25.000 kroners kraftkarl uden krumspring

Hvad bliver resultatet, når man propper nogle af de aktuelt kraftigste bærbare pc-komponenter i en spillebærbar på 17 tommer til 25.000 kroner? Danske Nova Data er klar med det fortrinsvis imponerende svar, men det er også tydeligt, at Nova Books mangler det sidste for at kunne begå sig med branchens giganter.

Kraftkarl uden krumspring

Det danske marked er efterhånden oversvømmet af bærbare pc-producenter, der følger blandt andre Zeptos simple, men effektive opskrift: Køb en såkaldt barebone i Taiwan uden harddisk, hukommelse og processor og konfigurer herefter den bærbare baseret på kundens ønsker.

Nova Data skiller sig dog ud fra mængden, idet producenten ikke blot tilbyder et udvalg af bærbare med forskellige skærmformater; det er muligt at få konfigureret specielle bærbare med særdeles velvoksne specifikationer.

Knap 25.000 kroner

Således er "Nova XLerator SE" noget ud over det sædvanlige, den bærbare - eller "slæbbare" i sagens natur - på 17 svulstige tommer kan med rette betegnes som en vaskeægte alfahan med den pebrede Intel Core 2 Extreme X9000-processor og et mavedunkende Nvidia GeForce 8800M GTX-grafikkort.

Med så svulstige komponenter kan prismærket dårligt overraske. Knap 25.000 kroner skal du lange over disken, før du kan tage en maskine magen til pcworld.dk's testeksemplar med hjem - en pris kun et fåtal må være villige til at betale, men mindre konfigurationer kan naturligvis også gøre det.

Vores testkonfiguration kan imidlertid være nyttig til tunge 3D-spil, mediegrafikere, CAD/CAM-applikationer og videoredigering, hvor der typisk ikke kan fås hestekræfter nok.

Supernovaens ydre

Det ydre tjener både den bærbare godt og knap så godt, for mens nogle sikkert vil sætte stor pris på det simple, konservative design, vil andre nok have ønsket at få en større "attention grabber" mellem hænderne.

Særligt når man tager prisen i betragtning, for XLerator SE skal konkurrere med kulørte bærbare monstre fra blandt andre AlienWare, Asus og Dell.

Nova XLerator SE er udført i sort, som dog bliver brudt af en metallisk orange linje, der omkranser den bærbare.

Vægt på 3,95 kilo

Designet er trods de kraftfulde komponenter relativt kompakt og måler 39,7 centimeter i bredden og 28,4 centimeter i dybden.

Med en kampvægt på 3,95 kilo inklusive maskinens 8-cellede batteri kan du godt tage den bærbare med dig rundt, men hvis du tilføjer et par bøger i tasken, bliver det hurtigt ulideligt for ryggen at slæbe rundt på krabaten.

Den konstruktionsmæssige kvalitet er for så vidt acceptabel - undtagelsen er tænd/sluk-knappen, som i løbet af testperioden var noget løs og i nogle tilfælde krævede gentagne tryk, inden maskinen ville starte op. Hængslerne mellem bærbar og skærm efterlader til gengæld et meget solidt indtryk.

Tastaturet har et glimrende anslag, og knapperne er ikke løse. Tastaturlayoutet er dog ikke specielt praktisk, og man skal vænne sig til, at Page Up- og Page Down-tasterne betjenes ved hjælp af de numeriske taster eller piletasterne. Piletasterne må desuden være for folk med små fingre, for de var til tider lidt svære at ramme.

Endelig føler vi trang til at nævne, at den bærbare må undvære HDMI-tilslutning. Du har ganske vist et DVI-stik til rådighed, men HDMI stod nu alligevel på ønskelisten - især fordi det er oplagt at køre Windows Media Center på fladskærms-tv'et.

Glimrende Full HD-skærm

Der er ikke meget ved kraftig hardware, hvis skærmen ikke kan følge med - og heldigvis kan den benyttede LDC-skærm bryste sig med en opløsning på 1.920x1.200 pixels.

Det er et 16:10-bredskærmsformat, som betyder, at XLerator SE lige netop er overkvalificeret til at vise Full HD-video.

Skærmen er en såkaldt Glare-type, altså med en blank overfladebelægning som giver mere levende og indbydende farver, men som også kan gøre det lidt svært at orientere sig, hvis lyset står ind fra et vindue.

Det er en anelse ærgerligt, at man fra producentens side ikke har valgt at udruste testmaskinen med et Blu-ray-drev, men omvendt er der rig mulighed for at finde HD-materiale på nettet.

Skæmmer helhedsindtrykket

Spil tager sig ligeledes langt mere virkelighedstro ud, når der bliver skruet op for opløsningen, for ikke at nævne det større overblik, man pludselig får på sit Windows-skrivebord.

Hvor skærmen er overbevisende, kniber det derimod lidt med højttalerne.

Selvom stereohøjttalerne spiller bedre op end de sædvanlige skrammelkasser, man af og til må lægge øre til hos billigbærbare, mangler der stadigvæk dynamik og frem for alt en mere kraftfuld bas for at matche den ellers luksuriøse hardware.

Vi fandt i hvert fald hurtigt de medfølgende høretelefoner frem under testen.

De gjorde det også betragteligt nemmere at overse de ret opmærksomhedskrævende blæsere, der med jævne mellemrum støjer. Med en så kraftig konfiguration må man forvente et udpræget behov for køling, men støjniveauet blev i længden lidt generende.

Det indre tæller

Komponentmæssigt lever XLerator SE op til en bærbar i sin prisklasse. Hvis du hidtil har gået og troet, at et 8700M GT eller lignende var det ypperste, du kunne byde dine spil, kan du godt tro om igen. Processoren er ligeledes så kraftig, at almindelige bærbare tilrådes at krybe i skjul.

Platformsmæssigt er der tale om en traditionel Centrino Duo-maskine fra Intel på 965-chipsættet, også kendt som Santa Rosa.

Netværkskortet er det glimrende 4965AGN-modul, der ud over at være kompatibelt med 802.11n-standarden kan fungere på to frekvensbånd.

Kan fordøje Crysis

På grafiksiden har Nova Books fundet et 8800M GTX frem - en mobil udgave af et af tidens stadigvæk kraftigste grafikkort.

Det er ensbetydende med, at du faktisk godt kan servere Crysis for din bærbare. Du skal ikke regne med at kunne køre det flydende i højeste opløsning, men en forsvarlig oplevelse ikke desto mindre - især fordi grafikkortet har 512 megabyte GDDR3-hukommelse, der ikke skal deles med det øvrige system.

I en opløsning på 1.680x1.050 med samtlige indstillinger sat til næsthøjeste niveau, fik vi et gennemsnitligt antal billeder per sekund på 22,8 - og det var vel at mærke uden kantudglatning (anti-aliasing) aktiveret.

Det er et ganske rimeligt resultat, som giver forhåbning om, at de magiske 30 billeder per sekund kan blive til virkelighed, hvis vi nedjusterer detaljegraden en smule mere.

Det er faktisk ganske imponerende i betragtning af, at bærbare indtil nu har haft urimeligt svært ved at tackle de mest krævende 3D-spil.

Core 2 Extreme i den bærbare

Vores testeksemplar blev udstyret med et såkaldt engineering sample af Intels helt nye Core 2 Extreme X9000-processor, men i skrivende stund er de færdige modeller ankommet.

X9000-modellen er en Penryn-baseret dualcoreprocessor på 45 nanometer med en taktfrekvens på 2,8 gigahertz. Level 2-cachestørrelsen på hele seks megabyte er i top og placerer den bærbare på niveau med yderst kraftige stationære pc'er.

Der er pondus i processoren, fristes man til at sige. Core 2 Extreme X9000-modellen i XLerator SE leverer et antal point i PCMark Vantage, der er cirka 30 procent højere end det, Core 2 Duo T9300-modellen i en tidligere testet gamerbærbar, Asus G2Sg, kan udrette.

Vista afvikles lynhurtigt

Selvom der er tale om teoretiske målinger, giver det et godt indtryk af, hvad den ekstreme processor er i stand til.

I praksis var vores indtryk, at maskinen tygger sig evigt sultent igennem enhver arbejdsopgave, man udsætter den for. Programmer starter prompte op, og Vista bliver afviklet lynhurtigt.

Her kommer de i alt fire gigabyte ram på 667 megahertz også til hjælp, og for at udnytte hukommelsen fuldt ud fik vi leveret testkonfigurationen med Windows Vista Ultimate i en 64-bit version.

Grundlæggende er der ikke sparet på noget - selv harddisken kører med en rotationshastighed, der er identisk med de modeller, man monterer i stationære pc'er - 7.200 omdrejninger per minut.

Præget af flere mangler

Mens den bærbare overrasker på ydelsen, kniber det til gengæld på andre områder.

På minussiden koster de mange hestekræfter dyrt for batteritiden - godt en halv time kan du spille på en fuld opladning, inden maskinen lukker ned.

Kan du nøjes med at surfe på nettet eller arbejde med kontorapplikationer, ligger batteritiden derimod på godt halvanden time, som er en anelse mere tåleligt.

Vi har dog ikke ladet dette tælle negativt i den samlede bedømmelse, da det må forventes med en så kraftig konfiguration.

Noget gendannelsessystem har producenten heller ikke fundet plads til, og den medfølgende manual - ikke i en dansksproget udgave - er noget overfladisk.

Fornuftig mængde tilbehør

Pcworld.dk er blevet informeret om, at der arbejdes intenst på begge områder, men det er alligevel streger i regningen for eksisterende såvel som kommende kunder, der skal bruge en bærbar her og nu.

Man har dog vedlagt et udmærket såkaldt ClearChat Pro USB-headset fra Logitech, spillet "Kane and Lynch" samt en nogenlunde bæretaske, der dog ikke garderer den bærbare noget særligt mod slag og stød. Det og den tvivlsomme lynlås gør, at tasken har tendens til at efterlade et billigt indtryk.

Alt i alt er der dog tale om en ganske fornuftig mængde tilbehør, hvoraf kunden selv kan vælge det ønskede spil blandt et større udvalg.

Nova Books XLerator SE har overordnet set flere gode kvaliteter, hvor især skærm, processor, grafikkort og harddisk fortjener omtale. Den bærbare leverer den lovede vare til brugere, der har akut behov for de mange kræfter - eksempelvis med henblik på spil eller erhvervsbrug.

Samtidig er det dog en maskine, som er præget af flere mangler; vi savner, at der blev kælet noget mere for en række detaljer.

Vores samlede indtryk er derfor, at XLerator SE ikke helt befinder sig i samme liga som tilsvarende modeller fra de største producenter og dermed ikke bliver vores førstevalg. Til prisen forventer vi simpelthen mere, og det udløser vurderingen 3 ud af 6.

Der skal dog ikke herske tvivl om, at en "version 2.0" af den kraftige bærbar - med de betydeligste mangler ude af verden - som udgangspunkt vil trække karakterskalaen endnu et trin op.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere