Kamera fra Panasonic scorer topkarakter

Med Lumix DMC-LX3 har Panasonic skabt et virkelig godt kompaktkamera, der med sine avancerede, men meget nemt betjente funktioner, både er et godt køb for begynderen og for den mere erfarne fotograf.

Lysfølsom Panasonic scorer topkarakter

Da vi den 22. juli kunne bringe en nyhedsomtale af Panasonic Lumix DMC-LX3, var det baseret på et kamera, der ikke var serieproduceret. Vi måtte derfor ikke bringe testoptagelser - men nu har det været en tur forbi vores testbænk. Og det har ikke gjort os mindre imponerede.

Stor billedsensor

Selv om Panasonic tilsyneladende ikke er på vej ud af pixelræset, er de med LX3 gået en lidt anden, og meget bedre vej.

For billedsensorens 10,1 millioner pixels har en chip med et diagonalmål på 1/1,63 tomme at brede sig på. Det betyder, at de enkelte pixels bliver større end på digitalkameraer med mindre billedsensor, og det har igen afgørende betydning for billedkvaliteten.

Når de enkelte pixels kan gøres større betyder det først og fremmest, at det dynamiske område udvides. Der bliver ganske enkelt plads til at fange flere fotoner ("lyspartikler") i hver enkelt pixel, hvorfor der bliver flere detaljer i højlys og skyggeområder samt en (i det mindste i teorien) bedre farvegengivelse.

Men det indebærer også at signal/støj-forholdet hæves, hvorved mængden af billedstøj reduceres. Og det er den helt rigtige vej frem.

Lysstærkt objektiv

Panasonic har som efterhånden vanligt allieret sig med den tyske producent af højkvalitetsobjektiver Leica, der har udviklet et DC Vario-Summicron objektiv med en største blændeåbning på imponerende F2.0.

Der er tale om et vidvinkelzoomobjektiv, hvor den mindste brændvidde ligger på 24 millimeter.

Til gengæld er der ikke just tale om nogen superzoom, da den største brændvidde ligger på 60 millimeter, hvilket giver 2,5 gange optisk zoom. Så får man skal nok regne med at få forbedret sin kondition, når man tvinges til at bevæge sig selv tættere på motivet.

Formatspecialist

LX3 er noget af en formatspecialist. For øverst på objektivet, og meget nemt tilgængelig, har Panasonic anbragt en omskifter mellem billedformaterne 4:3, 3:2 og 16:9.

Skulle man tilhøre den ubeslutsomme del af befolkningen, kan man blot vælge kameraets såkaldte Multi-Aspect mode, hvorefter LX3 automatisk laver en optagelse i hvert af de tre formater. Så kan man vælge det bedste foto, når man kommer hjem og får billederne blæst op på computer- eller tv-skærm.

Rigtig god LCD-skærm

Hvorvidt det skyldes vores bestandige kritik af digitalkameraers ringe LCD-skærme, må stå hen i det uvisse. Men Panasonic har valgt en rigtig god tre tommer stor LCD-skærm med en opløsning på 460.000 pixels, hvilket er dobbelt så højt som traditionelle LCD-skærme. Men dog stadigvæk et stykke under de 920.000 pixels man i dag finder på bedre, professionelle D-SLR-modeller.

Kreative muligheder gennem intelligens

I centrum for LX3's billedkvalitet sidder Panasonics billedprocessor, Venus Engine, som nu foreligger i version IV.

Den er medvirkende til at give kameraet en række særdeles kreative muligheder med hensyn til motivvalg og eksponering.

Ud over valgmuligheder mellem P, A, S og M (programmeret automatik, blænde- og lukkertidsprioritering samt fuld manuel betjening) byder LX3 på Panasonics egen iA - intelligent Auto.

Og her er virkelig tale om "intelligens", som indebærer, at man som fotograf kan glemme stort set alt om kameraindstillinger. Er der ansigter i motivet vælger kameraet automatisk ansigtsgenkendelse. Går man tæt på motivet omskiftes automatisk til makrooptagelser, bevæger motivet sig med en vis hastighed, vælges sportsindstillingen automatisk og så videre.

En meget brugbar indstillingsmulighed er modlysfotografering. Almindeligvis vil optagelser i modlys efterlade hovedmotivet i mørke, fordi belysningsautomatikken beregner eksponeringen efter det kraftige modlys. Her kan LX3 automatisk kompensere og eksponere hovedmotivet korrekt - normalt ville man ellers benytte en flash indstillet til at give såkaldt opblødningslys.

Joystick letter betjeningen

Ligesom sin forgænger, LX2, er Lumix DMC-LX3 forsynet med et miniature joystick, der gør betjeningen meget lettere. Joysticket er knyttet til den såkaldte Quick Menu, der giver adgang til kameraets mest benyttede funktioner som eksempelvis fokusering, blænde, lukkertid, hvidbalance og ISO-følsomhed.

Selvfølgelig tilpasses menuvalgene afhængig af den valgte eksponeringsfunktion. Har man valgt intelligent Auto er hurtigvalgsmenuen begrænset til tre valgmuligheder, hvorimod der med programmeret automatik er ni valgmuligheder.

Fremragende billedkvalitet

Ud over at optage fotos er LX3 også i stand til at optage videoklip med en opløsning på op til 1.280 x 720 pixels - altså lige netop HD-kvalitet - med 24 frames per sekund.

Videoklip med en varighed på op til 15 minutter kan foretages i såvel sort/hvid som farve med mulighed for at justere lysstyrke, kontrast, farvebalance samt støjreduktion i fem trin.

Flash med langsom synkronisering

Den indbyggede pop-up flash bidrager også med et par kreative muligheder. Dels i form af langsom synkronisering, dels ved at fyre tvunget ved hver optagelse.

I intelligent Auto overtager kameraets automatik også styringen af flashen, der med en maksimal rækkevidde på op imod otte meter afgiver en del mere lys end vanligt - naturligvis godt hjulpet på vej af den meget lysfølsomme billedsensor.

På grund af Panasonics modvilje mod at offentliggøre fotos taget ved præsentationen af kameraet i Monaco den 9. og 10. juli, lod vi et enkelt foto af en gadegøgler udprinte i A3+-formatet for på den måde at vurdere billedkvaliteten.

Den har vi så sammenlignet med kvaliteten af de testfoto, der nu er taget i forbindelse med nærværende anmeldelse.

Og den fotomæssige kvalitet er ganske enkelt enestående, fra dette meget kompakte digitalkamera. Førnævnte A3+-print står helt enkelt sublimt. Farvegengivelse, eksponering og fokusering er lige i øjet - om man så må sige.

Det stiller os i den situation, at billedkvaliteten ikke kan nøjes med en vurdering under seks. Objektivets begrænsede zoomområde trækker i den forbindelse kun ganske marginalt ned, og under ingen omstændigheder et helt trin. Derfor ender vores anmeldelse af Panasonic Lumix DMC-LX3 på karakteren 6/6.

Galleri




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere