Den danske telegigant TDC har efter flere mislykkede forsøg endelig formået at sælge sit schweiziske mobilselskab Sunrise for godt 18 milliarder kroner til den britiske kapitalfond CVC.
Den schweiziske teleforretning blev i 2000 købt som to forskellige selskaber, Diax og Sunrise, for omkring 25 milliarder kroner i nutidige priser - mens TDC senere sugede de resterende schweiziske aktier op for godt ni milliarder kroner ligeledes omregnet til nutidige priser.
Og teleanalytiker Torben Rune fra Netplan mener umiddelbart, at salgsprisen på 18 milliarder kroner er lav i forhold til Sunrises godt og vel tre millioner abonnenter, som man normalt vurderer en salgspris ud fra.
"Der har jo op til salget været spekuleret meget i, om det overhovedet var muligt at finde en interesseret køber af Sunrise. Og handlen virker som den bedst mulige løsning på nuværende tidspunkt, fordi TDC har jo længe været i gang med salget," siger Torben Rune.
Han forklarer samtidig, at det kan være svært at sammenligne forskellige handler mellem forskellige lande, hvor der hersker forskellige markedssituationer.
Nordea: God pris
Tidligere har TDC måttet vinke farvel til et oplagt salg af schweizer-forretningen til France telecom, fordi salget blev underkendt af de schweiziske konkurrencemyndigheder.
Prisen fra franskmændene lå lige over, hvad TDC nu kan hive hjem fra britiske CVC, og senior kreditobligationsanalytiker Anders Ellegaard fra Nordea Markets vurderer modsat Torben Rune, at TDC har fået en fin pris for Sunrise.
"Når man ser på, hvad France Telecom ville give for Sunrise med alle de dertilhørende synergi-effekter, så mener jeg, at TDC kan være ganske godt tilfreds med handlen," fortæller Anders Ellegaard til Computerworld.
Har misset stordriftsfordele
Ved købet af Sunrise i 2000 proklamerede direktør for TDC - dengang Tele Danmark - Henning Dyremose, at milliardkøbet af den schweiziske teleforretning var "indlysende".
Nu vurderer Torben Rune, at salget er mindst lige så indlysende, fordi TDC ikke har formået at høste stordriftsfordele ved at have et enkeltstående selskab i Schweiz.
"TDC er en dværg sammenlignet med en lang række andre teleselskaber, og TDC har ikke været til stede i lande som Østrig, Tyskland og Frankrig for at opbygge et godt netværk og en stordrift. Med salget styrker TDC sig nu på det skandinaviske hjemmemarked, og det virker logisk at gå efter at være så stærk som muligt på hjemmemarkdet," siger Torben Rune til Computerworld.
Han mener ikke, at gevinsten på 650 millioner kroner efter skat vil blive geninvesteret i TDC-forretningen for at fede virksomheden op til et salg.
"TDC er umiddelbart ikke rykket tættere på et samlet salg, og vi vil næppe se nogen af TDC's skandinaviske forretninger til salg inden for det næste år," siger Torben Rune, der mener, at TDC-ejerne (fem kapitalfonde) vil stikke de 650 millioner kroner i lommerne efter salget.
Flere analytikere har i længere tid forventet en børsnotering af TDC, og den vil i givet fald foregå med TDC som et rent skandinavisk selskab efter frasalget af Sunrise.