I sidste uge introducerede DanID muligheden for at sende og modtage såkaldt sikre e-mails, som betyder at borgere kan sende følsomme oplysninger til eksempelvis myndighederne i krypteret eller signeret form ved hjælp af NemID.
Men hvis man er svagtseende eller blind, har man ikke mulighed for at benytte den nye service fra NemID, der tidligere er blevet kritiseret for at overtræde FN's handicap-konvention.
Påstanden om overtrædelsen er dog efterfølgende blevet afvist af videnskabsministeren i et svar på et paragraf 20-spørgsmål.
Problemet består i, at et skærmvindue, som skal benyttes i forbindelse med installationen af et certifikat, ikke er muligt at få oplæst med den skærmlæser, som blinde og svagtseende benytter i forbindelse med brugen af computeren.
Skal have høj prioritet
Hos Dansk Blindesamfund fortæller næstformand John Heilbrunn, at han anerkender NemID og videnskabsministerens gode intentioner i forhold til at skabe en løsning, som tilgodeser hensynet til blinde og svagtseende.
"Jeg vil ikke sige, at det er gået galt i udrulningsfasen, men der er i al fald en række ting, man overhovedet ikke har tænkt ind. Det gør, at vi som synshandicappede ikke kan bruge det uden at vi har en seende ved vores side, som kan hjælpe," siger John Heilbrunn.
Han fortæller, at Danske Blindesamfund i forvejen har aftalt et møde med DanID og IT- og Telestyrelsen hvor problemerne omkring tilgængeligheden skal diskuteres. Han vil tage det nye problem med på dette møde.
"Det er selvfølgelig noget, vi vil tage med, og jeg er helt overbevist om, at det er noget man vil give høj prioritet," siger John Heilbrunn.
Ukendt problem
Hos DanID fortæller kommunikationschef Jette Knudsen, at hun ikke tidligere har været bekendt med problemstillingen om, at muligheden for at sende sikre mails skulle være svært tilgængelig for blinde og svagtseende, men at hun vil undersøge sagen nærmere.
"Vi har ikke haft sikker e-mail på gaden mere end en uge. Derfor er der ikke ret mange erfaringer med det fra blinde brugere," siger Jette Knudsen.