Første indtryk: Intel Centrino 2

PC World er klar med de første danske benchmarks af Intels længe ventede bærbare pc-platform, Montevina – fremover kendt som Centrino 2. Se her hvad din næste bærbar kan udrette.

Første indtryk: Intel Centrino 2

Med den teknologiske vinkel på Intels netop lancerede bærbarplatform, Montevina, dækket tidligere i dag, er det relevant at præsentere de første benchmarks.

Asus har været så venlige at låne os en særlig pressebærbar til testen, selvom det i perioden op til lanceringen har været mere end almindeligt svært at få samples.

Det skyldes blandt andet, at færdige modeller med Intels nye integrerede grafikchip, GMA X4500HD, er blevet noget forsinkede og af samme grund desværre ikke har fundet vej til vores testcenter i forbindelse med lanceringen.

Anmeldereksemplaret, Asus F8Vr på 14,1 tommer, er derfor udstyret med et ATI Mobility Radeon HD 3470-grafikkort, men modellen er selvfølgelig en fuldt bestykket Centrino 2-bærbar komplet med ny Core 2 Duo-processor, Intels 4-serie chipsæt samt et nyt og – på papiret – bedre 802.11n-netværkskort, Intel WiFi Link 5300.

De første benchmarks

Centrino 2-maskinen fra Asus har en Intel Core 2 Duo P8600-processor på 2,4 gigahertz. Programmet CPU-Z dokumenterer, at der er tale om en ægte Centrino 2-processor.

Asus F8Vr er udstyret med en af de mindre Centrino 2-processorer, der må klare sig med en cachestørrelse på tre megabyte. DDR2-rammen er der i alt to gigabyte at gøre godt med, og hastigheden er på 800 megahertz. Chipsættet er det nye PM45 Express.

Test med CineBench 9.5

Vi testede med CineBench 9.5 for at danne os et indtryk af processorens kunnen. Testen blev afviklet på 28 sekunder - fem sekunder bedre end resultatet vi nåede, da vi testede forgængeren til Montevina, Santa Rosa, første gang.

Her er vores oversigt over de mobile Core Duo- og Core 2 Duo-processorer, vi tidligere har haft på testbænken – nederst er det modellen i den bærbare fra Asus med 1.066 megahertz FSB:

  • Core Duo 2GHz (T2500) 44 sekunder

  • Core 2 Duo 2GHz m. 667MHz (T7200) 41 sekunder

  • Core 2 Duo 2,2GHz m. 800MHz FSB (T7500) 33 sekunder

  • Core 2 Duo 2,4GHz m. 1.066MHz FSB (P8600) 28 sekunder
  • Sin forgænger overlegen

    Til trods for forskellen i taktfrekvens på 200 megahertz er P8600-modellen sin forgænger overlegen.

    Det særlige er dog, at strømforbruget er lavere; P8600 har en TDP (Thermal Design Power) på 25 watt, mens forgængeren med samme frekvens har en TDP opgivet til 35 watt.

    Det skulle give forlænget batterilevetid samt mindre varmeudledning uden et ydelseskompromis, men vi må vente til en større sammenligning af Centrino 2-bærbare, inden vi kan udtale os om, hvorvidt den nye platform er mærkbart mere strømbesparende.

    Testmaskinen fra Asus klarede sig nemlig lidt skuffende i underkanten af to timer på batteriet, da vi hovedsageligt benyttede den til internetbrowsing.

    Netop derfor skal det blive interessant at se, hvad Intel har formået at udrette med den nye integrerede grafikløsning, der sandsynligvis vil finde vej til de mere kompakte (og strømbesparende) bærbare på markedet.

    Problemer med enkelte benchmarks

    Det lykkedes os at køre benchmarkprogrammet PCMark Vantage, der måler den samlede systemydeevne, men PCMark05 gik konsekvent ned i en af programmets deltest.

    Samtidig måtte vi sande, at 3DMark Vantage ikke kunne køre, fordi skærmopløsningen på kun 1.280x800 pixels ikke lever op til programmets minimumskrav.

    PCMark Vantage belønnede os med 3.322 point – et resultat på højde med en almindelig Centrino Duo-bærbar, altså forrige generation, med Core 2 Duo T9500-processor og GeForce 8600M GT-grafikkort. Af samme grund ser vi frem til at foretage en mere direkte sammenligning mellem de to bærbargenerationer på et senere tidspunkt.

    Samlet set har Centrino 2 vist lovende takter på processorsiden, men endnu har vi til gode at teste modeller med DDR3-hukommelse, ligesom vi endnu ikke har haft mulighed for at teste, hvor langt 3D-kræfterne i Intels nye integrerede grafikchip rækker.

    Vi har også til gode at få svar på, om det nye trådløse netværkskort kan sætte yderligere fart på samt forbedre rækkevidden for 802.11n-overførsler, hvad vi kan vente os af det nye Intel Turbo Memory og så naturligvis, hvad Centrino 2 på sigt vil gøre for udbredelsen af WiMAX.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Brother Nordic A/S
    Import og engroshandel med kontormaskiner.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere