Jylland er netop blevet beriget med landets første kontorbyggeri, der lever op til kravene i lavenergiklasse 2015.
Det er energiselskabet EnergiMidts nye administrationsbygning i Silkeborg, der lever op til de strenge miljøkrav, der blandt andet betyder, at der maksimalt må forbruges 41,2 kWh per kvadratmeter om året.
Og det lever den nye administrationsbygning til fulde op til. Faktisk er det årlige energiforbrug endt på 27,1 kWh per kvadratmeter.
Det har blandt andet kunnet lade sig gøre ved at genanvende den overskydende varme fra energiselskabets serverrum til at opvarme bygningen. Og det er slet ikke nødvendigt at benytte andre varmekilder end virksomhedens servere.
"Faktisk producerer vores servere mere varme, end vi har brug for," fortæller Gitte Thybo, der er chef for energirådgivning hos EnergiMidt.
Hun forklarer, at hvor man normalt har et køleanlæg siddende inde i serverrummet, har serverrummet hos EnergiMidt et kølegulv.
Det betyder, at serverne bliver afkølet ved hjælp af kolde luftstrømme, der hentes ind udefra og ledes op igennem rummet.
På vejen op bliver luften opvarmet af serverne, og den varme luft bliver samlet ind i en ventilationskanal, der ender i en varmeveksler, der opvarmer husets radiatorer.
Ingen risiko for oversvømmede serverrum
Udover de åbenlyse økonomiske miljømæssige fordele, så er det faktisk også en stor fordel for it-systemernes driftsikkerhed at fyre op ved hjælp af servervarme.
"En kæmpe fordel med vores serverkøling er, at vi ikke har nogen væsker i kølerummet. Der er ingen kølevæsker, der kan springe læk og ødelægge serverne. Der er kun luft," forklarer Gitte Thybo.
I alt bliver lige knap 5.000 m2 kontorlokaler fordelt på tre etager opvarmet ved hjælp af virksomhedens servere, som udover at betjene 600 medarbejderes daglige it-behov, også leverer fiberbredbånd til 30.000 mennesker. I alt har EnergiMidt en serverpark med et energiforbrug på 100 kW.
"Hele hosting-centralen til vores fibernet står også i vores kælder, og det er selvfølgelig derfor, vi har serverkapacitet nok til at opvarme hele huset," fortæller Gitte Thybo.
Men mindre kan også gøre det. Blandt andet er det muligt at supplere servervarmen med jordvarme.
"Det er selvfølgelig nemmest, når man bygger nyt - der er det jo udelukkende et spørgsmål om at tænke i de her baner. Men i teorien er det noget, alle kan gøre ved hjælp af lidt ombygning," siger Gitte Thybo.