Der skal være business i eBusiness

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. marts 2002.


Hastværk er ikke længere afgørende, når virksomhederne stiller om til ebiz. Vejen til at høste gevinster går gennem forandringsledelse, oprydning i data og XML.

Der synes at brede sig en ny erkendelse af, at e-relaterede forretningsændringer tager tid.
Man kan ikke som i visse brætspil springe flere felter frem til ufortjente besparelser på eProcurement, hvis man ikke samtidig laver virksomhedens indkøbsrutiner om og integrerer sine IT-systemer. Og når det handler om mennesker og IT, tager forandringer ekstra lang tid.
En eksponent for tendensen er for eksempel Gatetrade.net, som for nøjagtig et år siden blev lanceret og dernæst vandt licitationen af DOIP - Den Offentlige Indkøbsportal. En - set i bakspejlet - aldeles halsbrækkende tidsplan for idriftsætning af e-handelsportalen blev præsenteret - og lige siden har administrerende direktør Steen Gede måttet bruge megen tid på at forklare, hvorfor tidsplanen ikke holdt.
- E-kataloger var en uforudset vanskelig størrelse, og vi er heller ikke langt nok med
back end-integrationen. Men nu er der 14 næsten-integrerede kunder, blandt andre Københavns Kommune og Danske Bank, siger Steen Gede.
Hos den anden store e-indkøbsportal IBX er man kommet lidt længere og har nu transaktioner på 10 millarder kroner om året og 550.000 varenumre i det skandinaviske e-katalog mod Gatetrades 100.000.
- Men jeg vil give Steen Gede helt ret i, at det er en stor udfordring at få leverandørerne til at levere kvalitetsdata, så vi kan lave ordentlige e-kataloger. Vi skal bruge marketing-rettet materiale, ikke interne produktoplysninger. For at købe en vare skal kunden kunne finde den, siger IBX-direktør Søren Ohm.
Sparer på outsourcing
Hos Danfoss har man folk, nemlig LEC, til at klare integrationen ved e-handel. Udviklingschef Karsten Frandsen smiler stort, når han fortæller, hvor nemt det er at leverandøren blot kan stikke sin internet- eller EDI-forbindelse ind hos LEC, så klarer de resten - og så sparer Danfoss oven i købet penge på outsourcingen.
- Det var ikke fornuftigt for os at gå i gang med at lave vores egen standard for e-handel nu. Vi er en tung SAP-bruger, og de lægger sig først op ad ebXML om et par år. Så bliver det til gengæld interessant, siger Karsten Frandsen fra Danfoss.
Standardiseringsdirektør hos Dansk Standard, Anne Birgitte Lindholm, lover, at Dansk Standard de næste par år vil gøre alt for, at danske virksomheder kan komme til at høste gevinsterne af de verdensomspændende, åbne udviklingsbestræbelser på at gøre ebXML (eBusiness eXtensible Markup Language) til den standard, der bringer integreret e-handel mellem aktører i hele verden inden for mulighedernes rækkevidde.
Ingen ketchup-effekt
Hos Københavns Kommune viser Gatetrades tests, at en indkøbsordre tager fire minutter af den ansattes tid, når der er fuld integration af IT-systemerne mod 44 minutter ved et traditionelt indkøb.
- Fornuften vil vinde. Og så vil staten i øvrigt bære eProcurement igennem i Danmark, fordi man kræver det af de offentlige institutioner, siger Steen Gede.
Partner i Siticom Fischer & Lorenz Per Palmkvist Knudsen er dog for skeptisk til at sætte sine sparepenge i e-handelsportaler.
- E-indkøb er klassificeret som lavthængende frugt, men det tager alligevel sin tid at få den plukket. Jeg tror ikke på en pludselig ketchup-effekt. Vi mangler stadig at se, om folk overhovedet vil handle elektronisk, og om e-portaler tilfører værdi på længere sigt - eller om en portal kun er en flot udsmykket hovedindgang, som der står i ordbogen, siger Per Palmkvist Knudsen.

Udtalelserne i artiklen stammer fra Dansk Standards eBusiness 2002-konference, som blev afholdt i tirsdags i Bella Center.

Billedtekst: - For at købe en vare skal kunden kunne finde den, siger IBX-direktør Søren Ohm.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere