I de kommende måneder vil der dumpe to breve ind i tre millioner danskers postkasser. Breve, der indeholder adgangsbetingelser til en NemID-konti.
Men op mod 15 procent af modtagerne vil ikke får glæde af en NemID-konto, fordi de ikke er i stand til at anvende kodekortet.
Det fortæller Lars Ballieu Christensen fra virksomheden Sensus, der er specialist i it til personer med særlige behov.
"Den nye digitale adgang til banker og det offentlige er ikke blot upraktisk, den er utilgængelig og skaber endnu en barriere for tusindvis af mennesker med handicap, ældre og andre svage it- brugere," siger Lars Ballieu Christensen.
Og han er ikke bleg for at kalde NemID for den "potentielt største it-skandale i nyere tid".
Kun hjælp til blinde og svagtseende
Problemet er, at der kun er hjælp til synshandicappede, der udgør én procent af befolkningen. Men op mod 15 procent af danskerne har særlige behov i forbindelse med it-løsninger, vurderer han.
DanID, som er virksomheden bag NemID, har skabt to særløsninger for blinde og svagtsynede, men alle andre må sætte deres lid til et andet, betroet menneske, der kan hjælpe med kodekortet, der giver adgang.
"Set fra et tilgængelighedsmæssigt synspunkt er problemet, at et nøglekort er direkte utilgængeligt for tusindvis af brugere. Hvordan skal eksempelvis læse-handicappede, motorisk handicappede, ældre mennesker og andre svage it-brugere nu få adgang til netbank og skatteoplysninger?" spørger Lars Ballieu Christensen og fortsætter:
"For denne gruppe findes der ingen løsning. De er tvunget til at henvende sig til et andet menneske for at få hjælp til læsningen, hvilket jo betyder, at andre får adgang til deres bankkonti - og så forringes sikkerheden jo væsentligt. Men paradoksalt nok, så har en bedre sikkerhed været det væsentligste argument for at skifte den digitale signatur ud med nøglekortet fra NemID," siger han.
Hån mod FN's handicapkonvention
Lars Ballieu Christensen går så langt i sin kritik som til at mene, at NemID i sin nuværende form er en hån mod FN's handicapkonvention, som Danmark tiltrådte i august sidste år.
Konventionen skal sikre, at mennesker med funktionsnedsættelser opnår lige muligheder og samme rettigheder som andre mennesker.
"Som det ser ud i dag, så bliver mange tusinde borgere med funktionsnedsættelse hægtet af. Det kan jeg kun se som et tilbageslag," siger han til Computerworld.
"Den valgte NemID-løsning er måske den billigste, men ikke den bedste."