Kvalitetsstyring betaler sig

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. november 2001.


Både virksomheder og offentlige institutioner kan drage fordel af at høre om hinandens
erfaringer inden for
IT-anskaffelser og større IT-projekter. Det er formålet med The Procurement Forum.

Hos Kommunernes Landsforening hilser kontorchef i IT- og Administrationsafdelingen, Jens Elmelund, det meget velkomment, at der den 21. november bliver stiftet en dansk afdeling af institutionen "The Procurement Forum".
- Det er meget glædeligt, for der er i høj grad brug for at øge erfaringsudvekslingen om IT-anskaffelser og styring af større IT-projekter. Det er et initiativ, KL gerne vil støtte, siger Jens Elmelund.
The Procurement Forum er et initiativ med udspring i kvalitetsstyringsarbejde i EU-regi. Formålet med at etablere afdelinger i flere og flere lande er at udbrede kendskabet til "best practise" og få standarder og værktøjer udbredt og forankret på den europæiske IT-markedsplads.
Og det kan der være god brug for, mener Jens Elmelund.
- KL er involveret i konsulentvirksomhed for kommunerne, så det er både noget vi kender behovet for, og noget vi beskæftiger os meget med, så vi vil være til stede ved stiftelseskonferencen, siger Jens Elmelund.
Behov for uvildighed
Hos BDO Consult i Herning bakker direktør Ole Overgaard også stiftelsen af et dansk erfaringsudvekslingsforum op. Ole Overgaard har en fortid som kvalitetsstyringsleder hos Lego og B&O, men hjælper nu virksomheder med forandringsprojekter, hvor IT også kan indgå.
- Der er et stort behov for et uvildigt institut. Jeg ser ofte IT-projekter kuldsejle, og det er tit, fordi leverandørerne har promoveret deres løsning i stedet for at se på virksomhedens behov, siger Ole Overgaard, der beskriver sig selv som en, der ikke har forstand på IT, men på processer.
- Vi gør typisk det, at vi ringer til tre-fire leverandører, og så tror vi på en af dem. Det kan man godt, siger de selv, men det er ikke altid min oplevelse. Det ville være fint med en uvildig auditør eller et sted at gå hen og høre, hvordan andre har gjort, siger Ole Overgaard.
Han har dog en del skepsis over for, om uvildigheden kan trives i en så stor institution som The Procurement Forum. Men han håber at blive positivt overrasket.
- Hvis en erfa-gruppe skal virke, så skal man være ærlig. Man kan spørge sig selv om ærlighedens kår, hvis der er mange store konkurrenter til stede. Der kan også være fare for, at de store leverandører prøver at løbe med billedet - eller at forandringsledelseskonsulenterne gør det, siger forandringsledelseskonsulenten.
Ole Overgaard anslår, at ni ud af ti IT-projekter bliver forsinkede.
Forsinkelser kan undgås
Kuren hos den succesfulde Århus-virksomhed Ressource Software Engeneering er en spiralmodel for systemudvikling, som virksomheden er ved at få kvalitetscertificeret.
Ressource er grundlagt i 1997 af Christian Dalsgaard og udvikler software til B&O Medicom, Grundfos, Danfoss, Radiometer og til industriel WAP, 3G mobilt internet med videre.
- Vi har valgt at få kvalitetscertificeret vores systemudviklingsmodel, fordi vi levererer til medico-branchen - og fordi det er bekvemt at henvise til, siger Christian Dalsgaard.
Han fortæller, at fordelene ved udviklingsmodellen, som er nærmere beskrevet på www.ressource.dk, er forudsigelige udviklingsprojekter, som holder tidsplanen, og som ikke indeholder skuffelser og overraskelser.
- Faktisk oplever vi, at metoden ligefrem kan forkorte tidsforbruget ved udviklingsprojekter, så vi sparer penge både ved det og ved at undgå overraskelser som for eksempel at skulle skrive kravspecifikationerne om både to og tre gange, siger Christian Dalsgaard.

Billedtekst: Christian
Dalsgaard er
administrerende
direktør for
Ressource software
Engineering, der
udvikler software til blandt andre B&O Medicom, Grundfos,
Danfoss og Radiometer.

Boks: The Procurement Forum til Danmark
Stiftelseskonference for The Procurement Forum i Danmark holdes på DTU den 21. november. Det er Jens-Peder Vium fra Innovation & Quality, der arrangerer. Yderligere oplysninger fås på www.procurementforum.org eller ved at sende en mail til: denmarkrc@procurementforum.org




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere