Gatetrade mod ukendt territorium

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. december 2001.


Billedtekst: Både leverandører og indkøbere har været mindre forandringsparate, end Gatetrades administrerende direktør Steen Gede havde forventet. 2001
har været et år med masser af
udfordringer for e-handels-
portalen, som går i drift
den 3. januar næste år.
Foto: Mads Madsen

B2B e-handelsportalen nåede langt fra
omsætningsmålene for i år. Både tekniske
og menneskelige barrierer har stået i vejen, og målene var nok også for højt sat.

Det har været et år fuld af udfordringer for Gatetrade, siden portalen blev lanceret i november 1999 som et joint venture mellem Post Danmark, Danske Bank, TDC og Mærsk Data. Selskabet ejes ligeligt af parterne, der hver har skudt 25 millioner kroner i e-handelsportalen.
I marts i år vandt Gatetrade sammen med Oracle licitationen om at oprette en portal for offentlige elektroniske indkøb. Det skete i konkurrence med blandt andre Andersen Consulting i samarbejde med Novo Nordisk Servicepartner og Novo Nordisk IT og Kommunedata i samarbejde med IBM.
Den offentlige sektor skal i løbet af et par år e-indkøbe
ikke-produktionsstrategiske varer for otte milliarder kroner om året, enten gennem Den Offentlige Indkøbsportal på Gatetrade eller andre steder.
I sommer startede pilotforsøg, hvor forskellige offentlige institutioner gik i gang med at prøve at e-handle på portalen. Ligeledes er en række leverandører med i forsøgene, blandt andre Atea og Lyreco.
Imidlertid viste det sig snart, at både mennesker og teknik stod i vejen for omsætningsmålet på cirka en milliard kroner i 2001. Dels var både leverandører og offentlige institutioner mindre forandringsparate end forventet af administrerende direktør Steen Gede.
Dels viste der sig problemer med integration mellem systemernes grænseflader.
Flaskehals
Hertil kommer, at det har taget meget længere tid end forventet at få produceret e-kataloger med varer. E-kataloger viste sig at blive en flaskehals, som forhindrede leverandørerne i at komme på portalen. Og jo færre varer, jo færre kunder i butikken.
Sådan kunne man blive ved, men mange af forholdene er her sidst på året ved at komme under kontrol.
For eksempel har SKI lagt ganske mange e-kataloger ind, og Gatetrade har selv etableret en e-katalogfabrik. Det har også sat gang i sagerne, at Gatetrade i oktober bøjede sig for mange leverandørers og for den sags skyld også offentlige indkøberes ønske om en alternativ e-katalogstandard. Gatetrade havde fra begyndelsen udelukkende tilladt den lukkede RUS-standard, som er ejet af udbyderen Requisite, men Forskningsministeriet og Gatetrade måtte efter megen blæst erkende, at man også er nødt til at lytte til leverandørernes ønske om at bruge den åbne UNSPSC-standard. For uden leverandører, ingen varer. Uden varer, ingen kunder.
Apropos kunder, så kunne ejerne af Gatetrade selv have været flittigere til at e-indkøbe. Ifølge Computerworlds oplysninger er der i alt kun handlet for cirka fem millioner kroner på Gatetrade, og det er hovedsageligt de offentlige pilotbrugere, der har stået for omsætningen.
Imidlertid går Gatetrade i luften i stor skala og for fuld musik den 3. januar 2002.
Mon ikke næste år bliver gennembrudsåret for både e-handel og Gatetrade.

Boks: IBX i Norge
I Norge har den konkurrerende e-handelsportal IBX, som blev lanceret i juni i år, netop vundet licitationen om den norske offentlige indkøbsportal. IBX ejes af Ericsson, Novo Nordisk og SEB Bank, og har Søren Ohm Povlsen (billedet) som administrerende direktør. Det er endnu uklart, hvad det får af konsekvenser for Gatetrades nordiske strategi.
FOTO: TORBEN KLINT




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere