Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. december 2001.
Billedtekst: Begge parter skal kunne gøre forretning, ellers bliver der ingen forretning. Internettet skaber forbindelsen, men hvis de enkelte spillere ikke taler det samme
sprog og ikke forstår hinanden, så går udvekslingen af varer og penge i stå, mener e-business-ansvarlig Alan Changtrakul fra WM-data. Han opfordrer til et nationalt kompromis mellem køber og sælger.
Foto: Niels Nyholm
Gennembruddet kom ikke i år, men der
har været gang i mange af de nødvendige forudgående diskussioner. WM-datas
e-business-ansvarlige, Alan Changtrakul,
opfordrer til mere samarbejde mellem køber og sælger.
I 2001 er drømmen kommet nærmere opfyldelsen. Drømmen om at kunne købe professionelt ind ved computeren - og så oven i købet spare penge imens.
De store procenter, der kan spares ved e-indkøb har hvirvlet gennem luften i året, der lige straks er gået. Men inden man måske næste år når dertil, at i det mindste ikke produktionsstrategiske varer kan anskaffes smertefrit med et klik, ser det ud som om, at en del barrierer skal ryddes af vejen.
For eksempel er det ikke helt ligetil at lave
e-kataloger, der virker i praksis, uden at man behøver sidde med det trykte katalog slået op ved siden af sig for at finde de rigtige varer.
At leverandørerne skal sætte sig bedre ind i, hvordan en indkøber tænker og give ham nogle bedre søgeord, har været et af årets temaer. Men ved indgangen til december rapporterer indkøbskoordinator Bernt Overmark fra Roskilde Amt, at indkøberne absolut er kommet i en fornuftig dialog med leverandørerne om bedre e-kataloger.
Dele besparelsen?
Men hvem skal så have besparelsen, hvis størrelse de forskellige konsulentfirmaer har hver deres bud på? Er det den indkøbende virksomhed, der skal høste den for besværet med at være på forkant - eller vareleverandøren, som har haft alt besværet med at konvertere sine data til et e-katalog og måske endda lave egen webshop? Som indkøberne måske ikke bruger, fordi de hellere vil handle på en portal eller have deres helt egen skræddersyede e-
indkøbsløsning.
Udgangspunkt i kundens behov
En af fortalerne for, at indkøberne fortjener hele gevinsten, har i 2001 været Convertos direktør Morten Stage med denne udtalelse:
- Når vi laver en e-procurement-løsning, så tager vi selvfølgelig udgangspunkt i kundens behov. Kundens processer skal være i centrum, og vi optimerer for kunden. Leverandøren kan jo vælge ikke at være med, hvis han er utilfreds.
Blandt vareleverandørerne har National Account Manager Lars Ole Andersson, CC&CO, taget til genmæle med det synspunkt, at der ikke er tale om at spare, hvis man blot vælter de øgede omkostninger over på sin leverandør.
Mange leverandører har de sidste par år udviklet egne webshops, men på nuværende tidspunkt er det svært at sige, om
e-handelsportaler vil blive mere populære - eller om skræddersyede e-indkøbsløsninger måske er mere fordelagtige.
Kræver enighed
Supply Relationship Management, Collaboration og Strategic Sourcing er nye modeord i en begyndende hype-cyklus udi IT-løsninger.
Imidlertid kan IT næppe alene løse problemerne og slet ikke uden en forudgående enighed mellem parterne om principperne for elektronisk handel.
Blandt andre e-business-ansvarlig Alan Changtrakul fra WM-data har i årets løb talt for samarbejde, og anbefalet aktørerne en flerstrenget strategi.
I Danmark kan man
næsten ikke sige
e-procurement uden
at sige Gatetrade.
Læs mere side 48