GPS-test: Syv nye modeller dyster

PC World har set nærmere på en række af de nyeste modeller fra de største aktører. Vi har både testet de billigste og de dyreste og fundet både problemer og glædelige nyheder. Måske er din næste GPS at finde i testen...

GPS-test: Syv nye modeller dyster

Hvad skal man vælge, og hvad skal man lægge vægt på, når man køber en GPS? Vi har samlet syv forskellige GPS'er til en tur i testbilen.

Der er naturligvis langt flere modeller derude, men vi har valgt nogle af de mest udbredte og samtidig udvalgt modeller i to forskellige grupper: De billige og de dyre modeller. Samtidig er de udvalgte modeller alle med kort over Europa.

Vi har haft dem med ud og køre på både korte og lange ture for at finde ud af, hvad der er godt og skidt. Vægten er naturligvis lagt på kernefunktionen, nemlig at vise vej fra A til B, og vi prioriterer brugervenlighed højere end en flot, lang liste over mere eller mindre smarte ekstra-funktioner.

Vi har dog også set nærmere på nogle af de efterhånden mange funktioner, som præger moderne GPS'er lige fra MP3-afspilning til modtagelse af trafikinformation.

Vi har taget udgangspunkt i, at brugeren enten er første- eller måske andengangskøber af en GPS. Det er altså ikke en test, der fokuserer på teknik eller er målrettet professionelle GPS-købere, men derimod på hvordan helt almindelige mennesker vil gå til en GPS.

Kommentarer og spørgsmål er velkomne på PC Worlds GPS-blog.

Navigon 8110

Navigon 8110 er topmodellen fra tyske Navigon, og at der er kræset om den, er tydeligt på design og finish samt ikke mindst på den imponerende liste af avancerede funktioner.

8110 afløser 7110, og blandt nyhederne er en noget større skærm, en væsentligt hurtigere processor og dobbelt så meget hukommelse.

Samtidig har den fået en ny "core engine", der er motoren i softwaren på GPS'en, som udnytter den 533 MHz hurtige Samsung-processor og den separate grafik-accelerator langt bedre. Det betyder i bund og grund blot, at maskinen er lynhurtig. Både til at søge i adresser og ikke mindst til at beregne ruter.

Navigon har det samme problem som TomTom, når det kommer til at indtaste adressen. Man skal begynde med by/postnummer og kan ikke lave fritekst-søgning.

Går rigtig hurtigt

Vi oplevede det konkret, da vi forsøgte at finde en adresse i et af de utallige sommerhuskvarterer i Marielyst på Falster. For hvilken by ligger det i? Hverken Garmin - eller Mio - havde det problem, da de kunne starte med at søge direkte på vejnavnet.

Har man til gengæld styr på hele adressen, så går det rigtig hurtigt på 8110'eren med at finde den frem, og på ganske få sekunder er man faktisk klar til at navigere.
Navigationsbilledet på Navigon-modellerne er ganske glimrende, selvom man godt kan blive lidt forvirret af de mange informationer, der er slået til som standard.

Det er nok de færreste, der har brug for at vide, hvor mange meter over havet, man befinder sig, men heldigvis kan man justere det i menuen. Til gengæld er der en god timeglas-indikator, der tæller ned til, hvornår man skal foretage den næste manøvre. Det giver et væsentligt bedre indtryk end blot beskeden om, at man skal dreje om 800 meter.

De nye kort i Navigon 8110 har fået såkaldt Panorama View, som betyder, at man kan se landskabet sådan lidt fra oven og dermed se, hvordan forløbet på vejen er - også i 3D. Det er givet en funktion, som eksempelvis campister vil være glade for, men vi havde svært ved at se den helt store fidus.

Navigon har to funktioner, som placerer de tyske GPS'er i en særklasse: Lane Assist og ikke mindst Reality View. Lane Assist hjælper med at finde den rette bane, hvilket man især har stor gavn af, når man kører i udlandet og en forkert placering kan sende en adskillige kilometer videre ad Autobahn'en, før den næste afkørsel dukker frem.

Reality View viser de grønne skilte, som pryder motorvejsudfletninger direkte på skærmen - og i god tid, så man kan nå at orientere sig.

FreshMaps-service

Det er desværre ikke alle udfletninger i Europa, der er kortlagt endnu, men der kommer flere og flere med. På vores test var vores oplevelse, at alle danske motorvejsudfletninger var med. Men hvordan det ser ud sydpå, ved vi ikke præcist. Det er ganske enkelt to geniale funktioner, og er for mange det afgørende parameter for at vælge Navigon.

Sammen med 8110'eren lancerede Navigon den såkaldte FreshMaps-service. Det betyder i første omgang, at man altid er sikker på, at man kan få de nyeste kort, når man køber GPS'en. Man risikerer altså ikke at købe en gammel GPS med forældede kort.

Sammen med Navigon 8110 får man FreshMaps i abonnement, så man får ret til gratis opdateringer hver tredje måned i to år fra købsdatoen. Til andre Navigon-modeller skal man selv købe det oveni.

Opdateringerne overføres automatisk til GPS'en, når man tilslutter den pc'en med et USB-kabel. I vores testperiode havde vi mulighed for at prøve sådan en opdatering, og det fungerede uden problemer.

Navigon skal have stor ros for dette initiativ. Om FreshMaps-servicen er pengene værd, må man afgøre med sig selv, men kører man professionelt eller ofte på ferietur til udlandet, så vil vi altid anbefale, at man har de nyeste kort installeret. Det sikrer FreshMaps, tilmed til en fornuftig penge.

Navigon 8110 er en lækker GPS. Den ser godt ud i forruden, og de særlige Navigon-funktioner står højt på vores hitliste. Desværre falder Navigon stadig lidt igennem på nogle af navigationsfunktionerne. Vi er irriterede over, at det er så svært at få lavet en ordentlig adresseindtastning, for det ville virkelig få Navigon helt op i top.

TomTom GO 930T: Testvinder

TomToms 930T-model skal løfte en tung arv. Forgængerne har fået enorm ros, og der er da heller ikke pillet meget ved det grundlæggende i TomToms nyeste topmodel, 930T. Det betyder desværre også, at den lider af nogle af de samme problemer, som vi har brokket os over før.

Sugekop-holderen er ustabil, og ved højere hastigheder vibrerer den lidt for meget. TMC-antennen er separat og ligger og flagrer i forruden. Det bør TomTom simpelthen få set på.

Til gengæld skal TomTom for alt i verden holde fast i brugergrænsefladen, der er forbilledlig simpel og logisk opbygget. Især de mange guider, der forklarer og opsætter selv avancerede funktioner, er glimrende.

Eksempelvis er det muligt at koble TomTom 930T sammen med mobiltelefonen over Bluetooth og bruge telefonens dataforbindelse til at gå på nettet og hente udvidelser eller trafikinformationer.

Gammelkendte problem

Det gik uden problemer med en lidt ældre Nokia, men vores HTC S730 ville den ikke kendes ved. Man kan altså risikere at få problemer her, og det kan være en god idé at søge lidt på nettet for at sikre, at man kan bruge sin mobil sammen med GPS'en.

TomTom lider desværre stadig under det gammelkendte problem med, at man skal begynde med at indtaste enten postnummer eller bynavn. Det er dog ikke lige så problematisk som på andre modeller, eksempelvis finder den også adresser, der principielt ligger langt væk fra Odense, selvom man har skrevet den fynske hovedstads navn i feltet. Noget tilsvarende kunne man ikke på Navigons modeller.

TomToms ruteplanlægger er utrolig simpel at gå til, og man kan let lave ændringer i rækkefølgen, uden at skulle begynde helt forfra. En meget brugbar funktion, når man planlægger bilferien eller hvis man kører professionelt.
Navigationsbilledet er klassisk TomTom på godt og ondt.

Overblikket er godt, men grafikken begynder efterhånden at se lidt gammeldags ud. Hvor Navigons kortvisning måske er lidt for fancy, så er TomToms nok lidt for konservativ. Til gengæld får man et godt overblik over manøvrer og andre væsentlige informationer på den store skærm, der er både lysstærk og klar.

Hente dine rettelser

En af de væsentligste fordele ved TomTom er MapShare-funktionen. Her kan man selv lave rettelser i kortet - eksempelvis hvis en vej er blevet ensrettet - og så sende rettelserne ind til TomToms MapShare-server. Det sker ved hjælp af det glimrende TomTom Home-program og er utroligt simpelt.

Andre TomTom-ejere kan så hente dine rettelser, og du kan hente deres. På den måde er brugerne med til at holde kortene helt opdateret. Man bliver hurtigt overrasket over, hvor mange rettelser, som TomTom-brugerne har sendt ind, og hvor let og godt det egentlig virker.

TomTom har mange års erfaring med at lave avancerede GPS'er, uden de bliver for besværlige at bruge. Og det er netop det, der gør TomTom til manges foretrukne mærke.

Det er ikke svært at smide en masse nye chips og funktioner i en GPS. Det svære er, at gøre det let og enkelt for brugerne at anvende de nye funktioner. Og her brillerer TomTom i en klasse for sig.

Kun Garmin når op i samme niveau, når det kommer til brugervenlighed. Men TomTom slår Garmin, når det handler om at gøre de avancerede funktioner let tilgængelige. Så hvis man elsker at sidde og overføre interessepunkter, nye stemmer og andre sjove ting, så er TomTom GO 930T det oplagte valg. Vi kan kun give den vores anbefaling.

Mio Moov 370

Mio Moov 370 hører til toppen af Mios nye Moov-serie. Forskelle til Moov 200 er der ikke mange af, men ligger primært i at 370'eren blandt andet har en større skærm, indbygget TMC og mulighed for tilkobling til mobilen via Bluetooth.

Ganske som på Mio Moov 200, så kan Moov 370 også søge på adressen, uden man først indtaster byen. Den 4,3 tommer store skærm på Moov 370 betyder, at tastaturet er lettere at overskue, og at det er lidt lettere at ramme bogstaverne med fingeren end på 200-modellen.

Menuen i Mios software er besynderligt opbygget, men når man har vænnet sig til det, så er det let at finde rundt.

At indkode en hel rute med flere stop er dog noget af en udfordring, og de første par gange kommer man helt sikkert til at starte forfra. Det kan gøres langt lettere, som eksempelvis TomTom har vist.

3D-figurer af kendte bygninger

Grafikken på kortene er ganske glimrende. Man kan selv bestemme, hvilke informationer man vil have vist sammen med kortet, og menuen kan foldes sammen med et kort klik.

Mio sælger Moov på, at der er kommet 3D-figurer af kendte bygninger. I København kan man således se 3D-billeder af Operaen og andre bygninger, men der er næsten ingen med, og det er ikke den funktion, man skal købe GPS efter. Det er rent lir og uden praktisk værdi.

Mio har valgt den gammeldags TMC-løsning med en løs antenne, der bare irriterer. Den giver tilmed ikke engang et særlig godt signal. Ofte faldt signalet væk, uden GPS'en gjorde os opmærksom på det.

En smart funktion på Moov 370 er logbogen. Når man har planlagt en rute, spørger maskinen, om man vil gemme kørslen i loggen. Filen kan så efterfølgende overføres til pc'en, hvor den hives ind i Excel, og man laver let sit kørselsregnskab. Loggen har både dato, tid, destinationer og antal kørte kilometer. Glimrende for folk, der kører i embeds medfør.

Hurtigt tomt batteri

Mio skriver, at Moov 370 kan gå på nettet ved hjælp af en Bluetooth-forbindelse til mobilen. Det fik vi dog ikke til at fungere med nogen af de mobiler, vi forsøgte med. Vi fik dog håndfri mobil til at fungere uden de større problemer, men som sædvanligt er kvaliteten på GPS'er slet ikke målelig med et headset.

Hvad vi til gengæld ikke fik til at fungere var batteriet. Det var simpelthen latterligt hurtigt tomt. En kort køretur på under en time var nok til at få maskinen til at tigge om strøm fra cigartænderen. Det er alt, alt for lidt.

Mio Moov 370 er en flot GPS, der ser godt ud. Den har nogle gode, solide navigationsfunktioner og er nem at gå til. At Mio har købt Navman har gjort deres GPS'er væsentligt bedre, og nu kan de uden problemer konkurrere med de store drenge som Garmin, TomTom og Navigon. Men der er stadig ting og sager, der skal rettes op på, før de er helt i top.

Til gengæld er Mio Moov 370 en af de absolut billigste topmodeller, og det parameter skal man også tage med i betragtningen. Så er man på udkig efter en GPS, der kan lidt ud over det sædvanlige, men til en rimelig pris, så er Mio Moov 370 et bud.

Garmin nüvi 860T

Garmins nüvi-serie er berømt for sit design og brugervenlighed, og derfor kan det være svært for amerikanerne at finde på nye anledninger til at lancere nye topmodeller.

Der var således ikke det helt store spring fra 660-modellen til 760'eren, som blev lanceret sidste år. Til gengæld byder 860T på noget helt nyt: Stemmegenkendelse.

Stemmegenkendelses-teknologien er gammel, men det er først i løbet af de senere år, at vi er begyndt at se den anvendt til noget brugbart i forbruger-elektronik.

I GPS'er må det siges at være oplagt. Tanken er simpel: I stedet for at indtaste kommandoer og adresser med fingrene, så taler man til GPS'en, der optager og behandler lyden, og analyserer sig frem til, hvad det er man vil.

Kun på engelsk

Vi har før skrevet om netop denne teknologi på PC Worlds GPS-blog, men da vi fik muligheden for at teste Garmins 860T, satte vi os for at prøve det af selv.

Det skal siges, at teknologien desværre ikke virker på dansk. GPS'en forstår altså kun engelsk, men taler man et rimeligt forståeligt engelsk, burde man være i stand til at få det til at fungere på 860T'eren. Det lykkedes i hvert fald os at få den til at forstå, nogenlunde hvad vi sagde.

Det er ganske sjovt at få GPS'en til at reagere, mens man kører, blot ved at udtale små kommandoer, men det kræver tilvænning. Og så kræver det, at man stoler på, at GPS'en gør det rigtige. Hvis man sidder og stirrer på skærmen for at holde øje med, om den nu gør, som man siger, så er der ikke meget fidus i talegenkendelse.

Ud over talegenkendelse så kan man også få den venlige stemme til at læse vejnavnene op, når man navigerer. Det er igen kun på engelsk, og vores danske vejnavne lyder altså en kende anderledes, når en engelsk robot-stemme forsøger at udtale dem. Vej bliver eksempelvis til noget i retning af [wædj].

Begge funktioner er altså stadig kun legetøj her i landet, men der er ingen tvivl om, at det øger kvaliteten af navigationen væsentligt, når talekommandoerne er så præcise. Vi kan glæde os til, at bare talesyntesen bliver god på dansk.

Garmin nüvi 860T er som sædvanligt med de amerikanske GPS'er et behageligt selskab. Garmins brugergrænseflade har vi rost utallige gange, og gør det gerne igen. Selvom GPS'en er spækket med de mest avancerede funktioner, så er det utrolig let at gå til. Som nævnt bider Mio GPS'erne for første gang Garmin lidt i haserne på adresse-indtastning, men Garmins metode er stadig den mest intuitive og bedste.

Et niche-produkt

Garmin nüvi 860T er et niche-produkt, som næppe vil få den helt store udbredelse i de danske biler, simpelthen fordi man betaler for meget ekstra for stemmegenkendelses-funktionen i forhold til 760T'eren (se vores anmeldelse her) , som kan cirka det samme. De forbedringer, der ligger i den nye software på 2008-modellerne (se omtale af nüvi 255T), retfærdiggører ikke rigtig den højere pris.

Der er dog et par punkter, som vi vil fremhæve på 860T'eren. For det første er batteriet løst. Det betyder, at man selv kan skifte det ud.

Ganske som andre Li-ion-batterier bliver det slidt, og man vil miste mere og mere batteri-tid. Hvor man på de fleste andre GPS'er ikke selv er i stand til at skifte batteriet, så kan man let tage det ud af 860T'eren og købe et nyt.

Hvad reserve-batterier koster, ved vi dog ikke, men er man tilfreds med sin GPS, så kan den næsten blive så god som ny med et nyt batteri og nye kort, og dermed kan man forlænge dens levetid. Det er på tide, at GPS-branchen lærer lidt af mobil-branchen her, så stor ros til Garmin for at tage dette skridt.

Et andet punkt hvor nüvi 860T slog de øvrige deltagere var på GPS-modtagelsen. Den var i stand til at få et helt optimalt signal, selv under problematiske forhold, eksempelvis indendørs eller i en tæt skov. Om det skyldes, at Garmin er gået over til en anden chip-leverandør, har vi ikke kunnet få af- eller bekræftet, men vi var meget tilfredse med modtagelsen.

Garmin nüvi 860T er en glimrende GPS, og vi glæder os meget, til de første GPS'er lærer at forstå dansk. 860T'eren viser nemlig, at det i høj grad udvider glæden ved at have en GPS, og samtidig er vi overbeviste om, at det vil øge trafiksikkerheden.

Vi har oplevet lidt for mange sidde og fumle med GPS'en, mens de kører 130 km/t på motorvejen, så der er ingen tvivl om, at stemmegenkendelse vil gøre det lettere for fremtidens bilister at bruge avanceret navigationsudstyr.

Mio Moov 200

Mios nye Moov-serie var testens helt store positive overraskelse. Mio har overtaget Navman, og Moov-serien er den første, siden de to selskaber fusionerede. Vi har tidligere anmeldt Mio-GPS'er uden at være synderligt imponerede, men vi må sige, at Mio har oppet sig gevaldigt og nu er inde i varmen som en af de bedre.

Den væsentligste forbedring er sket på adresse-indtastningen. Her præsenteres man for et billede, hvor man kan vælge at indtaste by, postnummer eller adresse. Hidtil har det kun været Garmin, der har gjort det så let at søge direkte på vejnavnet først, uden eksempelvis at kende postnummeret.

Når man indtaster adressen, så gentager GPS'en det bogstav, man trykker på. Bogstaverne er rimeligt store - den lille skærm taget i betragtning - men på den måde opdager man hurtigt, hvis man alligevel taster forkert. En udmærket funktion.

Gik i panik

GPS'en fra Mio overraskede også positivt i forhold til hastighed. Den får lynhurtigt et fix på satellitterne og er klar til at beregne ruten. Det sker også hurtigt, ligesom den hurtigt genberegner ruten, hvis man ikke gør, som den venlige damestemme siger.

Vi oplevede dog et par problemer med Moov 200. Vi havde den med på en tur til Mors, hvor vi kørte uden for kortets dækning ved at køre ad en relativt stor grusvej.

Da vi efterfølgende skulle have GPS'en til at beregne en rute derfra, gik den i panik og bippede konstant med en advarsel om, at ruten indeholdt flere grusveje. Uanset hvor mange gange vi trykkede på OK, så kom advarslen frem igen. Meget generende.

Et andet problem vi oplevede hidrørte fra interessepunkterne. Databasen var umiddelbart meget omfattende, men tydeligvis ikke opdateret. Vi blev eksempelvis ført til en SuperBrugsen, der ifølge de lokale havde været lukket i adskillige år, og flere restauranter, som ligeledes lukkede for adskillige år siden, figurerer stadig på Mio's liste.

Habil GPS

Man kan selv rette lidt op på problemet ved at installere Mio Connect på pc'en og overføre sine egne interessepunkter til GPS'en. Programmet er let at gå til, men havde en tendens til at gå ned.

Når man kører med Mio'en, så vil man hurtigt blive glad for, at den ikke bare viser, hvilken vej man kører på, men også hvilket husnummer man kører forbi.

Mio Moov 200 er en ganske habil GPS, især når man tager prisen i betragtning. For 1.099 kroner får man en GPS med kort over Europa, men kan man nøjes med nordiske kort, lander prisen under de magiske 1.000 kroner. Man må så afskrive sig andre smarte funktioner, eksempelvis TMC.

Vi er stødt på netbutikker, der påstår, at man kan tilkøbe TMC-modul til Moov 200, men det er ikke tilfældet. Har man brug for TMC, så skal man gå efter større modeller, for eksempel Moov 370.

Navigon 2110 Max

2110 max er den ny lillebror i Navigons populære serie af GPS'er. Den bygger på samme platform som 8110'eren, men er mindre, i plastic-design og med færre funktioner.
De vigtigste funktioner har 2110 max heldigvis fået med, hvilket vil sige Lane Assistant Pro og RealityView Pro. De to funktioner er vi ret pjattede med (se også omtalen af Navigon 8110).

Navigations-softwaren i 2110 max er den samme som på 8110'eren og er klassisk Navigon. Det betyder, at den lider af de samme fejl, blandt andet med adresseindtastning, der kræver postnummer/by før adressen samt en noget besværlig måde at navigere efter interessepunkter.

Selvom skærmen på 2110 max er på over fire tommer, så er bogstaverne på skærmtastaturet ret små. Det gør det svært altid at ramme rigtigt, især når GPS'en hænger i forruden.

Ærgerlig fejl

Navigons grafiske visning er bygget op om sort, orange og grå nuancer. Den orange kontrastfarve er udmærket, men det kan desværre være svært at læse den sorte tekst på den grå baggrund, især i natvisning.

En ærgerlig fejl, for Navigon har ellers et glimrende navigationsvindue. Navigons maskiner har tidligere lidt under, at højttalerstyrken var lidt for lav og at der kunne opstå resonans, når man skruede helt op.

Resonansen kommer stadig, men nu behøver man ikke længere skrue helt op for volumen. Det er godt, og stemmen er rar og venlig at lytte på, i modsætning til eksempelvis Mio-maskinerne, som kan være lidt trælse at høre på.

Ligesom både Mio Moov 370 og Navigon 8110, så har 2110 max også indbygget kørebog. Man kan på GPS'en selv angive, om man kører privat eller erhverv, og når der skal laves kørselsregnskab, så hiver man blot en kommasepareret fil ud af GPS'en og over på pc'ens Excel, og så er det kørselsregnskab lavet.

God batterilevetid

Navigon har installeret de nyeste kort på 2110 max, men ganske som på 8110'eren, så kan man også få FreshMaps-service til denne. Hvor det følger med til 8110, så skal det dog tilkøbes på 2110 max.

På et væsentligt område brillerede Navigon 2110 max, nemlig batterilevetiden. Vi kunne uden problemer køre en tur på tre timer, før kablet skulle sættes i maskinen igen. Det er flot, især taget i betragtning af den store skærm. På dette område slog Navigon faktisk Garmin nüvi 200, selvom denne har en væsentligt mindre (strømslugende) skærm.

Navigon 2110 max er en udmærket GPS, som har de lækre Navigon-funktioner RealityView og Lane Assist. Det i sig selv er nok til, at man med fordel kan købe den, især hvis man ofte kører på motorvejsstrækninger, hvor man ikke har været før, eksempelvis på bilferien.

Garmin nüvi 255T: Godt køb

Garmins nye 2x5-serie ligner forgængeren, nüvi 20x-serien, til forveksling. Og der er da heller ikke meget nyt under solen, men derimod blot nogle småting der er ændret. Men det hele er til det bedre.

T'et i 255T indikerer, at der er tale om en model med indbygget TMC, dvs. trafikmeddelelser sendt over radiobølger. Hvor Garmin tidligere har benyttet en ekstern TMC-antenne, som lå og rodede i forruden, så er den nu integreret i ladekablet.

Vi oplevede ingen problemer med modtagelsen af TMC-signaler, og som noget nyt kan man nu direkte på hovedskærmen se, om der er TMC-forbindelse, og hvis der skulle komme et problem på ruten, så skifter ikonet farve, og man får at vide, hvor mange minutter man bliver forsinket.

Hastighedsmåling

Det er en lille, men kærkommen ændring, som gør det væsentligt lettere at bruge TMC. En anden lille ændring på hovedskærmen er, at man nu hele tiden kan se, hvor hurtigt man kører.

Hidtil har det krævet, at man trykkede sig ind på Garmins speedometer, men nu kan man både se sin forventede ankomsttid og den aktuelle hastighed. GPS'ens hastighedsmåling er oftest langt mere præcis end bilens eget speedometer, og det er ganske rart at have det slået til.

Garmin har også tilføjet visning af den højest tilladte hastighed, men i modsætning til mange andre producenter, så er det kun på udvalgte strækninger, at hastighedsskiltene vises. Vores oplevelse var, at der var markante forbedringer fra tidligere modeller i forhold til at vise de rigtige hastighedsskilte, så det går i den rigtige retning på dette afgørende punkt.

Garmins helt store force har altid været adressesøgningen. Man kan nemlig her vælge at søge direkte på vejens navn uden at kende byen eller postnummeret. Samtidig er adressesøgningen ekstremt hurtig, og det samme gør sig gældende på ruteberegningen.

Lige til inderlommen

Holderen fra Garmin er stabil og let at montere. GPS'en sidder godt fast, og det er let at tage GPS'en af og sætte den på igen. Kablet er af USB-typen og føres direkte ind på GPS'ens bagside. Vores test viste, at GPS'en kunne køre cirka tre timer på batteriet.

255T-modellen kommer med de nyeste 2008-kort fra NAVTEQ og dækker Vest- og Østeuropa. Har man kun brug for nordiske kort, så skal man gå efter 205-modellen. Vil man have en større skærm, så skal man vælge den model, der hedder 2x5W eller 2x5WT, hvis man både vil have stor skærm og TMC.

Vi testede modellen uden W, og her er skærmen blot 3,5 tommer i diagonalen. Det har både fordele og ulemper. Fordelen er, at GPS'en fylder meget lidt (122 x 75 x 19 mm) og vejer blot 169 gram.

Det er intet problem at have den i en inderlomme, hvilket kan være sværere med bredformats-GPS'erne. Der følger heller ikke en 220V-lader med til 255T'eren, men her kan man med fordel benytte en helt standard USB-lader, som mange mobiltelefoner og andet it-udstyr efterhånden leveres med.

Garmins simpel brugergrænseflade, som enhver kan forstå og benytte i løbet af få minutter, og den gode hardware og glimrende menu, så er der ingen tvivl om, at Garmins nüvi 255T er vores bedste bud på en GPS uden mange tekniske dikkedarer. Derfor får den topkarakter i vores bog.

Konklusion

Skal man ud og investere i en (ny) GPS, så er det bedste råd nok, at man skal se sig godt for. Har man mulighed for at låne et par forskellige modeller, så er det en god idé.

GPS-navigation er nemlig i høj grad en individuel sag. Nogen kan bedst lide TomToms måde at gøre tingene på, mens andre sværger til Garmin og så videre.

Alle de GPS'er, vi har testet, fungerer - og de fungerer godt. Vi oplevede stort set ingen problemer med at bruge dem som vejvisere. Man går altså ikke helt galt i byen, hvis man køber en af de testede modeller.

Når det så er sagt, så har vi naturligvis vore favoritter. Blandt topmodellerne er TomTom 930T en konge. Brugervenligheden er i top, og samtidig byder den på en endeløs række af avancerede funktioner.

Har man hverken brug for eller lyst til at have en minicomputer siddende i bilens forrude, men blot brug for en navigator, der viser vej, ja, så peger vores pil på Garmin nüvi 255T. Garmins GPS'er er simple og stærke, og alle vil i løbet af ganske få minutter være i stand til at bruge nüvien.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere