, at IT-investeringerne i 2002 stadig vil være omkostningsorienterede, det vil sige enten have et rationaliserings- eller optimeringssigte, hvor man for eksempel investerer i at få tidligere IT-investeringer til at give bedre resultater, optimerer videndeling og holder fokus på at få investeringerne hurtigt hjem igen.
- Der vil kun blive investeret i hardware på need-basis, og dyrt udstyr med indbygget show off-effekt vil kun sælge dårligt. Til gengæld er der mange tegn på, at der kommer store stigninger i virksomhedernes investeringer i IT-sikkerhed i 2002, siger Arildsen.
På baggrund af interviews med 400 nordiske IT-chefer kan hun også bebude vækst i elektronisk borgerbetjening (eGovernment) og 2. generations eBusiness.
- Det har stor effekt, at indkøbssiden nu er kommet med. Meget tyder på, at det er en langt bedre business case at købe ind på nettet end at sælge på nettet. Mange varer egner sig ikke til salg over nettet, hvorimod stort set alle kan have glæde af at købe ind på nettet, siger Susanne Arildsen.
Positiv tendens i flere
brancher
IDC Nordic kan i deres IT-
investeringsindeks for fjerde kvartal 2001 spore en positiv tendens i flere brancher.
Indekset bygger på interviews med danske IT-chefers forventninger til deres investeringer i IT over de kommende 12 måneder, og det svarer for 4. kvartal 2001 til kalenderåret 2002.
Især i den offentlige sektor og i detailhandlen er tendensen til at investere mere i IT tydelig.
Kun i finans- og servicesektorerne viser IT-investeringsindekset en faldende tendens.
IDC forventer, at de totale IT-investeringer i Danmark bliver på 58,8 milliarder kroner mod 53,3 milliarder kroner i 2001.
Det svarer til en stigning på seks procent, men dækker over en lille negativ vækst i salget af hardware og en tocifret vækst i softwaresalget. Også inden for services ventes en stigning over gennemsnittet.
Se graf til venstre.

Graf:
Værdien af det danske IT-marked
ifølge IDC
Fyrre år med IT
(vækst på verdensplan)
Ser man på vækstkurverne i IT-branchen samlet over de sidste 40 år, kan man se et helt regelmæssigt mønster af nedture og opture. (Læs "Opsving følger køreplanen.")
mia. dollars
1.000
800 mia. kr.
IDC's prognoser siger i øvrigt at:

¥ 2002 bliver bedre end 2001.
¥Ê IT-forbruget stiger 6 procent til 26,1 milliarder kroner.
¥Ê Softwaresalget stiger 12 procent til 12,7 milliarder kroner.
¥Ê Hardwaresalget fal- der 2 procent til 19,5 milliarder kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere