Læs også: It er årets store vinder på landets universiteter
De danske universitetsuddannelser optager i år 19 procent flere it-studerende end sidste år.
Dermed er it-uddannelserne den kategori, som oplever den største fremgang målt i procent.
"En fremgang på næsten 20 procent er mere, end vi havde forventet, så vi er positivt overraskede," siger administrerende direktør Morten Bangsgaard fra IT-Branchen.
Allerede 16. juli kom den første indikator, da ansøgerstatistikkerne blev offentliggjort. Dengang fremgik det blandt andet, at 70 procent flere havde søgt ind på IT-Universitetet.
"Jeg synes, det er rigtig, rigtig flot. Vi så allerede ved ansøgningstallene, at der var rigtig mange, der søgte ind på datalogi og andre it-uddannelser, så vi er meget begejstrede for, at vi nu får 19 procent ekstra," siger direktør Tom Togsverd fra ITEK under Dansk Industri.
Vigtigt for fremtiden
Inden finanskrisen brød ud, meldte danske virksomheder, at der var mangel på arbejdskraft. Ikke mindst kvalificeret arbejdskraft. Og det vil snart være tilfældet igen, og derfor er det vigtigt, at flere unge søger mod it-fagene, mener Tom Togsverd.
"Vi kommer til at mangle folk. Der har været en slow down, men jeg kan høre fra mine medlemmer, at man er oppe nu, og til efteråret imødeser jeg, at vi er tilbage ved de gamle flaskehalsproblemer. Derfor er det rigtig godt, at så mange unge kan se lyset og tager den uddannelse," siger ITEK-direktøren.
Tom Togsverd finder det specielt vigtigt, at der kommer flere unge ud i it-branchen, fordi det forhindrer, at it-virksomhederne skal bruge mange ressourcer på at kapre medarbejdere hos konkurrenterne.
Morten Bangsgaard ser det også som afgørende for it-branchens fremtid i Danmark, at der kommer denne fremgang på it-studierne.
"Det er hele forudsætningen for, at der også er en it-branche i Danmark om fem eller 10 år, så det er meget positivt," siger Morten Bangsgaard
It er mere end det at kode
Rektor Mads Tofte fra IT-Universitetet i København fortæller til Computerworld, at han umiddelbart ser fremgangen på it-studierne som resultatet af en indsats for at forklare de unge, hvad it kan tilbyde dem.
Morten Bangsgaard vurderer, at de unge har fået øjnene op for it-branchen, fordi det er en branche i vækst, og fordi det er en branche, som skal afhjælpe de udfordringer, som det danske samfund møder i fremtiden.
Hos ITEK peger Tom Togsverd på, at der er blevet gjort en indsats for at fortælle de unge, at it-uddannelser giver adgang til en bred vifte af jobmuligheder.
"Vi har haft held med at forklare, at det er et skaberfag. Det handler ikke bare om at kode, det er også at være arkitekt, der skaber nye løsninger," siger han.
Kan det fortsætte?
Skal smede nu
Fremgangen på universiteternes it-uddannelser rejser også spørgsmålet om, hvorvidt det er en udvikling, der kan fortsætte.
"Vi skal i dialog med universiteterne for at sikre, at der er den fornødne plads og kapacitet til et øget optag, for virkeligheden er, at hvis vi ikke følger bare nogenlunde med det høje optag i Kina og Indien, som vi er i konkurrence med, så bliver det svært at tiltrække kvalificeret dansk arbejdskraft," siger Morten Bangsgaard
Universitets- og Byggestyrelsens oversigt over it-uddannelserne på universiteterne viser, at der siden 2005 har været konstant vækst i antallet af optagne på it-studierne. I år begynder 1.823 unge at studere it-fag, mens tallet var 877 i 2005.
Der er ifølge Tom Togsverd behov for, at antallet af optagne fortsat stiger.
"Jeg håber det, og jeg kan i hvert fald sige, at vi får brug for dem. Det er ikke kun vores hverv, der skal bruge dem, for det er jo også alle dem, der skal bruge it i deres innovation og enabling af ydelser, så behov vil vokse," siger Tom Togsverd.
Datalogi er et af de studier, der går markant frem. 22 procent flere begynder datalogi-studiet i år sammenlignet med sidste år, mens et studie softwareudvikling stiger endnu mere med en fremgang på 42 procent.