Artikel top billede

Foto: Mikael Rieck (Foto: Mikael Rieck)

Jurister og læger kan også være kvinder

Klumme: Når jura og lægevidenskab kan gøres attraktivt for kvinderne, er der håb for it-uddannelserne.

Der tegner sig et kedeligt billede af kønsfordelingen på it-uddannelserne i Danmark. De foregående to år har vi i begyndelsen af august kunnet konkludere, at kønsfordelingen af optagne studerende på de danske it-uddannelser er skæv. Det samme gør sig gældende i år, hvor tallene sort på hvidt fortæller, at kun 27 procent af de optagne på it-uddannelserne er kvinder.

I år affødte tallene en interessant debat på Computer­world.dk, igangsat af et interview med Klaus Kvorning Hansen fra Dansk IT.

Kvorning Hansen konkluderede, at it-uddannelserne i Danmark slet og ret har et for nørdet image, og at det er en af hovedårsagerne til, at kvinder ikke søger ind på de danske it-uddannelser.

Faktum er i hvert fald, at hele tre ud af de 10 mest mandsdominerede fag er it-uddannelser.

Det store spørgsmål er nu, hvordan vi ændrer den udvikling?

Også Dorte Toft meldte sig i debatten med den interessante pointe, at kvinder har en tendens til at undervurdere egen intelligens og dermed fravælger en lang række 'hårde' fag.

Jeg er enig med Dorte Toft et langt stykke ad vejen.

Tallene viser jo, at kvinder fravælger nogle hårde fag, men samtidig har det vist sig, at fag som jura og lægevidenskab - der vel også kan betegnes som 'hårde' - faktisk er besat af flere kvinder end mænd.

Slår man ned på juridisk fakultet i København, blev der i år optaget 427 kvinder mod 300 mænd, mens billedet for lægevidenskab er det samme: 347 optagne kvinder og 209 mænd.

At juridisk fakultet og sundhedsvidenskabeligt fakultet er lykkedes med at gøre hårde fag attraktive for kvinderne, kan vel kun give blod på tanden for it-uddannelserne i Danmark.

It-uddannelserne er værdiskabende

De fleste af os er enige i, at jo bredere et vækstgrundlag, man uddanner fra, jo stærkere og bredere bliver et hvilket som helst arbejdsmarked, herunder også it-branchen. Mit bud er, at vi skal brande og profilere it-uddannelserne og it-arbejdet endnu bedre og fokusere på det værdiskabende, så de unge kan se formålet med at tage en it-uddannelse.

Det interessante er nemlig, at it-uddannelserne i dag er værdiskabende; det skal vi bare være bedre til at fortælle og forklare kvinderne.

På it-uddannelserne udvikles der kompetencer til at skabe værdi i samfundet via it.

Eksempelvis bruges der it og it-kompetencer til at udvikle bedre sundhedshåndtering via overvågning af ældres sundhed, og der bruges it til at forbedre trafikreguleringen, så vi kan få færre bilkøer og mindre CO2-udslip.

Man udvikler hver dag it-løsninger, som skaber værdi i samfundet, og kan vi fortælle om det, er jeg sikker på, at flere kvinder vil søge ind. Vi har nemlig brug for diversitet på tværs af uddannelsesinstitutionerne, så det i sidste ende også afspejles på arbejdsmarkedet.

Anette Stausholm Nielsen er direktør for teknisk ­kompetence i IBM Nordic og er formand for IT-Branchens udvalg Unge i IT-branchen. 

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




IT-JOB

Euronext Securities

Software Developer

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Generalister til PMO og strategiimplementering

Sparekassen Danmark

Systemudvikler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere