Mens vi venter på e-procurement

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. december 2001.


Billedtekst: Begge parter skal kunne gøre forretning, ellers bliver der ingen forretning. Internettet skaber forbindelsen, men hvis de enkelte spillere ikke taler det samme
sprog og ikke forstår hinanden, så går udvekslingen af varer og penge i stå, mener e-business-ansvarlig Alan Changtrakul fra WM-data. Han opfordrer til et nationalt kompromis mellem køber og sælger.
Foto: Niels Nyholm

Gennembruddet kom ikke i år, men der
har været gang i mange af de nødvendige forudgående diskussioner. WM-datas
e-business-ansvarlige, Alan Changtrakul,
opfordrer til mere samarbejde mellem køber og sælger.

I 2001 er drømmen kommet nærmere opfyldelsen. Drømmen om at kunne købe professionelt ind ved computeren - og så oven i købet spare penge imens.
De store procenter, der kan spares ved e-indkøb har hvirvlet gennem luften i året, der lige straks er gået. Men inden man måske næste år når dertil, at i det mindste ikke produktionsstrategiske varer kan anskaffes smertefrit med et klik, ser det ud som om, at en del barrierer skal ryddes af vejen.
For eksempel er det ikke helt ligetil at lave
e-kataloger, der virker i praksis, uden at man behøver sidde med det trykte katalog slået op ved siden af sig for at finde de rigtige varer.
At leverandørerne skal sætte sig bedre ind i, hvordan en indkøber tænker og give ham nogle bedre søgeord, har været et af årets temaer. Men ved indgangen til december rapporterer indkøbskoordinator Bernt Overmark fra Roskilde Amt, at indkøberne absolut er kommet i en fornuftig dialog med leverandørerne om bedre e-kataloger.
Dele besparelsen?
Men hvem skal så have besparelsen, hvis størrelse de forskellige konsulentfirmaer har hver deres bud på? Er det den indkøbende virksomhed, der skal høste den for besværet med at være på forkant - eller vareleverandøren, som har haft alt besværet med at konvertere sine data til et e-katalog og måske endda lave egen webshop? Som indkøberne måske ikke bruger, fordi de hellere vil handle på en portal eller have deres helt egen skræddersyede e-
indkøbsløsning.
Udgangspunkt i kundens behov
En af fortalerne for, at indkøberne fortjener hele gevinsten, har i 2001 været Convertos direktør Morten Stage med denne udtalelse:
- Når vi laver en e-procurement-løsning, så tager vi selvfølgelig udgangspunkt i kundens behov. Kundens processer skal være i centrum, og vi optimerer for kunden. Leverandøren kan jo vælge ikke at være med, hvis han er utilfreds.
Blandt vareleverandørerne har National Account Manager Lars Ole Andersson, CC&CO, taget til genmæle med det synspunkt, at der ikke er tale om at spare, hvis man blot vælter de øgede omkostninger over på sin leverandør.
Mange leverandører har de sidste par år udviklet egne webshops, men på nuværende tidspunkt er det svært at sige, om
e-handelsportaler vil blive mere populære - eller om skræddersyede e-indkøbsløsninger måske er mere fordelagtige.
Kræver enighed
Supply Relationship Management, Collaboration og Strategic Sourcing er nye modeord i en begyndende hype-cyklus udi IT-løsninger.
Imidlertid kan IT næppe alene løse problemerne og slet ikke uden en forudgående enighed mellem parterne om principperne for elektronisk handel.
Blandt andre e-business-ansvarlig Alan Changtrakul fra WM-data har i årets løb talt for samarbejde, og anbefalet aktørerne en flerstrenget strategi.

I Danmark kan man
næsten ikke sige
e-procurement uden
at sige Gatetrade.
Læs mere side 48




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere