Avanceret videoredigering med lidt bøvl

Pinnacle Studio 12 Ultimate er et arsenal af videoredigeringsmuligheder, der vil tage pusten fra de fleste. Men er det hele for meget af det gode, og kan det tvinge computeren i knæ? Vi har fundet videofilerne frem og redigeret løs.

Avanceret videoredigering med lidt bøvl

Det er ikke nogen hemmelighed, at nogle videofiler er større og tungere end en bulgarsk trucker med hængevom. Derfor fylder de godt på harddisken, og det er især et problem, hvis du arbejder på en bærbar computer eller en ældre stationær pc.

Heldigvis viste Pinnacle Studio 12 Ultimate sig fra sin gode side, da vi skulle lægge vores første optagelser ind i programmet.

Det gav os nemlig mulighed for at smide det over på vores eksterne harddisk, som var koblet til vores computer. En smart metode til at undgå at få C-drevet proppet alt for hurtigt med en meget langsom pc til følge.

Det gik nemt, men så begyndte vi at møde modstand fra programmet.

Rediger dine HD-filer

Men først skal vi lige give Pinnacle Studio 12 Ultimate lidt ros, og programmet, der er på dansk, scorer især point på sin alsidighed. Det kan naturligvis håndtere ældre videofiler, men det er også forberedt på nye HD-filer i formater som HDV og AVCHD og understøtter dermed redigering i 1080i.

Især AVCHD er ved at vinde frem i små kompakte videokameraer, eksempelvis Sony HDR-TG3E og Panasonic HDC-SD5, men indtil nu har det været stærkt begrænset med videoredigeringsprogrammer til det format.

Den forrige version, Studio 11 Ultimate, var også klar til de filer, og det er rart at se, at Pinnacle går forrest i kampen for at gøre livet lettere for forbrugerne, som har investeret i den nyeste forbrugerelektronik.

Det var noget, som Adobe kunne lære af. Indtil nu har det konkurrerende videoredigeringsprogram Premiere Elements ikke tilbudt denne mulighed. Men Adobe har set, hvilken vej AVCHD-vinden blæser og gør sin næste version, Premiere Elements 7, i stand til at håndtere formatet.

Voldsomt irriterende registrering

Pinnacle Studio 12 Ultimate er dog ikke nogen frelser på alle punkter. Faktisk er programmet voldsomt irriterende, når det gælder registrering. Det er fair nok, at Pinnacle vil beskytte sit program mod pirater, men det sætter den almindelige lovlydige bruger på en alvorlig tålmodighedsprøve.

Flere gange var vi nødt til at registrere os, når vi ville have nye funktioner til at virke i programmet. Det er brugerfjendsk, så det basker. Der var intet mindre end FEM forskellige registreringsnøgler, som vi skulle indtaste - se billedet til højre.

Helt ærlig, Pinnacle. Hvorfor skal forbrugeren jonglere rundt med så mange registreringsnøgler? Det er kun med til at besværliggøre brugen af programmet, og der burde altså være nemmere løsninger.

Kræver voldsom hurtig computer

Problemerne blev kun værre, da vi skulle til at redigere videofiler i det tunge format AVCHD. Her kunne vores ellers udmærkede Intel Core 2 Duo 2 GHz med to gigabyte ram ikke følge med. Videosekvenserne hostede og hakkede af sted som en oldnordisk traktor, der var ved at løbe tør for benzin.

Glidende gik det bestemt ikke, og Pinnacle har da også sat minimum HD-systemkravene til Core 2 Duo på 2.4 Ghz og dertil skal lægges et potent grafikkort.

For at få Pinnacle Studio 12 Ultimate til at køre bedre, smed vi programmet på en maskine med en processor af typen Core 2 Quad på 2.6 Ghz med tre gigabyte ram og et væsentlig bedre grafikkort. Nu gik det lidt bedre, men fuldkommen glidende var det ikke i alle situationer.

Det kræver altså en voldsom hurtig computer at få videoredigeringen til at køre perfekt, hvis du vil bakse med tunge HD-filer. Og det er i øvrigt ikke kun videofiler, der kræver power.

Pinnacle har smidt plugin'et Magic Bullet med Ultimate versionen, men så er du også nødt til at have et nogenlunde kraftfuldt grafikkort i din maskine for at udnytte det.

Magic Bullet er ellers kendt som et hundedyrt plugin til professionelle videoredigeringsprogrammer, og det sørger for at give dine optagelser et udseende, som du kender fra filmverdenen. Du kan med andre ord fintune farverne, så de ligner noget fra The Matrix eller en sommersød komedie fra Hollywood. Magic Bullet bruger forskellige filtre til at opnå effekterne, og den professionelle version har været brugt i alt fra Nike-reklamer til prisvindende film. Det er en stor gevinst at have plug-in'et med i Ultimate-pakken, og det lægger op til mere kreativ redigering, og Magic Bullet kan bruges til at gøre dine levende billeder endnu flottere.

Flotte grafiske elementer

Borris Graffiti er det spøjse navn på endnu et plugin, der kommer fra den professionelle verden og hopper ombord på Studio 12 Ulimate. Det kræver slet ikke så meget power som Magic Bullet, og det sørger for at lave avancerede skilte, der kan dukke op i dine videosekvenser. Mange andre videoredigeringsprogrammer har lignende funktioner, men Borris Graffiti er alligevel en tand mere avanceret og byder på lækre løsninger, når du skal bakse en ordentlig intro-tekst sammen.

Det er nærmest umuligt at remse alle de mange funktioner op, som Ultimate 12 indeholder. Vi tager dog lige et par af de mest spændende:
Green Screen - så du kan lave samme finte som meteorologerne på vejrudsigten ved at stå foran en grøn skærm, men skifte baggrunden ud i redigeringsprocessen. Der følger i øvrigt et grønt klæde med programmet, bravo Pinnacle!
Manipuler lyden - du kan fifle ved lydsporet og tilføje støj, som man kender det fra en radio med dårlig forbindelse eller en gammel slidt vinylplade. Det er naturligvis også muligt at rense lyde, hvis dine råoptagelser er ramt af støj.

Hvis du alligevel skulle være i tvivl om, hvor avanceret programmet er, så kan du kigge lidt i den massive manuel. Den er på intet mindre end 300 sider, så der er noget at pløje igennem.

Skal du vente eller købe nu

Pinnacle Studio 12 Ultimate kan gemme i et væld af formater som AVI, WMA, Flash og mobilformatet 3GP. Den eneste anke er, at programmet ikke spiller sammen med QuickTime-filer, hvilket kan irritere nogle brugere.

Den færdige sekvens kan enten gemmes som fil eller brændes som dvd. Hvis du er den heldige ejer af en Blu-Ray-brænder og HD-kamera med AVCHD-understøttelse, kan du få spyttet din film ned på en dvd, der efterfølgende kan afspilles på din fladskærm via en PlayStation 3 eller en standalone Blu-Ray-afspiller.

Du har naturligvis også muligheden for bare at brænde en almindelig dvd og smide den i din dvd-afspiller i stuen. Men så får du naturligvis ikke fuld udnyttelse, hvis dine originaloptagelser er i HD-kvalitet.

Spørgsmålet er naturligvis, om du overhovedet har brug for et højpotent videoredigeringsprogram med så mange funktioner som Studio 12 Ultimate. Derfor har Pinnacle snedigt nok også lanceret to mere neddroslede versioner. Den ene hedder blot Pinnacle Studio 12, den anden Pinnacle Studio Plus. De kan lidt mindre end Ultimate-udgaven, og prisen er skåret ned til henholdsvis 449 og 799 kroner.

Men hvis du vil have et arsenal af videoredigeringsmuligheder og gerne vil klippe HD-videofiler i AVCHD-formatet, er Ultimate-versionen vejen frem. Til gengæld er prisskiltet 999 kroner.

Samtidig skal du huske på, at din computer skal være et frådende monster, hvis du skal have glidende HD-redigering, og så skal du have tålmodighed med de mange registreringer, programmet kræver.

Desuden er Adobe lige om hjørnet med konkurrenten Premiere Elements 7, der nu for første gang understøtter AVCHD-redigering. Så skal du købe nu eller vente? Vi har en anmeldelse klar af Adobe Premiere Elements 7 i løbet af efteråret, og den kan måske gøre valget mellem de to systemer lettere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere