Business intelligence for beslutningstagere

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. november 2001.


Med Data Analyzer vil Microsoft gøre business intelligence og data mining tilgængeligt for beslutningstagere og ikke kun specialuddannede
analytikere.

Data mining er historisk set et felt forbeholdt de få og specialuddannede. Men flere og flere firmaer har fået øje på forretningsmulighederne i at give mindre teknisk funderede brugere adgang til at kunne køre analyser på data fra et data warehouse.
Danske Targit er et af dem, og nu blander også Microsoft sig, med et program beregnet udelukkende til beslutningstagere uden speciel baggrund.
- Microsoft gør nu business intelligence lettere at gå til, så det ikke kun er specialuddannede analytikere, der kan lave data mining, fortæller senior teknologispecialist Allan Folting, der er ansvarlig for Data Analyzer i Danmark og har data warehousing som specialområde.
Det betyder, at programmet er lavet så enkelt som muligt, med vægten på grafiske præsentationer af tal og analyser, men også at funktionaliten er begrænset i forhold til for eksempel Targits løsninger.
- Det er rettet mod brugere, som har brug for at overskue forrettningen, ikke mod analytikere, fortæller Allan Folting.
Baseret på SQL Server
Data Analyzer er medlem af Office-familien, men kræver adgang til data fra en såkaldt OLAP-kube (OnLine Analytical Processing). En kube er måde at gemme mange data, så det er muligt at køre komplicerede analyser på dem, en såkaldt multidimensional datarepræsentation. Den har hjemme i en database, der i dette tilfælde skal være Microsofts egen SQL Server i version 7.0 eller 2000.
Programmet kan altså ikke bruges uden en SQL Server med tilhørende data, men kan tilgengæld eksportere data til Excel og Access. Begge kan i øvrigt også hive data ud af en kube, men mangler de grafiske evner, som Data Analyzer besidder.
Partnere/konkurrenter
Med Data Analyzer bevæger Microsoft sig ind på et marked, hvor de allerede har en del partnere. SQL Server har nemlig en række funktioner, der gør det muligt at bruge den til data warehousing, men for at kunne udnytte disse kræves et stykke klient-software, og til det har Microsoft lavet partnerskaber med en lang række firmaer, blandt andet danske Targit, og samlet dem i The Data Warehousing Alliance (DWA).
Men Data Analyzer er også en sådan klient, og det betyder at Microsoft nu begynder at konkurrere med sine egne partnere.
- Selvfølgelig vil der være noget overlap, men i første omgang er der vist ikke nogen, der er sure på os. Data Analyzer kan langt fra så meget som løsningerne fra Targit eller Business Objects, fortæller Allan Folting.
Hvorvidt Data Analyzer i fremtiden bliver en direkte konkurrent til disse eller andre firmaer kan han ikke svare på.
- Jeg tør slet ikke sige, hvordan det ser ud om 5 år, men p.t. er der ingen tegn på, at vi vil gå ud og lave et system, der konkurrerer med for eksempel Cognos.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere