Civilization V: Sig farvel til al din fritid

Advarsel: Sid Meier's femte inkarnation af det klassiske strategispil er så vanedannende, at det næsten burde forbydes. Spillet er bedre end nogensinde før.

Sig farvel til al din fritid

Er det muligt at være rigtig nørd, undskyld, pc-entusiast, uden at have et langt og kompliceret had/kærlighedsforhold til Civilization-spillene, der op igennem 1990'erne og 00'erne gav os så mange fantastiske spiloplevelser, men som også samtidig slugte vores fritid?

Jeg skal ikke fælde dom, men kan bare konstatere, at det både var med stor fornøjelse og en anelse bekymring, at jeg downloadede presseeksemplaret af Civilization V fra Steam og dobbeltklikkede på startikonet. Jeg vidste godt, at nu var der ingen vej tilbage, og at jeg muligvis både måtte sige farvel til min kæreste, mit arbejde, ja, hele mit sociale liv.

Hvis du aldrig har spillet Civilization, synes du nok, at jeg virker lidt teatralsk og overdramatiserende, men dette spil er bare så vanedannende, så indlevende og ikke mindst sjovt, at det hurtigt sluger et par timer, så en halv lørdag og lige pludselig hele weekenden.

Komplekst, men nemmere at komme i gang med

Jeg har nu haft selskab af Civilization V i en lille uges tid og kan konstatere, at denne femte inkarnation af spillet er den bedste til dato. Det er stadigvæk herligt komplekst med masser af dybde, men er også skruet sådan sammen, at det er mere tilgængeligt og nemmere at forstå og håndtere alle de forskellige facetter.

Du har valget mellem 18 forskellige civilisationer, der har hver deres fordele, ulemper og specielle bonusser. Du starter med et par stenaldermænd i år 4000 før Kristi fødsel og skal nu bruge tusinder af år på at skabe et imperium og få dit folk til at vækste.

Det betyder, at du skal forske i nye teknologier, forbedre og grundlægge nye byer, konstruere bygningsværker, opbygge hærenheder og ikke mindst udfordre verden og finde ud af, hvordan du vil håndtere mødet med fremmede civilisationer, bystater og barbarer.

Et stort projekt

Det grundlæggende gameplay har ikke forandret sig, og har du spillet et af de tidligere Civilization-spil, føler du dig godt hjemme i denne nye version. Udviklerne har dog fjernet en del spilelementer fra forgængeren, blandt andet religion, styreformer og spionage, og i stedet indført nye variabler som værdier og politikker og kulturelle point. Du skal heller ikke længere bygge veje til ressourcer for at gøre brug af dem.

Det giver en mere strømlinet og knap så kompleks spiloplevelse, hvor du bruger mere tid på at have det sjovt og udvikle din civilisation og knap så meget tid på at håndtere alverdens små detaljer.

Kultur spiller en ny, større rolle i det nye spil. Når din civilisation generer kulturelle point, kan du bruge dem på at sociale værdier og politikker, der har stor indflydelse på, hvordan dit imperium udvikler sig over tid. Du støder nu også ind i bystater, små selvstændige områder, du enten kan være venner med eller bekrige. De tilføjer et nyt strategisk element og kan både gøre livet surt for dig eller hjælpe dig mod dine værste fjender.

Verden består nu også af sekskantede felter i stedet for firkanter, og det har stor indvirkning på, hvordan du bevæger dine enheder rundt og hvordan du placerer dem, når du skal angribe og forsvare områder. Der kan nemlig kun stå én hærenhed per felt, og nogle har langdistancevåben, der er i stand til at skyde over felter. Det betyder, at du skal tænke væsentlig mere strategisk og planlægge sammensætningen af dine hære, når du går i krig.

IQ'en er lidt for lav

Ellers skal du forbedre din civilisation ved at forske i nye teknologier, og du skal sætte arbejdere i gang med at forbedre og udnytte områderne omkring dine byer. Du skal selvfølgelig også finde ud af, hvordan du vil forholde dig til konkurrerende civilisationer og udnytte dine diplomatiske evner. For eksempel kan du godt regne med problemer, hvis dine grænser begynder at presse sig ind på naboernes områder.

Desværre er den kunstige intelligens ikke helt så raffineret, som man godt kunne tænke sig, og ofte opfører de andre civilisationer sig ret uforudsigeligt og aggressivt, selv når det går imod deres egne interesser. Her har udviklerne tydeligvis ikke brugt nok tid på at finpudse detaljerne.

Grafikken i Civilization V er lækker og detaljeret, og det er en fornøjelse at se dine byer vokse og landskabet ændre sig, samtidig med at dine enheder bevæger sig rundt i verden og bekriger andre folkeslag.

Det er fantastisk fyldestgørende og sjovt at bygge noget op fra bunden og se konsekvenserne af dine valg af strategier. Civilization V giver hele tiden dine hjerneceller noget at arbejde med, og du skal tænke over dine kommende træk og vide, hvad du er ude efter rent strategisk.

Hvad venter du på? Køb det... nu!

Du kan vinde på flere måder, eksempelvis ved at indtage alle de andre civilisationers hovedstæder, ved at bygge et rumskib og udforske fjerne planeter eller ved at blive valgt til verdensleder i De Forenede Nationer.

Selvom du kan vælge, om du vil spille et kortere eller længere spil, skal du forberede dig på at reservere flere timer til at blive verdens eneste supermagt. Det er ikke et problem for Civilization V at lægge beslag på en hel søndag, og når først spillet er på harddisken, er det fristende lige at spille et par runder i stedet for at arbejde, tømme opvasken eller slå græsset ude i baghaven.

Civilization V er noget af det bedste, der har fundet vej til min computer i lang tid, og er anbefalelsesværdigt på alle måder. Og hvis du bliver træt at spille mod den kunstige intelligens, så invitér en ven og gå i krig med ham i et udfordrende og tidsslugende multiplayer-spil. Der findes, næsten, ikke noget bedre.

Læs også: Han er verdens bedste spildesigner, om Civilization-skaberen Sid Meier.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere