Test: Er verdens hurtigste harddisk pengene værd?

Hænger din stationære computer i bremsen, når den skal afvikle tunge programmer og heftige 3D-spil? Så skulle du måske overveje Western Digitals nye Velociraptor-harddisk, der praler med at være verdens hurtigste. Vi har pudset skruetrækkeren og testet løs.

Er verdens hurtigste harddisk pengene værd?

Trods fremkomsten af de flash-baserede solid state-drev (også kendt som SSD) knurrer de traditionelle mekaniske harddiske stadig i bedste velgående. Årsagen er simpel og kan beskrives med et ord: Kapacitet.

Harddisken er nemlig stadig kongen af lagring, hvis du prioriterer kapacitet højere end overførselshastighed, og du ikke har tusindkronesedler i metermål.

Læs mere: Få SSD-teknologien forklaret her

Det betyder dog ikke, at Western Digitals nye Velociraptor er en sløv søndagsbilist på harddiskarenaen.

Modsat konventionelle harddiske, der benytter rotationshastigheder på 7.200 omdrejninger per minut (RPM, revolutions per minute), kan denne sprælske fortidsøgle prale med hele 10.000 omdrejninger.

Harddisken har tilmed en stor cache på 32 megabyte og - som det vigtigste - en relativt velvoksen lagerplads på op til 600 gigabyte, så du ikke løber for plads lige med det samme.

Western Digital har ligeledes været gavmilde med interface-opkoblingen. Den nye Velociraptor-disk bruger SATA 3-interfacet, der er kendetegnet ved en maksimal teoretisk overførselshastighed på 600 megabyte per sekund - eller en fordobling sammenlignet med SATA 2.

Det hindrer ikke harddisken i at være kompatibel med SATA 2 såvel som det almindelige SATA-interface, så det er en smertefri operation at opgradere enhver nyere stationær computere med en væsentligt mere vaks harddisk.

Alle Velociraptor-diske er grundlæggende på 2,5 tommer, som ligeledes benyttes i bærbare, men vores testeksemplar på 600 gigabyte sidder monteret i den såkaldte IcePack - en monteringsramme med indbygget køler.

Monteringsrammen betyder, at harddisken passer i almindelige drevpladser på 3,5 tommer.

Solid state-drev, harddisk eller Velociraptor?

Velociraptor-serien har tidligere haft store fordele sammenlignet med traditionelle harddiske og været førstevalget hos mange entusiaster, men SSD-drevene betyder, at Velociraptor overordnet set må finde sig i en andenplads.

Men hvor langt fra SSD-ydelse befinder vi os, og hvor stort et forspring har Western Digitals nye hurtigløber sammenlignet med en almindelig harddisk?

Svaret er en lidt knudret affære, som diagrammerne på testens næste side viser. Med benchmark-programmet AS SSD, der også virker fortrinligt til almindelige mekaniske harddiske, præsterer Velociraptor-disken kontinuerlige læse- og skrivehastigheder, der er omkring 16 procent hurtigere end Western Digital Caviar Black, som til sammenligning benytter en rotationshastighed på 7.200 omdrejninger.

Et stykke fra SSD-drev
Der er dog en pæn margin op til SSD-drevets læsehastighed, som er næsten halvtreds procent hurtigere. Skrivehastigheden adskiller sig imidlertid ikke mærkbart i denne benchmark-test.

Velociraptor-disken er dyrt prissat, når forspringet ned til den velvoksne harddisk på to terabyte, Western Digital Caviar Black, ikke er større. Her er det værd at tilføje, at sidstnævnte koster blot 1.500 kroner.

Den såkaldte access time, eller tilgangstid, skal dog også tages i betragtning. Tilgangstiden er central, når der skal hentes data ind i computerens hukommelse. Det betyder, at den har stor indflydelse på, hvor kvikke dine programmer og spil er til at starte op. Og her imponerer Velociraptor-disken for alvor ved næsten at halvere den kedelige ventetid.

Pengene værd?
Hvorvidt vi vil anbefale dig at punge ud og anskaffe en Velociraptor-harddisk afhænger af mange faktorer. For de fleste vil en almindelig harddisk med 7.200 omdrejninger være rigeligt - de bedste kan trods alt anskaffes godt 700 kroner billigere og med tredoblet kapacitet.

På den anden side er et SSD-drev en mulighed, selvom du skal forvente at smide godt 2.300 kroner for den type, vi her i testen har sammenlignet med, som er en af de absolut hurtigste løsninger på markedet.

Billigere løsninger er også en mulighed, og de vil i mange tilfælde stadig være væsentligt hurtigere end den testede harddisk.

Uanset hvad betyder den begrænsede lagerplads på SSD-drevet, at du skal tilføje en udskrivning mere, så du har plads til dine data. Her er det oplagt at installere styresystem og de hyppigst benyttede programmer på SSD-drevet, mens data og øvrige applikationer kan installeres på en dertil indkøbt harddisk.

Så mens Velociraptor-disken kan være interessant for de mest kræsne brugere, er det tydeligt, at den relativt begrænsede hastighedsgevinst er dyrt købt - og samtidig indebærer en betydelig reduktion af lagerpladsen. Western Digitals nye hurtigløber må derfor affinde sig med karakteren fire ud af seks.

Dokumentation: Så hurtig er Velociraptor




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere