Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. november 2001.
BRANDING, STORYTELLING OG DIALOG. Man skal ramme i centrum af ældres selvopfattelse, hvis man vil kommunikere. Ellers rammer man slet ikke.
Alt for mange rammer slet ikke målgruppen, når de prøver at kommunikere til ældre, det være sig på nettet eller i printannoncer. Det mener administererende direktør for e-sense A/S, David Junge.
- Det nytter ikke at opfatte ældre som en stor grå masse på over 60. Seniorer er lige så forskellige som mennesker i alle andre aldre. Måske har de lidt mere tid og lidt dårligere helbred end resten af befolkningen, men det er sjældent det, man ønsker at kommunikere med dem om, siger David Junge.
Han påpeger, at danskerne over 66 år har en formue på 276 milliarder kroner, og at det er mere end summen af de 18-65-åriges formuer tilsammen.
Har man noget at tilbyde, som ældre kunne være interesseret i købe, er der altså god fornuft i at gøre lidt ud af at forfine kommunikationen.
- Som tommelfingerregel skal man kommunikere til ældre på en klar, tydelig, ærlig, oprigtig måde og med lune. Og man skal undgå at kommunikere smart, risikabelt, komplekst, innovativt og med kæk humor. Men ellers skal man gøre op med sig selv, hvilken gruppe af ældre, man ønsker at nå, siger David Junge.
Den glade enke
Han deler seniorer op i fire segmenter, som man skal fortælle historier og kommunikere med på fire helt forskellige måder.
Der er "den glade enke", som er en single, der er blevet gammel. Hun nyder friheden og vil realisere sine drømme, men er bange for at blive ensom.
På den individorienterede front er der også "empty nesters-parret". Børnene er fløjet fra reden, og nu vil de gamle opleve noget. De er til sjov og ballade, luksusforbrug, kvalitet og eventyrrejser.
Så er der de to familieorienterede segmenter. "Bedsteforældrene" opfatter sig selv i relation til børn og børnebørn. Familien er omdrejningspunktet, og de vil gerne overføre både viden og midler til de kommende generationer.
Endelig er der "Godfather", patriarken, der opfatter sig selv som familiens beskyttende overhovede. Han er prestigeorienteret, selskabelig og kan ikke lide forandringer.
- Man må målrette sit budskab. Man kan for eksempel sælge høreapperater til bedsteforældre-segmentet, hvis budskabet er, at de går glip af kommunikation med børnebørnene. Det argument bider til gengæld ikke på "den glade enke", siger David Junge, e-sense.
Læs mere side 8